Iznācis 2023. gada pirmais žurnāla “Sirds Sarunas” numurs
Dzīvesstils
2023. gada 1. marts, 06:33

Iznācis 2023. gada pirmais žurnāla “Sirds Sarunas” numurs

Jauns.lv

Jaunākajā žurnāla “Sirds Sarunas” numurā lasi leģendāras intervijas ar iedvesmojošiem cilvēkiem.

Ir brīži, kad gribu kļūt absolūti vientuļš cilvēks

Latvijā nav nemaz tik daudz cilvēku, kuru vietā nevienu citu nevar iedomāties. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce ir tāda – stabila vērtība. Apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni (“Tā balva nav man, bet muzejam.”), strādājusi pie Latvijas kultūras kanona izveides. Spēcīga, majestātiska un teju hipnotizējoša personība.

Diriģēšana nav aerobika. Tā ir mūzikas radīšana 

Izcilo diriģentu Sigvardu Kļavu zina visi, kam vien ir jelkāda saistība ar kora mākslu pasaules mērogā. Latvijas Radio koris, metināšanas aparāts, paša rokām celta māja, desmitiem albumu, kas ir viņa izdomāti, ierakstīti, samontēti, simtiem skaņdarbu, kuri bez viņa nebūtu nākuši pasaulē… 

Man saka – Velga, tu esi naiva. Bet es ticu labajam tik un tā

Velga Vītola ir svētdienas viešņa to cilvēku mājās, kuri skatās TV raidījumu “Latvijas sirdsdziesma”. Ar savu trauslumu viņa spēj stāvēt pretī mūziķu dažkārt jaudīgajam drastiskumam. Introverta, ar plašu sirdi, viņa aizraujas ar melnbalto fotogrāfiju, ada un pērļo… Par šlāgera pārjūtīgumu saka – tāda ir latvieša daba.

Joki ir ļoti slidens ledus. Diplomātijā ar tiem tālu netikt

Saruna ar Baibu Braži, kura 2020. gada maija sākumā startēja kā vistālāk un visaugstāk tikušais diplomāts Latvijas neatkarības vēsturē – viņa kļuva par NATO ģenerālsekretāra vietnieci. “Noveicies, mums, latviešiem, ir,” viņa saka.

Es ļoti ceru, ka esmu labsirdīgs cilvēks

“Dzīve mani bija tik šausmīgi pievīlusi. Sāka brukt tas, kam es ticēju, pie kā ļoti piestrādāju. Šodienas acīm skatoties, sāku just, ka tas vienkārši nav mans. Nakti pavadīju pie datora, domājot, ko es gribu. Sāku ar to, ka varbūt man jānopērk dārga mašīna un jānomierinās.” Liepājas teātra galvenais režisors Dmitrijs Petrenko stāsta par lēmumu radikāli mainīt profesiju un kā šīs izvēles dēļ mainījusies viņa dzīve.

Cenšos dzīvot tā, lai būtu interesanti, izvairīties no rutīnas

Avantūristi pieredz vairāk – ieveļas bedrēs un pēc tam kāpj virsotnēs. Divus gadus ceļo ar jahtu apkārt okeānam un pēc tam uzceļ muzeju ebreju glābējam. Tā bijušajam politiķim, uzņēmējam Mārim Gailim ir paticis vienmēr – kaut ko uzbūvēt un pēc tam baudīt dzīvi.

Latviešu sievietes par to, kas notiek ģimenē, klusē kā partizāni

Aktrise un uzņēmēja Agnese Zeltiņa esot piedzimusi ar jūras vilka dvēseli – piedzīvojumu meklētāja, kura daudz zaudē, bet arī iegūst. Šajā sarunā – par dzīvi ārzemēs, vīriešiem, bērniem, teātra ēnas pusēm un vietām, kur aizķeras dvēsele.