foto: Ekrānuzņēmums no LTV video
Trīnīšu ģimenei no solītā pabalsta kļūdas dēļ ietur 3 tūkstošus eiro
Laimīgie vecāki ar trīnīšiem
Bērni
2023. gada 15. februāris, 11:41

Trīnīšu ģimenei no solītā pabalsta kļūdas dēļ ietur 3 tūkstošus eiro

Jauns.lv

Janvāra beigās Rīgas Dzemdību namā nāca pasaulē šogad pirmie trīnīši – divi puikas un meitene. Labklājības ministrija neilgi pēc priecīgās vēsts paziņoja, ka izmaksās ģimenei 15 000 eiro lielu pabalstu, tomēr tā saņemšanas dienā ģimene piedzīvojusi vilšanos, ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "4. studija".

Trīnīšiem Emīlam, Annai un Mikam tika pievērsta pastiprināta uzmanība, jo pēdējo reizi trīnīši ģimenei Latvijā bija piedzimuši vien 2021. gadā. Toreiz Latvijas valdība ģimenei piešķīra 8538 eiro pabalstu - šāda dīvaina summa tāpēc, ka valsts no pabalsta ieturēja iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Šogad tika solīts, ka laimīgās Dabiņu ģimenes kontu Labklājības ministrija papildinās jau ar 15 000 eiro un nodoklis šoreiz ieturēts netiks, taču pabalsta saņemšanas dienā solījums tomēr nepiepildījās.

Rīgas Dzemdību namā sagaidīti 2023. gada pirmie trīnīši - Emīls, Anna un Miks

Otrdien, 31. janvārī, labklājības ministre Evika Siliņa apmeklēja Rīgas Dzemdību namu, lai sveiktu Dinas un Jāņa ģimeni no Stopiņu pagasta, ...

gallery icon

Pati ģimene no komentāriem kameras priekšā atteicās, sakot, ka pirmais šoks un vilšanās jau rimuši, turklāt situācija operatīvi atrisināta. Bet tiešām – Labklājības ministrija solīto 15 tūkstošu eiro vietā ieskaitījusi tikai 12 000, tātad no katra zīdaiņa pa tūkstotim tika ieturēts, un šis fakts mudinājis uzdot neērtus jautājumus, jo Labklājības ministrija taču publiski bija solījusi, ka no šīs atbalsta summas nodoklis ieturēts netiks.

"Vispirms man jāatvainojas Dabiņu ģimenei par šo misēkli, bet jāsaka tā, ka darbinieks pieļāva cilvēcīgu kļūdu, jo līdz 2020. gadam šis pabalsts, kas tika maksāts trīnīšu piedzimšanas gadījumā, tika aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Cilvēks, tautas valodā sakot, "aizbrauca pa iebrauktām sliedēm" un izdarīja tā, ka šis iedzīvotāju ienākuma nodoklis tika piemērots," LTV paskaidroja Labklājības ministrijas valsts sekretārs Ingus Alliks.

Grūti prognozēt, vai ministrija būtu pamanījusi šo misēkli gadījumā, ja trīnīšu ģimene savu vilšanos būtu paturējusi pie sevis, bet šobrīd kļūda ir novērsta un atlikusī nauda ģimenei izmaksāta.

"Mēs kā Labklājības ministrija, kā operators jeb kā administrētājs ļoti nopietni un ļoti rūpīgi turpmāk pieiesim, lai šādi misēkļi vairs nerastos un tiktu pārskaitīta summa vienā reizē, pilnā apmērā," atzina ministrijā.

Ģimenēm, kurās piedzimuši trīnīši, vienreizējais sociālais pabalsts tiek sniegts kopš 1993. gada.

2013. gadā vienreizējais sociālais pabalsts tika izmaksāts vienai ģimenei, 2014. gadā – piecām ģimenēm, 2015. gadā – trīs ģimenēm, 2016. gadā – divām ģimenēm, 2017. gadā – divām ģimenēm, 2018. gadā – četrām ģimenēm, 2019. gadā- vienai ģimenei, 2020. gadā – vienai ģimenei, 2021. gadā – vienai ģimenei.