foto: Shutterstock
Divu vienādu drēbju nebūs. Dod apģērbam otru dzīvi – pārkrāso!
Tieši tāda ir metodes burvība – ļaušanās krāsu improvizācijai.
Stila jaunumi
2023. gada 26. janvāris, 07:02

Divu vienādu drēbju nebūs. Dod apģērbam otru dzīvi – pārkrāso!

100 Labi padomi

Jauns.lv

Ja  kokvilnas drēbēm – T krekliem, kleitām, krekliņiem – uzrodas neizmazgājami pleķi, kuru dēļ tos vairs nevar vilkt, nemet apģērbu ārā, bet dod tam otro dzīvi – pārkrāso.

Ja šķiet, ka uz auduma esošie pleķi tik viegli nepazudīs, mēģini apģērbu batikot, sajaucot dažādus toņus. Raibums nomaskēs neizmazgājamus traipus, un šāds apģērbs arī izskatīsies lieliski.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

Kā batikot?

Lai gan batikošana vairāk saistās ar auduma locīšanu un nosiešanu ar diegu, var izmantot arī mērcēšanas tehniku – nokrāsot kādu daļu apģērba vienā krāsā, pēc tam citā, šādi iegūstot krāsu pāreju.

Atceries! Batikot var tikai dabiskos audumus – vilnu, zīdu, kokvilnu, linu. Sintētiskie materiāli tam nederēs.

Tev vajadzēs:

batikošanas krāsas;
sāli krāsas nostiprināšanai;
trauku krāsošanai.
verdošu ūdeni .

Dari tā!

Pirms batikošanas audumu izmazgā un izžāvē. Krāsu kopā ar ēdamkaroti sāls izšķīdini 2–3 litros verdoša ūdens. Audumu samitrini un uz 15–30 minūtēm iemērcē krāsā. Pēc tam izskalo aukstā ūdenī; skalo tikmēr, kamēr tas vairs neiekrāso ūdeni. Audumu izžāvē un lieto kā parasti.

Batikošanas rezultāts ir atkarīgs no daudziem aspektiem – ūdens temperatūras, krāsas kvalitātes, krāsošanas ilguma, materiāla –, tāpēc nevar cerēt, ka sanāks divi vienādi apģērbi. Taču tieši tāda ir metodes burvība – ļaušanās krāsu improvizācijai.