foto: Vida Press / Scanpix
Džinsi no ādas, Kailijas renesanse un citi aizraujošākie mirkļi 2023. gada pavasara/vasaras modes nedēļās
Mode
2023. gada 7. februāris, 07:15

Džinsi no ādas, Kailijas renesanse un citi aizraujošākie mirkļi 2023. gada pavasara/vasaras modes nedēļās

Anita Sedliņa

Žurnāls "OK!"

Aizraujošākie un pārsteidzošākie Ņujorkas, Londonas, Milānas un Parīzes modes nedēļu mirkļi.

Apģērbs

Moschino piepūš modi

Iedvesmojoties no Lielbritānijas konservatīvā politiķa Kvasi Kvartenga un inflācijas problēmām, Moschino radošais direktors Džeremijs Skots prezentēja tērpus, kas burtiski un pārnestā nozīmē ļaus “noturēties virs ūdens” jeb tērpus, kas ir piepūšami.

foto: Pixelformula/SIPA/Shutterstock/ Vida Press

Pikseļi un ziedi

Džonatana Andersona pienesums Loewe ir divas galējības: oda dabiskumam jeb antūrijas zieda skaistumam un tehnoloģiijām – spēlei Minecraft ar divdimensiju pikseļiem.

foto: Best Image / BACKGRID/ Vida Press
foto: Best Image / BACKGRID/ Vida Press

Uzkrāsojamā kleita

Zīmola Coperni skates noslēgums pārsteidza ar maģisku inovāciju sasniegumu. Modele Bella Hadida bija tērpusies miesas krāsas apakšveļā, kad viņas ķermeni skatītāju acu priekšā noklāja ar krāsu – kleitu. Priekšnesums tapis sadarbībā ar uzņēmumu Fabrican, kas rada no bundžām pūšamus aerosola konsistences materiālus, – sacietējot tie kļūst par valkājamām tekstilijām. Šī kleita esot mazgājama un atkal valkājama (protams, klientam ir jābūt tādam pat augumam kā supermodelei).

Uz supermodeles Bellas Hadidas ķermeņa uzbur kleitu

Par Parīzes modes nedēļas apspriestāko mirkli nepārprotami kļuvis brīdis, kad tika noslēgts franču modes zīmola "Coperni" pavasara-vasaras kolekcijas modes šovs.

gallery icon
foto: Shutterstock/ Vida Press
Bella Hadida.
foto: Shutterstock/ Vida Press
Bella Hadida.

Veselīgā soma

Collina Strada skatē ir bijuši gan burkāni, gan kāposti un šogad luksusa apstrādi piedzīvojis barības vielām bagātais brokolis. Rotāts ar volānu, mirdzumiem un ķēdi, brokolis kļuva par savdabīgu rokassomu.

foto: Pixelformula/SIPA/Shutterstock/ Vida Press

Džinsi no ādas!

Itālijas modes galvaspilsētā Milānā dominē fantastiski, grandiozi tērpi, taču uz mēles efektīgākais bija komplekts, kas ir pretrunā visam iepriekš minētajam, – Bottega Veneta džinsu bikses un rūtots flaneļa krekls, ko demonstrēja supermodele Keita Mosa. Neticiet visam, ko redzat, jo tas ir tapis no 100 % ādas!

foto: Jonas Gustavsson/Sipa USA/ Vida

Mārketings

 

Parīzes debija

Cenšoties palielināt komerciālos sasniegumus, pēc 14 gadu prezentācijām Ņujorkā un periodiski arī Londonā dizainere Viktorija Bekhema sava modes nama skati pārcēla uz Parīzi. Protams, šo soli atbalstīt bija ieradusies visa kuplā Bekhemu ģimene un viņas labākā draudzene – aktrise Eva Longorija.

foto: BACKGRID/ Vida Press

Kima kā “kuratore”

TV šovu zvaigzne un uzņēmēja Kima Kardašjana kļuvusi par zīmola Dolce & Gabbana kolekcijas Ciao, Kim kuratori. Kolekcija ir zīmola arhīva izstrādājumu (1987–2007) izlase, ko Kima personīgi izvēlējusies. Skandalozās slavenības piesaiste, ko zīmols reiz nodēvējis par pasaulē bezgaumīgāko sievieti, liek domāt par kārtējo mēģinājumu novērst sabiedrības uzmanību no dueta apvainojumiem rasismā, seksismā un homofobijā.

foto: ddp/Avalon / Vida Press

Personības

Kailijas renesanse

Ierasts, ka Kardašjanu-Dženeru ģimenes dāmas Parīzes modes nedēļā apmeklē vismaz divas skates. Šajā sezonā tās bija desmit – Kailija Dženere ar šiku atgriezusies apritē pēc otrā bērna piedzimšanas, demonstrējot daudz drosmīgāku personīgo stilu, nekā ierasts šajā monohromiju mīlošajā ģimenē.

foto: Sipa USA/ Vida Press
Ceļā uz Schiaparelli modes skati.
foto: Marechal Aurore/ABACA/Shutterstock/ Vida Press
foto: Jonathan Paciullo/SIPA/Shutterstock/ Vida Press

Pat karaliene!

Zīmola Balmain radošajam direktoram Olivjē Rustenam par šova noslēdzošo modeli bija izdevies noalgot popmūzikas leģendu Šēru. Tērpusies spandeksa tipa metāliskā kombinezonā ar efektīgiem plecu polsteriem gluži kā no pašas videoklipiem, 76 gadus vecā zvaigzne viesus iepriecināja ar savu 1998. gada hitu Strong Enough.

foto: Jana Call me J/ABACA/Shutterstock/ Vida Press

Bagete un Linda

1990. gadu supermodele Linda Evandželista, kura neveiksmīgu skaistumkopšanas procedūru un operāciju dēļ izvairījās no publicitātes, ir atgriezusies. Tas notika Fendi ikoniskā rokassomas modeļa Baguette 25. jubilejas ballītē – modes skatē. Tērpusies majestātiskā tirkīzzilā apmetnī, viņa pēc 15 gadu pārtraukuma triumfiāli iznāca uz skatuves, kur kājās stāvošo un gavilējošo viesu vidū viņu sagaidīja arī aktrise Sāra Džesika Pārkere, TV šovu zvaigzne Kima Kardašjana un supermodele Keita Mosa.

foto: Jonas Gustavsson/Sipa USA/ Vida

Modelis mazulītis

Arī mūzikas industrijas “mazulītis” Lil Nas X ir debitējis kā modelis. Ņujorkas modes nedēļā zīmola Coach modes skatē viņš, defilējot pie paša dziesmas Star Walking, demonstrēja brūnu ādas vesti un šortus, rokās turot zelta krāsas somu. Kājās mūziķim bija vizuļojošas gumijas kurpes.

foto: Shutterstock/ Vida Press

That’s hot

2000. gadu modes pavēlniece, sabiedrības dāma un dīdžejmeitene Parisa Hiltone kļuva par Versace modes skates modeli, defilējot spožā dimantu kleitā, kas bija precīza atsauce uz viņas ikonisko 21 gada jubilejas tērpu. Tā kā 2000. gados luksusa modes nami nemēdza klauvēt pie slavenību namdurvīm, šo notikumu var uztvert kā pēdējo soli Parisas metamorfozē no vieglprātīgas ballīšu princeses līdz popkultūras ikonai.

foto: CAMERA PRESS/Anthea Simms / Vida Press

Izrāde

Kanje Balenciaga dubļos

Modes kolekciju tapšana nozīmē sviedrus un asinis, Balenciaga gadījumā – arī dubļus. 2023. gada pavasara/vasaras skate notika gigantiskā dubļu peļķē, kas šķiet kā turpinājums 2022. gada rudens/ziemas sniegputenim. Tam visam pa vidu Balenciaga lielākais fans – reperis Kanje Vests.

foto: ddp/x / Avalon / Vida Press
Balenciaga

Ginesa rekordi

Pēdējā laika iekārotākais zīmols Diesel pārsteidza ar Ginesa rekordu – pasaulē lielāko piepūšamo skulptūru. Urdošs jautājums ir vien tas, kāds varētu būt objekta gaisa izpūšanas process, kas skatītājiem izpalika...

foto: Studio Dennis Vanderbroeck/Cover/ Vida Press

Pelnrušķīte kadiljakā

Toma Brauna modes skates vienmēr izceļas ar unikālu koncepciju, sirreālu vidi un emocionālu pacēlumu. Šogad Thom Browne skate bija kā pasaka ar laimīgām beigām, piedaloties aktrisēm Gvendolīnai Kristijai un Emdžejai Rodrigesai, kas bija tērpta “rozā kadiljakā”.

foto: Best Image / BACKGRID/ Vida Press

Dubults neplīst

Dizainera Alesandro Mikēle Gucci modes skatē, fonā skanot māsu Olsenu 1992. gada dziesmai Identical Twins, tērpus demonstrēja 68 identiskie dvīņi. Kolekcija Twinsburg ir veltījums dizainera mammai Eraldai un viņas īpašajām attiecībām ar dvīņu māsu Džulianu, ko viņš arī dēvē par savu mammu.

foto: Gucci via Pixelformula/SIPA/Shutterstock/ Vida Press

Skandāli

 

Baltās dzīves

Kanje Vesta klātbūtne modes nedēļā nebeidzās ar modeļa lomu. Mūziķis Yeezy S9 kolekciju iestudēja kā pārsteiguma skati, kas tapusi sadarbībā ar zīmola Hood By Air dizaineru Šeinu Oliveru. Lai gan skates zvaigznes bija supermodele Naomi Kempbela un dizainera Rika Ouvena dzīvesbiedre, māksliniece Mišela Lemija, to aizēnoja skandāls – Vesta T krekls ar uzrakstu White Lives Matter. Viņš neko nepaskaidroja, taču pielēja ugunij darvu, sociālajos medijos uzbrūkot Vogue redaktorei un stilistei Gabrielai Karefai-Džonsonei pēc tam, kad viņa izteica kritiku par minēto kreklu.

foto: scanpix
foto: scanpix

Izgāzties un nogāzties

AVAVAV dizainere Beāte Karlsone ne tikai piedāvā praktiski nevalkājamus apavus, bet arī demonstrē pārvietošanās iespējas tajos – krist. Skatei iestudētā modeļu krišana bija domāta kā parodija par pārnopietnajām modes skatēm ar modeļu akmens cietajām un skarbajām sejas izteiksmēm, “par modes mākslīgumu, par bagātības viltošanu, kas ir risks izgāzties”.

foto: scanpix

Skaistums

 

Zelta zvaigzne

Popzvaigznei, provokatorei Doja Cat patīk būt uzmanības centrā, un modes mēneša laikā, ik reizi apmeklējot skates, viņa to panāca ar dramatiska meikapa palīdzību. Ņujorkā – ar melnbaltu parūku un melnu lūpu krāsu, Parīzē – ar zelta krāsas seju un krūtīm.

foto: Best Image / BACKGRID/ Vida Press

Vēstījums

 

Aizsardzība

Piepildot prezervatīvus ar zilā krāsā iekrāsotu ūdeni un uzvelkot tos rokās modeļiem, zīmola Botter radošie direktori – Rušemijs Boters un Lizija Herebruga – sveicina pasaules okeānu. Vēstījumu pastiprina tērpi, kas izgatavoti no brūnaļģēm un citiem zemūdens augiem kā alternatīva mākslīgām, sintētiskām šķiedrām.

foto: Pixelformula/SIPA/Shutterstock/ Vida Press

Karalienei par godu

Kamēr Londonas modes nedēļas laikā pasaule mēģināja aptvert informāciju par britu karalienes nāvi, Ričards Kvins pārsteidza publiku, demonstrējot kolekciju, ko iedvesmojusi britu monarhija. Tā ir kā smeldzīgs piemiņas mirklis Elizabetei II, kura viņam pirms četriem gadiem pasniedza Britu dizaina balvu un pagodināja kā skatītāja ar savu klātbūtni Londonas modes nedēļas debijas skatē. Kvins, kurš desmit diennaktis no vietas esot radījis un rotājis tērpus, šo slodzi nodēvēja par “mīlestības darbu”.

foto: Michal Augustini/Shutterstock/ Vida Press