foto: Publicitātes foto
Cilvēces apsēstība ar NLO: vai citplanētieši ir bijuši arī Latvijā? Patiesība ir tur, ārā
NLO fenomens jeb tas, ko ASV valdība dēvē par "neidentificētām gaisa parādībām", ir bijis intrigu avots jau vairākus gadu desmitus.
Cita pasaule
2022. gada 5. novembris, 06:51

Cilvēces apsēstība ar NLO: vai citplanētieši ir bijuši arī Latvijā? Patiesība ir tur, ārā

Jauns.lv

Teorijas par citplanētiešu klātbūtni stiepjas līdz pat senajām civilizācijām – daži NLO pētnieki pat min, ka Senās Ēģiptes piramīdas un Naskas līnijas Peru tuksnesī esot citplanētiešu pēdas uz zemes. Cilvēces apsēstība ar šo parādību ir pastiprinājusies 20. gadsimtā pēc vairākiem zīmīgiem atgadījumiem.

Nule sākts ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) organizēts pētījums par NLO, kurā eksperti meklēs atbildes par šādu parādību izcelsmi. Tiek solīts, ka pētījuma rezultāti tiks publiskoti 2023. gadā vidū.

NLO fenomens jeb tas, ko ASV valdība dēvē par "neidentificētām gaisa parādībām", ir bijis intrigu avots jau vairākus gadu desmitus. Pērn publiskotajā Pentagona ziņojumā konstatēts, ka fiksētas vairāk nekā 140 lidojošo objektu novērojuma reizes, kuru izcelsmi nav bijis iespējams izskaidrot. Kopumā, ASV vien kopš 2004. gada šādu incidentu bijis jau vairāk nekā 400.

Kaut gan šķiet, ka apsēstība ar citplanētiešiem parādījās salīdzinoši nesen, tā cilvēkus intriģē jau no 19. gadsimta beigām. 1898. gadā tika publicēts slavens angļu rakstnieka Herberta Džordža Velsa (1866 – 1946) zinātniskās fantastikas romāns “Pasauļu karš”.

foto: Publicitātes foto

Pēc šīs grāmatas motīviem uzņemtas vairākas mākslas un televīzijas filmas un tostarp arī 2019. gadā tapis seriāls ar tādu pašu nosaukumu. Tā darbība notiek mūsdienās – Lielbritānijā un Francijā. Tie, kas ir pārdzīvojuši citplanētiešu uzbrukumu, cīnās par izdzīvošanu izpostītajā un bīstamajā pasaulē.

Seriāla “Pasauļu karš” trešās sezonas pirmizrāde būs skatāma kanālā FOX jau 5. novembrī. Skatītājus gaida atkalsatikšanās ar iemīļotiem aktieriem un viņu personāžiem. Gaidot pirmizrādi, FOX piedāvā atcerēties, kādas ir bijušas cilvēku tikšanās ar citplanētiešiem!

Kā radās lidojušie šķīvīši

Pirmais plaši pazīstamais NLO novērojums fiksēts 1947. gadā, kad uzņēmējs un amatieru pilots Kenets Arnolds no ASV Aidaho štata ar savu mazo lidmašīnu devās uz Oregonu. Pēc viņa stāstītā, lidojot virs Vašingtonas, netālu no Reinīra kalna, viņš ieraudzīja deviņu ātrgaitas objektu grupu, kas lidoja diagonālā virknējumā.

Arnolds novērtēja šo objektu ātrumu kā 2700 kilometri stundā un vēlāk žurnālistam sacīja, ka tie pārvietojās "kā šķīvīši, kas slīd pa ūdeni". Avīzes ziņojumā, kas sekoja, kļūdaini tika norādīts, ka priekšmeti bija šķīvīša formā, tā parādījās termins “lidojošais šķīvītis”.

Pēc tam, kad Arnolda stāstīto pārpublicēja vairāk nekā 150 citi amerikāņu izdevumi un pat ietekmīgais žurnāls “Life”, sākās līdzīgu stāstu ēra – piloti, aviodispečeri un citi atklāja, ka arī viņi ir novērojuši NLO. Kopš 1947. gada arī uzsākta šādu novērojumu sistematizēšana.

Pats Arnolds līdz mūža galam turpināja interesēties par NLO un apgalvoja, ka viņš dzīves laikā redzēja tos vismaz desmit reizes. 1966. gadā viņam pat izdevies vienu tādu objektu nofilmēt.

Citplanētiešu kuģa atliekas un no debesīm krītošie manekeni

Tajā pašā 1947. gadā, kad Arnolds ieraudzīja lidojošos objektus, fermeris Viljams Breizels, netālu no armijas lidlauka Rozvelā, Ņūmeksikas štatā, uzgāja noslēpumainu, 180 metrus garu vraku.

Vietējie laikraksti vēlāk ziņoja, ka tās ir lidojoša šķīvīša atliekas. ASV armija savukārt izplatīja paziņojumu, kurā bija teikts, ka tas ir tikai meteoroloģiskais balons, lai gan laikraksta fotogrāfijas liecināja pretējo.

foto: Publicitātes foto

Sazvērestības liesmas vēl vairāk uzkurināja, kad 1950. gados no debesīm virs Ņūmeksikas štata nokrita manekeni ar lateksa “ādu” un alumīnija “kauliem”, kas izskatījās pēc citplanētiešiem. Tos steidzīgi savāca militārie transportlīdzekļi un tā radās teorija par valdības konspirāciju.

Tiem, kas ticēja Breizela stāstam par citplanētiešu kuģa atlūzām, tas šķita kā vēl viens apstiprinājums tam, ka valdība mēģina kaut ko noslēpt. Oficiālais skaidrojums bija tāds, ka ar šiem manekeniem pārbaudīja veidus, kā piloti var izdzīvot, katapultējoties no lidmašīnas avārijas situācijā.

Piecdesmit gadus vēlāk, 1994. gadā, militārpersonas nāca klajā ar paziņojumu, kurā atzina, ka Rozvelas atlūzas bija daļa no īpaši slepena spiegošanas projekta.

Rozvelas nosaukums kļuva atpazīstams visā pasaulē un nu pilsētas budžets lielā mērā balstās uz tūristiem, kurus piesaista stāsti par šeit redzētiem citplanētiešiem. 1992. gadā Rozvelā atvēra NLO muzeju un izpētes centru, bet kopš 1996. gada notiek arī ikgadējais NLO festivāls.

NLO arī Latvijā?

Kopš 1947. gada ir parādījušies simtiem tūkstošu iespējamu NLO novērojumu visā pasaulē. Ir uzņemts arī liels skaits fotogrāfiju un video, no kuriem gan daļa ir atzīti par falsifikāciju.

Arī Latvijā ir bijuši vairāki iespējamo NLO novērojumi. Piemēram, par šādu parādību ziņoja pēc tam, kad 2008. gada 22. jūnija naktī tika nofilmēts NLO līdzīgs objekts virs Liepājas ezera. Tas bija lodveida gaismu izstarojošs objekts. Ir bijuši ziņojumi par NLO Rīgā, Daugavpilī, Višķu pagastā un citur.

Tā kā šobrīd nav zinātnisku pierādījumu, ka Zemi patiešām apciemotu citplanētieši, var iztēloties, kā tas varētu izskatīties, skatoties aizraujošo zinātniskās fantastikas seriālu “Pasauļu karš”.

Viena no galvenajam varonēm, zinātniece Katrīna Dūrana, secina, ka svešās būtnes ir nolaidušās uz Zemes tieši gadu pēc tam, kad viņas astrofiziķu komanda nosūtīja kosmosā signālu ar Nika Keiva dziesmas “Into My Arms” ierakstu, ko citplanētieši pārtvēra.

Trešā sezona sākas ar to, ka cilvēki visā pasaulē vienlaikus piedzīvo biedējošas halucinācijas. No tām cieš arī Katrīnas Dūranas jaunākā māsa Sofija. Lai mēģinātu viņai palīdzēt, zinātniece mēros tālu un bīstamu ceļu no Francijas uz Lielbritāniju.  

Lielākā daļa seriāla “Pasauļu karš” otrās sezonas izdzīvojušo varoņu ir atkal apvienojušies un viņiem jānovērš vēl viena globālā katastrofa, paralēli mēģinot rast atbildes uz jautājumiem - kas ir tie, kas viņus apdraud un kādēļ tie ir noskaņoti uz cilvēces iznīcināšanu? Vai viņiem izdosies to noskaidrot? Uzzini to jau pavisam drīz, 5. novembrī, plkst. 22.00 kanālā FOX!