foto: AFP/Scanpix
Grēta Tūnberga nevēlas iet politikā, jo tā ir pārāk "toksiska vide"
Zviedru klimata aktīviste Grēta Tūnberga pirms dalības kustības “Piektdienas nākotnei” protesta akcijā Stokholmā, Zviedrijā 2022. gada 9. septembrī, pirms valsts vispārējām vēlēšanām 2022. gada 11. septembrī. (Foto Džonatans NAKSTRANDS / AFP)
Cita pasaule
2022. gada 18. oktobris, 12:35

Grēta Tūnberga nevēlas iet politikā, jo tā ir pārāk "toksiska vide"

Jauns.lv

Vides aktīviste Grēta Tūnberga intervijā raidorganizācijai BBC norādīja, ka nevēlas savu karjeru turpināt politikas lauciņā, jo tā ir pārāk “toksiska” vide.

Zviedru pusaudze kļuva populāra 2018. gadā, kad skolas apmeklēšanas vietā aizsāka internacionālu kustību cīņā pret klimata izmaiņām. 

Tagad Tūnberga jau ir 19 gadu, viņa ir pārliecināta, ka nepieciešamās izmaiņas notiks tikai tad, ja būs pietiekami liels spiediens no sabiedrības. 

Viņa nekad nav vēlējusies kļūt par “seju” globālai kustībai.

“Tā ir pārāk liela atbildība,” BBC saka Tūnberga.

“Es dažreiz mēdzu burtiski uzsprāgt. Ja jūs domājat, ka visas pasaules cerības gulstas uz izdegušas pusaudzes pleciem, tad tas nav pārāk labi,” viņa piebilst.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) klimata pārmaiņu konference “Cop27” šogad norisināsies Ēģiptē no 6. līdz 18. novembrim, taču Tūnberga neplāno tajā piedalīties.

“Mani tur nevajag,” viņa saka. “Tur būs citi cilvēki, kuru balsis ir daudz svarīgāk dzirdēt,” piebilst Tūnberga.

Tūnberga arī norāda, ka viņu neskar ļaunprātīgie komentāri sociālajos tīklos. Taču viņa sacīja, ka viņu visvairāk uztrauc tas, ka cilvēki par viņu melo un izplata, piemēram, sazvērestību teorijas. Vides aktīviste saka, ka neprot melot, tāpēc citi cilvēki to dara par viņu.

Vairāku pasaules līderu, tostarp Vladimira Putina un Donalda Trampa, mērķauditorija parasti viņai atbildēja “Twitter”.

“Es tikai domāju, ka tas ir patiesi smieklīgi, ka visspēcīgākie cilvēki pasaulē jūtas pusaudžu iebiedēti. Tas ir smieklīgi. Tas par viņiem pasaka vairāk nekā par mani,” viņa stāsta “BBC”.