foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Zane Jančevska pēc gandrīz gadu ilga pārtraukuma atgriežas uz skatuves
Zane Jančevska.
Dzīvesstils
2022. gada 15. oktobris, 05:29

Zane Jančevska pēc gandrīz gadu ilga pārtraukuma atgriežas uz skatuves

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Aktrise Zane Jančevska (58), kas pērn rudenī kategoriski atteicās no obligātās vakcinēšanās pret Covid-19, tādējādi zaudējot darbu Latvijas Nacionālajā teātrī, nu publiku priecē kultūrtelpas "OratoriO" jaunajā izrādē "Viņa-Viņš-Viņa?", raksta žurnāls "Kas Jauns".

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Zani Jančevsku viņas talanta cienītāji tagad uz skatuves var redzēt "OratoriO" jaunākajā izrādē.

Rēzijas Kalniņas režijā tapušais jauniestudējums "Viņa-Viņš-Viņa?" piedzīvoja pat divas pirmizrādes, jo tapis divos aktieru sastāvos. Lomu, kurā iejūtas 35 gadus Latvijas Nacionālajā teātrī nospēlējusī Zane Jančevska, otrajā versijā atveido aktrise Esmeralda Ermale, ko ilgus gadus zinājām kā Dailes teātra aktrisi.

Atgādinām, ka Zanes Jančevskas piespiedu aiziešana no Latvijas Nacionālā teātra štata aktieru vidus 2021. gada rudenī bija skumja kā pašai aktrisei, tā daudziem viņas talanta cienītājiem. Tas notika tāpēc, ka Jančevska bija pateikusi stingru “nē” obligātajai vakcinācijai. Viņa nedrīkstēja klātienē apmeklēt darbavietu – nedz piedalīties izrāžu mēģinājumos, nedz kāpt uz skatuves. Tā kā šo apstākļu dēļ aktrise nevarēja pildīt savus darba pienākumus, no darbavietas nācās atvadīties.

Jančevska kļuva par ārštata aktrisi, brīvmākslinieci un pašnodarbinātu personu. Jau pavasarī Zane atklāja, ka dīkā nesēž un iespēju robežās sāk pieņemt dažādus darba piedāvājumus. Viņa gan muzicēja, gan vadīja pasākumus, bet nu arī atgriežas uz skatuves kā aktrise. Kā ievēroja "Kas Jauns", Zanes Jančevskas vārds atrodams arī neatkarīgā teātra "Austrumu robeža" mākslinieku sarakstā. Arī uz Latvijas Nacionālā teātra skatuves viņa pašlaik ik pa laikam ir redzama pirms pandēmijas iestudētajās izrādēs, kur krietnu laiku Jančevsku aizstāja vakcinētie kolēģi.

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!