Ulmaņlaiku saldēdieni no īstām lauku olām - receptes
Ja gribi izbaudīt pēc iespējas īstāku Ulmaņlaiku garšu, pameklē īstās lauku olas un lauku krējumu! Lūk, trīs receptes, kuras izmēģināt, ja vēlies iepriecināt savus mīļos ar īsti latvisku ēdienu.
Tantes omlete
Ievārījumu izvēlies atbilstoši savai garšai: ja gribi skābenāku, ņem brūkleņu vai dzērveņu ievārījumu, ja saldāku – zemeņu. Virsu vari izrotāt arī ar putukrējumu.
2 glāzes bieza skābā krējuma
šķipsniņa sāls
6 olas
100 g miltu
4 ēdk. pūdercukura
sviests cepšanai
ievārījums pēc izvēles
1. Olām baltumus atdali no dzeltenumiem.
2. Krējumu rūpīgi sakul ar sāli un olu dzeltenumiem, pēc tam iesijā miltus un vēl brīdi kul, lai izveidojas gaisīga konsistence.
3. Olu baltumus ar cukuru saputo stingrās putās un iecilā mīklā.
4. Pannā izkausē sviestu, ar karoti liec mīklu un cep tik lielas omletītes jeb pankūciņas, cik vēlies.
5. Liec pankūku uz lēzena šķīvja, pārzied ar ievārījumu, tad klāj virsū nākamo pankūku un tā turpini, līdz visa mīkla izcepta.
Cukura vafeles
Ja nav pie rokas vafeļu pannas, cep parastajā pannā. Raksturīgā vafeļu ornamenta nebūs, taču labā garša gan saglabāsies.
4 olas
100 g cukura
100 g izkausēta sviesta
100 g kviešu miltu
vaniļas cukurs
1. Olas kopā ar cukuru un vaniļas cukuru saputo gaišās putās.
2. Pievieno izkausēto sviestu, iesijā miltus un rūpīgi sakul.
3. Mīklu pildi vafeļu pannā un cep zeltaini brūnas vafeles.
Vaniļas ledus (jeb saldējums)
Jo treknāks būs saldais krējums, jo maigāks un krēmīgāks sanāks saldējums. Ja neizmanto saldējuma aparātu, tad labāk krēmu saldēšanai iepildīt nevis vienā lielā, bet vairākos mazākos traukos.
10 olu dzeltenumi
1 l saldā krējuma
200 g cukura
vaniļas cukurs
1. Krējumu kopā ar vaniļas cukuru uzvāri.
2. Olu dzeltenumus ar cukuru rūpīgi saputo un pievieno krējumam.
3. Nepārtraukti kuļot, karsē, līdz krēms sāk sabiezēt. Uzmanies, lai neuzvārās!
4. Atdzesē un pildi vai nu saldējuma aparātā, vai metāla bļodā, un liec saldētavā, lai sastingst.
Žurnāls „100 Labi Padomi” / Foto: Shutterstock