foto: Publicitātes foto
Kā sievietei attīstīt karjeru tradicionālā "vīriešu" nozarē? Pieredzē dalās Inese Podgaiska
Ziemeļvalstu inženieru asociācijas ģenerālsekretāre Inese Podgaiska.
Dzīvesstils
2022. gada 15. septembris, 11:18

Kā sievietei attīstīt karjeru tradicionālā "vīriešu" nozarē? Pieredzē dalās Inese Podgaiska

Jauns.lv

Šobrīd ir ļoti piemērotākais laiks, lai uzsāktu darbu kādā no STEM nozarēm jeb zinātnē, tehnoloģijās, inženierijā vai matemātikā, jo darbarokas ir ļoti pieprasītas un darbs ir vislabāk atalgotais pasaulē. Tomēr 53 % sieviešu visā pasaulē, kas uzsāk darbu STEM nozarēs, to pamet jau pirmā gada laikā? Visbiežāk iemesls ir piederības sajūtas trūkums, vientulība un sabiedrībā valdošie stereotipi.

Lai izskaustu aizspriedumus, ir nepieciešamas pārmaiņas, taču tās nevar notikt tikai no ārpuses. Arī sievietēm ir jārod spēks mainīt situāciju sev par labu, uzskata Inese Podgaiska, Ziemeļvalstu inženieru asociācijas ģenerālsekretāre. Viņa būs viena no dalībniecēm konferencē “Novatore Impact Summit”, kas no šī gada 22. līdz 23. septembrim notiks Rīgā, un būs veltīta sieviešu ekonomiskai spēcināšanai.

“Es ticu, ka sievietes var ietekmēt pārmaiņas, ja viņas vairāk uzdrošināsies un sevi neierobežos. Savā pašreizējā darbavietā es esmu satikusi daudz talantīgu sieviešu STEM jomā. Pārrunājot izaicinājumus, ar kādiem esam sastapušās, pamanīju vienu kopīgu iezīmi - iekšējo kritiķi jeb viltvārža sindromu, kas traucējis mūsu izcilībai.”

Inese, kuras vadītajā asociācijā apvienojušies ap 500 tūkstoši Ziemeļvalstu inženieru, rekomendē, kā rīkoties, lai atbrīvotu ceļu uz panākumiem un veidotu karjeru tradicionālajās "vīriešu" nozarēs.

Ieguldi personīgajā izaugsmē!

Lai iekļautos un gūtu panākumus darbavietā, kurā dominē vīrieši, sievietēm ir tendence apspiest savas sievišķās īpašības.

“Es nebiju izņēmums. Nokrāsoju savus gaišos matus tumši brūnus, lai neitralizētu izskatu, kas dotu iespēju vīriešiem apšaubīt manas intelektuālās spējas,” ar pieredzi dalās Inese. Tā vietā viņa iesaka sievietēm “uzaudzēt” biezu ādu, ieguldot līdzekļus savā personīgajā izaugsmē.

“Pēdējo 10 gadu laikā personības attīstība ir bijusi mans hobijs, glābiņš un iedvesmas avots. Un es nenožēloju tajā ieguldītos līdzekļus, jo atdeve ir milzīga. Tas man deva pārliecību, iemācīja sevi apliecināt un tikt galā ar bailēm no noraidījuma, kā arī palīdzēja iegūt pašreizējo darbu,” stāsta asociācijas izpilddirektore.

Meklē sabiedrotās!

Nereti sievietes neprasa profesionālu padomu saviem vīriešu kolēģiem, jo baidās tikt uzskatītas par nekompetentām. Viņas jūtas vientuļas, kas nereti kļūst par iemeslu karjeras maiņai. Lai to risinātu, Ineses iesaka uzrunāt citas sievietes, lai gūtu atbalstu un ieteikumus kā izpelnīties cieņu, nebaidīties paust savu viedokli un lūgt padomu.

“Izaicinājumu un grūtību apspriešana ar citu sievieti līdzīgā amatā var sniegt iedrošinājumu palikt savā amatā. Tīklošanās rada piederības sajūtu, veicina pieredzes apmaiņu un paver iespējas jaunai sadarbībai. Izmanto sociālos tīklus, lai sazinātos vai uzrunātu sievietes. Atceries, Tu neesi viena!”

Koncentrējies uz saviem sasniegumiem!

"Es esmu tieši tur, kur man ir jābūt, un daru tieši to, kas man ir jādara," ir Ineses ikdienas mantra, kas dod enerģiju visai dienai, nomierina iekšējo kritiķi un atgādina par visiem līdz šim gūtajiem sasniegumiem.

“Ikdienas atgādinājums ir brīnišķīgs līdzeklis, lai “atslābtu” un koncentrētos uz to, kas labi padodas, ko patīk darīt un kādu vērtību sniedz savai darbavietai. Nesalīdzi sevi ar citiem!” rekomendē Inese.

Savukārt sievietēm, kuras jau ir sasniegušas virsotni, viņa iesaka atbalstīt un būt labam paraugam jaunajai paaudzei.

“Iedrošināt, motivēt un būt par paraugu prasīs Tavu laiku, bet tas dos spārnus sievietēm, kas ir Tev līdzās. Mums ir jāuzlūko vienai otra kā partneres, kā sabiedrotās, nevis kā konkurentes!”