Cita pasaule
2022. gada 2. oktobris, 06:35

Vēdiskais astrologs Juris Stahovskis: "Noskaidro, kam esi parādā, atdod un dzīvo laimīgi!"

Selga Amata

"Patiesā Dzīve"

Aizvien retāk var sastapt cilvēkus, no kuriem staro miers un pašpietiekamība. Juris Stahovskis tādu iespaidu atstāj – esmu savas harmonijas laukā, necenšos līst, kur netieku aicināts, atsaucos tiem, kam esmu vajadzīgs. Pēc aicinājuma viņš ir vēdiskais astrologs. Gandrīz trīsdesmit gadu arī uzņēmējs. Precējies, divu bērnu tēvs.

Ieinteresēti cilvēki var aizbraukt uz noteiktām vietām Indijā un mēģināt tur sameklēt savu palmas lapu, kurā ierakstīta visa viņa dzīve – gan esošais un notikušais, gan tas, kas vēl tikai nāks. Konkrētā cilvēka lapa tiek piemeklēta pēc īkšķa nospieduma – vīriešiem labās rokas, sievietēm kreisās. Līniju raksts, liekumi un punkti norāda, kurai meklējamo grupai cilvēks varētu piederēt.

Profesionāls palmu lapu lasītājs izvelk tīstokli un uzdod pirmos jautājumus. Vai tavu māti sauc Marta? Nē? Neder, ņemam nākamo! Tēvs ir Pēteris? Jā! Viņš nodarbojās ar celtniecību? Jā! Vai esi dzimis otrdienā? Jā! Kad noteiktais skaits jā sakrāts, īstā lapa, iespējams, ir atrasta. Lasītājs sāk no tās celt gaismā vairākās nodaļās sadalītu un līdz pat dzīves beigām attēlotu cilvēka mūža ritējumu, ietverot arī nāves brīdi.

Es par tādiem palmu lapu tīstokļiem dzirdu pirmo reizi, taču Juris Stahovskis, būdams Indijā, tos ir redzējis, un viņa paziņu vidū ir tādi, kuriem izdevies savu lapu atrast. “Daļēji mistiska būšana, taču 1976. gadā Pēteronkulim arī viedtālrunis ar savām neskaitāmajām funkcijām liktos mistika.”

foto: Rojs Maizītis

Domā, ko ēd, dzer, runā

Neierasts salikums – biznesa cilvēks un vienlaikus praktizējošs astrologs. Kā tādu saveidojāt?

Nekā neierasta te nav. Daudzi mani skolotāji ir uzņēmēji, kuri kādā dzīves posmā sākuši studēt astroloģiju. Taču pēc vēdiskās astroloģijas principiem ir lietas, par kurām publiski nav jārunā. Ar detalizētu personiskās pieredzes izklāstu ir jāuzmanās. Katra cilvēka horoskopā ir redzamā un neredzamā puse. Finanses, plāni, īpašumi, bērni, slimības, attiecības pieder neredzamajai pusei, tai daļai, kas nav publiski jāapspriež. Labāk rādīt tikai tās piesaistes, kas virspusē: darbs, panākumi, sociālās aktivitātes.

Par ceļu līdz astroloģijai, tā redzamo pusi, taču var!

Jau no bērnības mani interesējis viss, kas saistīts ar ezoteriku. Pastāvīgs Rēriha grāmatnīcas apmeklētājs. Vidusskolas laikā daudz lasīju – pagātnes domātāju darbi, arī samizdata teksti par astroloģiju, ezoteriku, mistiku. Kad sāka parādīties grāmatas par numeroloģiju, hiromantiju, horoskopiem un tādām lietām, bija saistoši papētīt, salīdzināt, atklāt sakritības, kas attiecināmas uz pašu un tuvākajiem, taču vienmēr prātā bija jautājums, cik daudz tur patiesības un kādā sistēmā viss balstās. Tad sākās lielās pārmaiņas. Neiekļuvis tajā fakultātē, kur vēlējos, sāku studēt celtniekos. Sapratis, ka tas neinteresē, aizgāju strādāt. Izveidojās ģimene, piedzima bērni. Nodibināju savu uzņēmumu. Bet tad iekritu.

Bedrē, akā, jūrā? 

Iekritu astroloģijā. Tam, kas ar mani notika, tieši šis apzīmējums ir piemērotākais. 2007. gada janvārī izlasīju sludinājumu, ka Zinātņu akadēmijā notiek lekcija par vēdisko astroloģiju. Jāizvēdina galva! Prātā nenāca, ka mācīšos astroloģiju, tāpēc man pat nebija līdzi burtnīcas pierakstiem. Taču nodarbības laikā sapratu, ka šī zinātne palīdz izskaidrot visu, kas notiek cilvēka dzīvē. Ja kaut ko nevar saprast uzreiz, tā parāda virzienu, kur meklēt atbildes.

Pēc daudziem gadiem viens no maniem skolotājiem Indijā teica – ja astroloģijā esi nonācis tāpēc, ka tikai gribēji iemācīties ko jaunu, ir liela iespēja, ka tikpat viegli aiziesi, taču, ja esi šajā zinātnē iekritis un varbūt pat mistiskā kārtā, prom netiksi nekad. Visticamāk, man tās bija iepriekšējo dzīvju zināšanas, kas tikai jāatceras un jāturpina pilnveidot.

Vēdiskā astroloģija – kas tajā tik īpašs? Kad ar šo jēdzienu sastapāties, Rietumu astroloģija taču bija krietni populārāka.

Par Rietumu astroloģiju negribu izteikties, jo neesmu to mācījies, taču zinu, ka vēdiskajā astroloģijā ir daudz tādu instrumentu, kādu citur nav. Tajā ir vairāki desmiti dažādu atzaru jeb analīzes sistēmu, kas cita no citas var kardināli atšķirties, tomēr pamatā visām ir Parašara, kas balstās uz viedā Parašaras traktātu Brhat Parashara Hora Shastra. Vēdiskā astroloģija ir dievišķo likumu tulkošana, tāpēc kā ļoti svarīgu tās pazīmi es izceltu saistību ar dievišķajām enerģijām.

Planētu atrašanās vietas horoskopā un to kombinācijas tikai skaidro, kas dzīvē paredzēts un kad tas būs jārisina, bet zodiaka divpadsmit zvaigznāji attēlo mūsu dzīves divpadsmit bhavas (dzīves sfēras); rietumnieki tās sauc par mājām. Viss, kas dzīvē norisinās un mūs iespaido, ir izvietots pa šīm divpadsmit bhavām kā pa savstarpēji saistītiem groziņiem. Tiklīdz kādā no sfērām paveiksi kaut ko labu vai sliktu, ietekme būs jūtama arī uz pārējām lietām šajā groziņā.

Mazliet uzskatāmāk, lūdzu!

Piemēram, otrā bhava. Tajā ietilpst viss, kas cilvēkā iekļūst vai no viņa iziet caur muti: pīpēšana, dzeršana, runāšana, melošana, zobi, seja. Arī labklājība, uzkrātie līdzekļi, investīcijas, primārā izglītība un sajūtas ģimenē. Ja rodas problēmas ar naudu un labklājību, viss ar muti saistītais – katrs lamuvārds, alkohola glāzīte vai ievilktais dūms – no materiālajiem resursiem kaut ko paņem nost. Ja pēc horoskopa cilvēkam ir dota liela labklājība, viņš šo ietekmi varbūt nejutīs, turpretī tāds, kurš knapi spēj savilkt galus vai atrodas sarežģītā dzīves posmā, dzerot, smēķējot un lamājoties var bankrotēt. Te gan jāņem vērā arī vairāki citi kritēriji. Vislabāk, ja ir lieli ienākumi, mazi tēriņi un pareizi veidoti uzkrājumi. Tas katram ir zvaigznēs ierakstīts.

foto: Rojs Maizītis

Vai kaut kas līdzīgs tomēr nav izlasāms arī tajos horoskopos, ko varam iepazīt vai katra žurnāla un avīzes pēdējā lappusē: Auniem tas, Svariem tas?

Šādos horoskopos uzsvars likts uz to, kurā no 12 zvaigznājiem dzimšanas brīdī atrodas Saule. Tas attiecināts uz visiem viena mēneša laikā dzimušajiem, lai cik atšķirīgi viņi būtu. Daudz precīzāk cilvēku raksturo tas, kurā zvaigznājā iekrīt lagna – ascendents. Diennakts laikā pie horizonta uzlec visi 12 zvaigznāji, un tas, kura lekšanas laikā cilvēks dzimis, viņu raksturo niansētāk. Tikpat svarīgi, kādā zvaigznājā atrodas Mēness, jo tas norāda uz cilvēka domāšanas veidu, mentalitāti, interešu tendencēm, iepriekšējo dzīvju uzkrāto pieredzi.

Planētas, kas ietekmē Mēnesi, ļauj saprast, cik stabils ir prāts, vai tas vairāk orientēts uz pozitīvo vai negatīvo, agresiju vai empātiju. Mēness atspoguļo veidu, kādā saņemam informāciju – caur rozā, zaļām vai pelēkām brillēm. Taču to, kā informāciju apstrādāsim, norāda intelekta signifikators Merkurs. Tāpēc par vienu un to pašu redzēto notikumu katram ir savs viedoklis un secinājumi, savas nianses spriedumos. Sākot mācīties astroloģiju, vispirms pielec, cik katrs cilvēks ir unikāls.

Vienu epizodi attiecībā uz sevi!

Pēc astroloģijas studiju sākšanas gluži dabiski rodas daudz jautājumu par savu horoskopu. Aizgāju uz konsultāciju pie sava skolotāja Ata Zariņa. Viņš uzreiz pajautāja, vai man janvārī nav bijis kāds klikšķis galvā. Teicu, ka jā – nez kāpēc sāku mācīties astroloģiju. Viņš paskaidroja: horoskopā tas iezīmēts – tev sācies pārmaiņu periods septiņu gadu garumā. Vai nu transformācija, vai degradācija. Pabrīdināja, ka priekšā gaidāmi sarežģījumu pilni notikumi, taču, “ja ēdīsi gaļu, smēķēsi un lietosi alkoholu, tiem cauri netiksi”.

Man ar to pietika. Pēc dažām dienām sapratu, ka gaļu vairs neēdīšu. Arī alkoholu drīz pārtraucu lietot. Tad jutu, ka dūmu garša riebjas. Šo pārmaiņu dziļāko būtību izpratu vēlāk. Jebkurš piesārņojums – fizioloģiskais vai mentālais – uzliek griestus, līdz kuriem vari celties, taču tālāk nelaiž. Īpaši tiek ietekmētas pareģojumu spējas; tas jāņem vērā katram, kas konsultē, sludina vai kā citādi nodod informāciju citiem. Gribi, lai tavi vārdi piepildās un tiem būtu spēks, domā, ko tu ēd, dzer, runā.

Mācījāties individuāli?

Sākumā Šivas centrā – grābu visu, kas saistāms ar vēdiskajām zināšanām: astroloģiju, numeroloģiju, hiromantiju, vāstu šastru, sanskrita pamatus, hatha jogu, kalaripajattu. Vakaros viena lekcija sešos, otra astoņos. Mājās līdz vieniem diviem naktī pie pierakstiem. Pēc dažiem gadiem sapratu, ka Rīgā esmu apguvis visu, ko gribēju. Formulējis mērķi mācīties ārzemēs, uz dažiem mēnešiem iesēdos ikvakara meditācijās. Kad šis posms bija galā, nejauši  uz ielas satiku astroloģijas kursu kolēģi, kurš nesen bija atgriezies no studijām Indijā. Braukšot arī šogad. Pieteicos ceļabiedros.

Sāku braukt uz mācībām katru gadu. Uzradās arvien jauni semināri, skolotāji, meistarklases, astrologu konferences, regulāri tiešsaistes semināri pie pasniedzējiem Indijā un ASV. Biju pārņemts. Kādam varbūt pat likos sajucis prātā. Bet tāds šis periods ir – pēc septiņiem transformēšanās gadiem cilvēks ir pilnīgi cits. Citas intereses, citi ļaudis apkārt.

Tas nepadara iedomīgu?

Kā jau visiem, kas pārņemti ar jaunām zināšanām, gribas tajās ar kādu padalīties vai vismaz dabūt dzimšanas datus, lai viņu paanalizētu un sevi patrenētu. Taču jau pēc pirmajiem mācīšanās gadiem aptver – jo vairāk zini, jo skaidrāk saproti, ka vēl neko nezini. Aiz katras it kā pašsaprotamas patiesības var atklāties kāda vēl nepamanīta nianse. Viszinība strauji plok. Iemācies no apkārtējās burzmas distancēties, turoties pie izpratnes, ka katram savs ceļš un Dievam par katru ir savi plāni. Galvenais – nevienam nebāzties virsū ar saviem padomiem.

Bet ģimene? Bizness?

Sieva mani vienmēr ir atbalstījusi, savukārt bizness nav joma, kas no pārējās dzīves kaut kā jāatdala. Viss joprojām plūst un mainās, vienīgi šajā plūsmā labāk orientējies. Nav tā, ka tikai sēdi un pēti zvaigžņu stāvokli, tomēr vari prasmīgāk stūrēt savu pasākumu tā, lai izvairītos no lielām krācēm un sēkļiem.  

Šai skrūvītei – šis skrūvgriezis

Ar kādām problēmām pārsvarā cilvēki pie jums vēršas un kā jūs viņiem palīdzat? 

Vēdiskās astroloģijas zināšanas sauc jyotisha. Tulkojumā no sanskrita – dievišķā gaisma. Astrologs ir cilvēks, kura uzdevums ir kliedēt tumsu un izgaismot situāciju iespējamo risinājumu virzienos. Kad klients izklāsta vajadzību, nekad uzreiz nezinu, kuru no apgūtajām metodēm izmantošu;  šī informācija pie manis atnāk no vārdā nenosaucamiem avotiem. Labi, ja cilvēks norāda izskatāmo tēmu jau pirms vizītes, tas dod iespēju pameditēt par konkrēto horoskopu. To daru, pat braucot mašīnā. Tēmas skar visas dzīves jomas: attiecības, veselības problēmas, karjeru, finanses. Bieži tie ir izvēles jautājumi par pirkt vai nepirkt, sākt vai nesākt, piekrist darba piedāvājumam vai ne. Vai arī pašreizējā dzīves perioda skaidrojums, ja sākusies melnā svītra. Ir pat gadījumi, kad klients satraucies – viss iet tik labi, ka bail, cik ilgi tā var turpināsies.

Populārs astroloģijas rīks ir prašna – klients uzdod konkrētu jautājumu, atbildes iegūšanai tiek uztaisīts horoskops un caur to izskaidrota situācija. Jo jautājums ir svarīgāks un precīzāk formulēts, jo vieglāk to izklāstīt, tāpēc ka situācija un tās risinājums jau ir iekodēts cilvēka apziņā. Kādreiz ar prātu saproti, ka visi loģiskie faktori ir par, bet horoskopā redzama atbilde – nevajag, nedari. Tikai pēc kāda laika, citreiz pēc vairākiem gadiem, kļūst skaidrs, kāpēc tiešām nevajadzēja iet šo ceļu. Piemēram, sieviete nevar tikt pie bērniņa. Fizioloģiski un medicīniski viss ir kārtībā, taču grūtniecība neiestājas, jo viņas horoskopā redzams, ka patlaban vēl nav īstā planetārā kombinācija viņa ienākšanai pasaulē. Ja lauzīsies aizslēgtās durvis, pūļu rezultāts var gaidīto laimi nenest. Īpaši tad, ja netiek novērsti karmiskie šķēršļi.

foto: Rojs Maizītis

Novērst karmiskus šķēršļus – kā?   

Vienkāršākais veids – uzzini, kuras planētas enerģija ir tavas problēmas pamatā, un pastiprini šīs planētas dievības enerģiju. Te izmantojamas indiešu un persiešu tradīcijās sakņotas metodes, pārsvarā ugunsrituāli un sanskritā izrunājamas mantras. Mantra ir mentālās higiēnas sastāvdaļa, instruments prāta nomierināšanai un attīrīšanai. Kad prāts mierīgs, tas vairs nepiesaista negatīvos scenārijus, tā izbrīvējot vietu brīnumiem, kas teju vai mistiskā kārtā var palīdzēt pat ļoti sarežģītos gadījumos. Citreiz situāciju var nokārtot dažu mēnešu laikā, citreiz tās ir risināmas gadiem. Ar mentālās tīrības uzturēšanu ir tāpat kā zobu tīrīšanu – vienmēr tas ir darbs pašam ar sevi, kas jāveic regulāri. Ko un kā darīt, izskaidroju konsultācijās.

Ja skan atbilde, ka es nekādas indiešu dievības un mantras negribu, jo man ir savi spēka avoti – folklorā, reliģijā?

Ja tev ir savi instrumenti, kas strādā, brīnišķīgi – izmanto tos! Jo tādi ir visās kultūrās – dažādu enerģiju manifestācija, ko var uzzīmēt grafiski, ietvert formulā vai attēlot pēc sava ģīmja un līdzības. Viens no veidiem, kā šai enerģijai pieslēgties, ir to vizualizēt kā dievību, iedodot tai vārdu un veidolu. Ja horoskops norāda, ka situācijas risināšanai jāvēršas pie sievišķas dievības, tad kristietim, iespējams, tā būs Dievmāte, musulmanim Fatima, hinduistam Durga vai Parvati.

Zinu cilvēkus, kas skaita konkrētas tautasdziesmas un maina dzīvi caur tām. Elektrība taču ir elektrība visur, lai kā to katrā valstī sauc. Kaut esmu latvietis un viss latviskais man tuvs, labāk izprotu hinduisma dievību nianses, jo zinu, ka vēdiskajā sistēmā katrai situācijai piemērojamie instrumenti ir ļoti precīzi. Tur ir konkrēti pateikts – šai skrūvītei vajadzīgs tieši šis skrūvgriezis.

Tomēr galvenais nav strīdā, kura dievība stiprāka, bet nepieciešamībā saprast principu, ka jebkura novirze no veseluma rodas tur, kur ir nelīdzsvarota enerģija. Horoskopā tas ir redzams – šeit tev enerģija ir, te nav, te par daudz. Ja vājo gribi padarīt stipru, zini, ka tā jātrenē.

Astrologs uztverams gandrīz kā konsultants šādas trenēšanas jautājumos?

Lai arī ikviena cilvēka horoskopā var redzēt, kādas veselības problēmas viņam var būt un kurā dzīves posmā tās var aktualizēties, astrologs, ja vien pēc pamatnodarbošanās nav arī ārsts, nedrīkst noteikt diagnozi vai ārstēt. Taču viņš var ļoti precīzi norādīt, no kā uzmanīties un kādu dzīvesveidu izvēlēties, lai cilvēks pats savu veselību nebojātu.

Ja klients jautā – kāpēc jūtos tik slikti un cik nopietna ir mana slimība?

Atbildē var tikt ietverta informācija gan par slimības nopietnību, gan diagnozes precizitāti un ārstēšanas pareizību, gan ārsta kompetenci un cilvēka paša ietekmi uz slimību. Dažreiz horoskopā redzams, ka klients negrib veseļoties, apzināti  neārstējas. Un sarunā tas apstiprinās – jā, es tiešām esmu atteicies no mediķu palīdzības, jo zinu, ka man ir vēzis, bet ārstēties nozīmētu iztērēt visus ietaupījumus, taču es nevēlos atstāt bērnus nabagos. Tomēr visviedākais astrologs nav atbildīgs par to, ko cilvēks ar prognozēm un ieteikumiem dara. Viņš tikai pasaka, ko horoskops rāda, bet lēmums katram jāpieņem pašam.

Aizņēmies, bet neatdevi?

Palīdzēt saprast, kurš lēmums būtu pareizākais, taču astrologs var?

Palīdzēt – jā, taču nevis uzspiežot savu gribu, bet paskaidrojot, kā izprast tās likumsakarības, pēc kurām cilvēks, pats varbūt to neapzinoties, dzīvē vadās. Kāpēc pieņem tieši tādus lēmumus. Kādas ir viņa kļūdas un vilšanās. Kas patīk, kas ne. Mērķis – rosināt cilvēku pašam saprast, kā esi būvēts, kā tevī darbojas Visums un kā par sevi atgādina iepriekšējo dzīvju parādi. Mēs neienākam šajā pasaulē kā balta lapa – ikviens jau piedzimstam ar kaut kādiem parādiem. Dažus nokārtojam, citus saņemamies no jauna. Iepriekšējā dzīvē iesāki, bet nepabeidzi? Aizņēmies, bet neatdevi? Nozagi, bet netiki pieķerts? Saņem atpakaļ! Kā slikto, tā arī labo. Iepriekšējā dzīvē kādu stutēji, palīdzēji? Lūdzu, nebrīnies, kad tev kā no gaisa rokās iekrīt kaut kas necerēti jauks. Kā sacīja viens no maniem Indijas skolotājiem, noskaidro, kam esi parādā, atdod parādus un dzīvo laimīgi! Ideālais variants būtu visu nokārtot šeit un tagad – pārtraukt visus pārdzimšanas apļus.

Kā noskaidrot, kas kam jāatdod un kā tas darāms?

Tur, visticamāk, vajadzīga astrologa palīdzība. Bet ir arī vienkārši saprotamas lietas. Tev ir problēmas ar bērniem? Palīdzi svešiem bērniem – noziedo kādai daudzbērnu ģimenei, kādam bērnunamam, kādam pulciņam skolā. Problēmas ar attiecībām? Palīdzi kādam jaunajam pārim – nopērc nabadzīgai meitenei kāzu kleitu, apmaksā laulību ceremoniju. Taču svešam, ne savējiem. Kalpošanas planēta ir Saturns. Ja horoskops rāda, ka cilvēkam ir problēmas ar Saturnu, viņam labākais parāda nokārtošanas veids ir veltīt savu laiku veciem cilvēkiem. Uzņemties brīvprātīgu šefību pār nevarīgu kaimiņieni vai neviena neievērotu invalīdu.

Diemžēl daudziem tāds skatījums ir ārpus izpratnes, tāpēc vieglāk pieķerties domai, ka dzīvojam tikai vienreiz, tālab jāņem no dzīves, ko vien var. Īpaši jau attiecībās. Tiklīdz tajās kaut kas samudžinās, drudžaini tiek meklēti jauni partneri, kas darītu laimīgu. Gandrīz vienmēr – mēģinot laimi atrast otrā, taču aizmirstot, ka pamatā negatīvajai situācijai ir tas, ka pats esi nelaimīgs. Nelaimīgais vienmēr ceļā sastaps otru nelaimīgo, kas uzstās: dod man – gribu, lai tu mani mīli! Nē, dod tu man! Attiecībās ir veltīgi laimi gaidīt no otra, jo tas ir darbs, kur pašam jāstrādā, jātransformējas.

Tas, ka tik bieži sastopamies ar tādiem jēdzieniem kā depresija, stress un tamlīdzīgi, rāda, ka tiekam daudz sisti, tāpēc esam nelaimīgi?

Viens no faktoriem, kas tādai nestabilitātei pamatā, – pārāk daudz izvēļu. Agrāk podnieka dēlam mērķis bija kļūt par labu podnieku. Tagad, kad visa tik daudz, gribas vienlaikus būt virusologam, politiķim, militārajam ekspertam un instagrama zvaigznei. Cilvēks visu tikai filtrē caur sevi, līdz vairs nesaprot, kur pats šajā jūklī atrodas. Nedzīvo sev. Fonā ir kredīti, bērni, darbs, karjera, vēlme būt publiskam un labākajam, citu acīs veiksminiekam. Pārslodze vienmēr sit ārā korķus. Risinājums? Pat ja astrologs precīzi pateiktu, kā atgriezties pie sevis – nocērt to, kas nepatīk un traucē: pienākumus, kredītus, izrādīšanos, un beidzot esi pats –, reti kurš būtu ar mieru nest tik lielu upuri savai brīvībai. Arī ģimene un sociums viņu neatbalstītu. Atliek turpināt krāt to parādu, ko ņemsi līdzi uz nākamo dzīvi.

Ideālais variants būtu iemācīties mieru? Arī tajos apstākļos, kad Ukrainas notikumi apgriezuši pasauli kājām gaisā?

Kara tēmu es nekomentēju! Tas ir mundānās astroloģijas ziņā – pētīt globālo notikumu likumsakarības, kuru izskaidrošanai un izpratnei ikdienas cilvēka enerģija parasti ir par vāju. Esmu lasījis desmitiem prognožu kā par kovida pandēmiju, tā par Ukrainas karu. Maz kas piepildījies. Cita lieta, ja klients jautā par tuvāko laika periodu savā dzīvē. Tur daudziem redzu tendences, kas vedina domāt par līdzīgiem šķēršļiem, kurus katrs tomēr pārvarēs atšķirīgi. Tāpat kā bija ar kovidu. Globālā mēroga jautājumi tā arī palika neatbildēti, taču pārmaiņas skāra katru. Vienam radās nebijusi iespēja strādāt no mājām, saņemt pabalstu, būt kopā ar bērniem – viņam viss kārtībā. Otram krahs – dzīve jūk un brūk, tuvinieki aiziet, nervi netur. Līdzīgi ar kariem – vieniem zaudējumi, citiem pelņa. Klasika. Kā attiekties pret klasiku? Nošķirt tos jautājumus un notikumus, kas uz tevi attiecas, no tiem globālajiem viļņojumiem, ko tu nespēj ne ietekmēt, ne pietiekami dziļi izprast, ne izskaidrot.

foto: Rojs Maizītis

Bet ja es tāpēc naktīs nespēju aizmigt, nevaru mierīgi iet uz teātri vai sarīkot ierasto dārza ballīti, jo visu laiku nemiers, ka arī mana pasaule vienā mirklī varētu tikt varmācīgi sagrauta?  

Sadalīsim pa plauktiņiem! Kā tas tevi patlaban skar? Visticamāk, ka bumbas virsū nekrīt. Ja ir risks, ka kāds varētu uzbrukt, vai tev ir rīcības scenārijs šādai iespējamībai? Ja nav, izstrādā, bet pēc tam vakaros mierīgi ej gulēt, jo, lai cilvēks būtu rīcībspējīgs, viņam ir jāizguļas. Savukārt, ja tavā horoskopā ir norādes uz ļoti trauslu un saraustītu miegu, dari kaut ko šīs situācijas uzlabošanā. Taču zini, ka tam nekādā veidā nevajadzētu tevi kavēt vakaros iet uz teātri, ja esi teātra cilvēks. Rīkot dārza ballīti, ja tev svarīgi uzturēt draudzību vai kopt radu kopāturēšanos.

Prāts tad atradīs citu smagumu, kam piesiet pastāvīgu trauksmi un nemieru?

Arī tā var būt. Cilvēks domā, ka sabrucis tāpēc, ka pasaulē plosās karš vai kāds viņam nodarījis pāri, bet patiesībā viņa prāts ir pieķēries dažādiem negatīvajiem scenārijiem, lielākoties citu uzspiestiem. Ja tev šeit un tagad viss kārtībā, iemācies priecāties par to, kas ir, nevis prātuļo, kas ir bijis vai nebijis, būs vai nebūs. Kļūsti pārliecinātāks par sevi! Mūsu planētu apdzīvo septiņi miljardi cilvēku – visiem neizdabāsi. Tu taču pats vari novērtēt, kas tev svarīgs, kas ne. Tas atkal ir attiecību jautājums – neviens cits tev laimi neatnesīs.

Mainu spoguļus, bet pakaļa nemainās

Kas no astrologa viedokļa ir galvenais cilvēka pienākums un uzdevums, lai viņš šajā dzīvē būtu pēc iespējas mierīgāks un laimīgāks? 

Iepazīt sevi. Iedomāsimies – sēž sieviete telpas vidū, apkārt 12 spoguļi kā 12 bhavas. Profilā viņa jūtas skaista, sānskatā nepatīk pakaļas forma, vēl kādā rakursā vēders liekas nesmuks. Maini spoguļus – partnerus, darbus, dzimumu, uzskatus –, cik gribi, bet pakaļa taču nemainīsies, iekams vai nu sevi iemīlēsi, vai trenējoties iegūsi ķermenim tādu formu, kas patīk.

Tavs horoskops ir tavu diagnožu saraksts, kāpēc esi šeit. Ja neko nedarīsi un dzīvosi tikai pēc tur redzamā grafika, tevi sitīs un glaudīs, iedos un atņems pēc tā paša scenārija, kādu jau esi piedzīvojis. Tiklīdz sāksi kaut kam ķerties klāt, lai situāciju mainītu, arī diagnoze būs cita. Un dīvaini – tiklīdz cilvēks saņemas strādāt ar sevi pats, horoskops vairs nestrādā. Parāds ir dzēsts. Turpretī viss, kas netiek nokārtots šajā dzīvē, tiek pārcelts uz nākamo.

Vai, gremdējoties šādās apcerēs, nepastāv risks tā pazaudēties, ka būs grūti atrast atceļu?

Kam lemts, tas pazaudēsies, bet, kas meklēs, tas atradīs sev atbilstošu informācijas avotu. Viens no šādiem palīgiem ir palmu lapu horoskops. Pirms daudziem tūkstošiem gadu riši (viedie) ir nodiktējuši saviem skolniekiem to cilvēku dzīves aprakstus, kam kādreiz radīsies interese uzzināt par savu dzīvi vairāk. Uz palmu lapu plāksnītēm ieskrāpētu mūža aprakstu ir tūkstošiem. Šie pareģojumi balstīti uz senām Nādī astroloģijas sistēmām, un tie ir atstāti cilvēkiem no visdažādākajām valstīm, jo sastopami vācu, japāņu, arābu un pat latviešu vārdi. Pareģojumu uzbūve ir dažāda. Viens no izklāsta veidiem aptver 14 nodaļās izvērstu cilvēka mūža ritējums: tavu māti sauc Made, tēvu Jānis. Dota sīka informāciju par to, kur tu strādā, cik tev bērnu, brāļu, māsu, ar kādām problēmām saskaries un vēl saskarsies, cik gadu vecumā kādi svarīgi notikumi tevi sagaida. Taču tam, kurš atradis savu lapu, pirmajā reizē ļauj noklausīties divus pēdējos – 13. un 14. nodaļas –  lasījumus par iepriekšējo dzīvju parādiem un veidiem, kā tos labot.

Tās palmu lapas joprojām ir fiziski pieejamas?

Indijā ir vietas, kur ģimenes vairākās paaudzēs tikai ar to nodarbojas – lasa šīs lapas. Daudzi turp dodas desmitiem reižu, kamēr atrod savu. Vai neatrod – ja šim cilvēkam tas nav paredzēts. Vai arī šādai informācijai vēl nav pienācis īstais laiks.

Pēc garīguma, apskaidrota miera un informācijas – tikai uz Indiju? 

Vienmēr esmu uzskatījis, ka īstais darbs ar sevi, arī garīgā jomā, notiek ikdienā, paralēli pienākumiem, ko dzīvē esi izvēlējies. Tikai pēc tam, kad šajā jomā kaut kas sasniegts, vari braukt kaut uz Indiju vai Ķīnu, Gruziju vai Raunu. Tur, kur ir tavi domubiedri, tava ceļa līdzgājēji, skolotāji.