foto: Twitter/ Greta Thunberg
Bez dusmīgām grimasēm! Grēta Tūnberga krietni paaugusies
Grēta Tūnberga.
Dzīvesstils
2022. gada 26. jūnijs, 17:59

Bez dusmīgām grimasēm! Grēta Tūnberga krietni paaugusies

Jauns.lv

Glastonberijas mūzikas festivālā sestdien, 25. jūnijā, ar savu parādīšanos pārsteigusi zviedru vides aktīviste Grēta Tūnberga. Lai arī viņa kā allaž vērsa uzmanību uz globālo sasilšanu un citām vides problēmām, tomēr šoreiz runas laikā jauniete nerādīja sev raksturīgās dusmīgās grimases, un uzstāšanās maniere liecina, ka viņa ir krietni paaugusies.

19 gadus vecā jauniete savā runā aicināja visus aizdomāties, ka pasaule saskarsies ar "totālu dabas katastrofu", ja pilsoņi nerīkosies steidzami.

foto: AP/Scanpix

"Mēs tuvojamies kraujai, un es stingri iesaku visiem tiem, kuriem vēl nav izskalots prāts, ieņemt uz savu pozīciju,"  norādīja 19 gadus vecā jauniete.

Viņa vērsa uzmanību, ka par vides problēmām būtu jārunā visur - laikrakstos, avīzēs, filmās, dziesmās, ģimeņu pulcēšanās reizēs, liftos, pieturās, veikalos, skolās, tirgos, futbola spēlēs, kā arī tādos festivālos kā Glostenberija.

Tūnberga kārtējo reizi vainoja pasaules līderus nespējā apturēt klimata ārkārtas situāciju. "Līderiem ir kļuvis ne tikai pieņemami melot – tas ir gandrīz tas, ko mēs no viņiem sagaidām," viņa sacīja, skanot aplausiem.

Tūnberga mudināja festivāla apmeklētājus "darīt šķietami neiespējamo", lai palīdzētu apturēt globālo sasilšanu, pirms nav par vēlu.

foto: Tom Wren / SWNS

Viņas runa ir otrā skaļākā uzreiz pēc Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska, kurš festivāla apmeklētājus uzrunāja piektdien ar video starpniecību. Viņš mudināja izdarīt spiedienu uz politiķiem, lai tie izbeigtu karu Ukrainā. "Mēs Ukrainā arī vēlētos dzīvot tādu dzīvi kā agrāk un baudīt brīvību un šo brīnišķīgo vasaru. Taču mēs to nevaram izdarīt, jo ir noticis visbriesmīgākais – Krievija ir nozagusi mūsu mieru."