foto: Publicitātes
"Mums bija plāns B, bet nebijām gatavi ne kara apjomam, ne ilgumam", Rīgā gaidāma augsta līmeņa starptautiska konference
Baiba Rubesa, Nadīne Omeļčenko
Dzīvesstils
2022. gada 8. jūnijs, 15:06

"Mums bija plāns B, bet nebijām gatavi ne kara apjomam, ne ilgumam", Rīgā gaidāma augsta līmeņa starptautiska konference

Jauns.lv

Rīgā gaidāma augsta līmeņa starptautiska konference "NOVATORE Impact Summit" par sieviešu un sabiedrības ekonomisko spēcināšanu un noturību augstas krīzes apstākļos ekonomikā un biznesā.

Stokholmas Ekonomikas augstskolā 2. jūnijā notika pirmais sarunu cikls "NOVATORE Talks" par sieviešu ekonomiskās noturības un dzīvesspēka stiprināšanu kara laikā. Diskusija, kurā piedalījās uzņēmējas arī no Ukrainas, bija kā sagatavošanās sagatavošanās konferencei šā gada 22. un 23. septembrī.

Sarunās piedalījās arī uzņēmējas no Latvijas – “NOVATORE” līdzdibinātāja un vadītāja Baiba Rubesa, uzņēmēja no Ukrainas  Nadīne Omeļčenko, kura ir IT kompāniju grupas "IT Integrator" viceprezidente un līdere Top 50 veiksmīgāko Ukrainas biznesa sieviešu topā. Kā arī “ERDA group” vadītāja un bijusī "Rīgas Jūrmalas" mūzikas festivāla vadītāja Zane Čulkstēna.

Diskusijā uzņēmējas dalījās pieredzē, ar kādiem neparedzētiem izaicinājumiem saskārās sākoties Krievijas militārajai agresijai Ukrainā. Ko nozīmē uzņēmumu pārorientēt jaunai realitātei, vadīt darbinieku komandu, vienas dienas laikā pārvietojot uz citu pilsētu visu uzņēmuma biroju un noliktavu, cik būtiska ir darbības nepārtrauktība, nepieciešamības gadījumā vadītājam aizvietojot jebkuru iztrūkstošo ķēdes posmu procesos.

Ukrainas pārstāve dalījās atziņās par to, kā saglabāt un stiprināt līderības kompetences, lai atbalstītu komandu. "Aizmirstiet visu, ko esat mācījušies biznesa skolās. Kara apstākļos ir "jālauž" protokols, jo uzņēmumam nav struktūras, bet ir cilvēki un procesi. Un dažreiz šo cilvēku trūkst, ja viņi ir okupētajās teritorijās, tad vadītājam jāpārņem iztrūkstošais ķēdes posms, lai nodrošinātu mūsu klientu procesu nepārtrauktību. Spēja pieņemt ātri lēmumus šādos brīžos ir būtiska, jo kļūdas tiek un tiks pieļautas. Būtiska ir reakcijas pārliecība un ātrums. Mums bija plāns B, bet nebijām gatavi ne kara apjomam, ne ilgumam. Vadītājs ir uzņēmuma priekšgalā, rūpējoties par komandu un radot šajos apstākļos iespējamu drošības sajūtu. Tādēļ svarīgākais ir parūpēties pašam par sevi, jo tas, cik noturīgs ir uzņēmums, ir atkarīgs no tā, cik noturīgs ir vadītājs," stāsta Nadīne Omeļčenko.

Nadīna kā vienu no galvenajiem motivācijas avotiem min ukraiņu neizsīkstošo humoru un mīlestību pret savu valsti un cilvēkiem.

Konferencē arī Baiba Rubesa uzsver, ka kara apstākļos teju visiem uzņēmumiem jāpārvērtē sava darbība, uzsverot, ka tieši sievietes vadītājas būtu kā svarīgs virzītājspēks ekonomikā, radot drošu vidi nenoteiktības laikā.

Savukārt bijusī “Rīga Jūrmala” festivāla vadītāja Zane Čulkstēna stāstīja par kara ietekmi uz Latvijas tirgu un viņas biznesu uzsāktajiem plāniem: "Mums nebija plāna B vai C - mēs gatavojāmies labākajai vasarai, un tad notika kaut kas neaptverams, ko neviens negaidīja. 24. februāra rītā sapratām, ka finansiālu, morālu un reputāciju ietekmējošu faktoru ietekmē festivāls jāatceļ, jo starp festivāla atbalstītājiem bija sankcionētie Krievijas pārstāvji. Sagatavot jaunu konceptu, atrast jaunus investorus prasa laiku un lielu ieguldījumu, taču šajā laikā īpaši svarīgi ir neapstāties, nodrošināt cilvēkiem darbu un sniegt atbalstu Ukrainai - ticot, veidojot sadarbības un izceļot talantus".

Abas uzņēmējas ir pārliecinātas, ka šobrīd būtiski ir investēt, turpināt veidot sadarbības ar uzņēmumiem no Ukrainas nodrošinot cilvēkiem darbu.

"NOVATORE Impact Summit"  biļetes pieejamas šeit.