Dzīvesstils
2022. gada 11. marts, 06:43

Kara dēļ viņa ieguva milzu popularitāti. Kas īsti ir Olena Zelenska?

Jauns.lv

Ukrainas prezidenta kundze bija maz zināma ārpus savas valsts līdz brīdim, kad viņas ieraksti soctīklos par kara plosīto Ukrainu un tur cietušajiem bērniem padarīja viņu atpazīstamu visā pasaulē.

Kā apgalvo prezidents, viņa ģimene ir "mērķis Nr. 2" Krievijas sarakstā, bet kas tieši ir Olena Zelenska? Kā pāris satikās, un ko viņa dara kopš kļūšanas par valsts pirmo sievieti?

44 gadus vecā Olena piedzima 1978. gada februārī tajā pašā pilsētā, kur Zelenskis – Ukrainas centrālajā daļā esošajā Krivijrihā. Viņi gāja vienā skolā un abiem bija kopīgi draugi, taču abi nepaspēja viens otru iepazīt līdz universitātei.

Viņa studēja arhitektūru, kamēr viņas nākamais vīrs, kurš ir tikai dažas nedēļas vecāks, apguva jurisprudenci. Zelenska nomainīja savu specialiāti uz rakstīšanu un tajā pašā laikā Zelenskis izveidoja savu komēdijas grupu "Kvartāls 95".

Viņa rakstīja grupai, vēlāk, 2003. gada septembrī pāris apprecējās un pārcēlās uz Ukrainas galvaspilsētu Kijevu. Abiem tagad ir divi bērni – 17 gadus veca meita un deviņus gadus vecs dēls.

Topošais prezidents savā valstī ātri vien kļuva populārs. 2015. gadā Zelenskis ieguva populāro lomu filmā "Cilvēki", kurā viņš spēlēja skolotāju, kurš kļūst par prezidentu.

foto: AP/Scanpix

Zelenskas kundze sacīja, ka viņi ir runājuši par to, ka viņš, iespējams, varētu kļūt par līderi, bet par viņa plāniem uzzinājusi soctīklos. "Es nebiju priecīga, kad sapratu, ka tāds ir plāns. Es sapratu, kā viss mainīsies un ar kādām grūtībām mums nāksies saskarties," viņa sacīja 2019. gadā intervijā Ukrainas "Vogue".

Viņa atzina, ka pēc dabas ir privāta persona, kas dod priešroku palikt "aizmugurē". "Es neesmu ballītes cilvēks, man nepatīk jokot. Tas nav man raksturīgi," viņa sacīja intervijā. "Bet es atradu iemeslus publicitātei. Viena no iespējām piesaistīt cilvēku uzmanību svarīgiem socāliem jautājumiem."

foto: EPA/Scanpix

Pirms kara viņa rīkoja kampaņas par vairākiem jautājumiem: diētiskās ēdienreizes nodrošināšana skolā, vardarbība ģimenē apkarošanu, paralimpiskos sportistu atbalstus un citiem. 

"Es uzskatu, ka šodien mums ir daudz kopīga. Kopīgas vērtības, idejas, problēmas," viņa sacīja pagājušajā gadā vizītes laikā Vašingtonā. "Mums būtu jārūpējas par jautājumiem, kas skar visu pasauli – veselību, izglītību, dzimumu līdztiesību."

Ukrainas pirmais pāris - prezidents Volodimirs Zelenskis un viņa sieva Olena

gallery icon

Tikšanās ar pasaules valstu vadītājiem ir kļuvusi par daļu no viņas dzīves kopš vīra uzvaras vēlēšanās 2019. gada maijā. Zelenska kundze, kura brīvi runā angļu valodā, 2020. gadā Bekingemas pilī tikās ar Kembridžas hercogiem, Vatikānā ar pāvestu un dažas nedēļas pirms kara ar Turcijas prezidentu un viņa kundzi Kijevā.

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska un viņa kundzes Olenas Rīgā piedzīvotais

gallery icon

Viņa saņēmusi uzslavas par savu stilu. Nereti viņai mugurā ir Ukrainas dizaineru drēbes, tādējādi parādot pašmāju iedzīvotāju talantu.

"Tas, kā jūs ģērbjaties, un veids, kā jūs runājat, runā ne tikai par tevi, bet arī par tavu valsti un to, ko jūs cenšaties paveikt."

2020. gada jūnijā Olena tika hospitalizēta ar Covid-19. Viņai bija vidēji smaga pneimonija un vajadzēja papildu skābekli.

Pēdējo divu nedēļu dramatisko notikumu laikā preizdenta kundze ieņem spēcīgu nostāju sociālajos medijos. Soctīklā "Instagram" viņai tagad ir vairāk nekā divi miljoni sekotāju.

"Parādiet šīs fotogrāfijas Krievijas sievietēm – jūsu vīri, brāļi Ukrainā nogalina bērnus!" postoja Zelenska. "Dariet viņiem zināmu, ka viņi ir personīgi atbildīgi par katra Ukrainas bērna nāvi, jo viņi klusējot deva piekrišanu šiem noziegumiem."

Atklātā vēstulē viņa sacīja, Krievija veic "Ukrainas civiliedzīvotāju masveida slepkavību", bet ka Putins ir nepietiekami novērtējis ukraiņu "nepārspējamo vienotību" un viņi "nepadodas".

"Kamēr Kremļa propagandisti lielījās, ka ukraiņi viņus sveiks kā glābējus ar ziediem, tikmēr viņi tika apmētāti ar Molotova kokteiļiem," sacīja Zelenska.

Olenas un viņas bērnu atrašanās vieta pašlaik nav zināma. Tomēr viņas vīrs nedēļas nogalē sacīja, ka viņa ģimene joprojām esot valstī. To Olena norādīja arī atklātajā vēstulē ar nosaukumu "Mana liecība no Ukrainas".