foto: Pexels
5 lietas, kuras nekad nevajag tīrīt ar dzeramo sodu
Dzīvesstils
2022. gada 8. marts, 07:20

5 lietas, kuras nekad nevajag tīrīt ar dzeramo sodu

Jauns.lv

Dzeramā soda ir maigi abrazīvs līdzeklis, ar kura palīdzību iespējams cīnīties pret dažāda veida noturīgiem un taukainiem traipiem, taču ir dažas virsmas mājās, kuras ar sodu tīrīt nevajadzētu, tieši tās abrazivitātes dēļ. 

Lai gan soda ir viena no labākajām ķīmisku tīrīšanas līdzekļu alternatīvām, dažos gadījumos tā var nodarīt vairāk ļauna, nekā laba. Portāls “Express” uzskaita piecas lietas, kuru tīrīšanai sodu nekad nevajadzētu izmantot:

1. Stikla virsmas

Dzeramā soda nebūs labs risinājums stikla virsmu tīrīšanai. Kā uzsvērām jau raksta sākumā, tā ir abrazīva un stiklu var sabojāt. Tāpat nevajadzētu ar sodu tīrīt arī spoguļus, logus, cepeškrāsns durvis. 

2. Zelta un sudraba priekšmeti

Ja zelta vai sudraba priekšmetus notīrīsiet ar dzeramo sodu, tie izskatīties vēl sliktāk nekā pirms tīrīšanas. Zelts ir mīksts metāls, un to viegli saskrāpēs pat vismaigākās abrazivitātes līdzeklis. Tas pats attiecas arī uz sudrabu. 

3. Marmora darba virsmas

Dzeramā soda var sabojāt gan marmora, gan kvarca virsmu virsējo slāni. Virsējā slāņa bojājumi var apdraudēt virmas ilgmūžību. Ja negribas izmantot ķīmiskus tīrīšanas līdzekļus, var pamēģināt virsmas attīrīt ar citronūdeni.

4. Koka virsmas

Neatkarīgi no tā, vai tīrāt savu masīvkoka bufeti vai sarkankoka grīdas segumu, Dzeramo sodu nekādā gadījumā nedrīkst izmantot. Tā saskrāpēs segumu un tas izskatīsies nolietots daudz īsākā laika periodā. 

5. Alumīnija virtuves piederumi

Ja ar atšķaidītu sodas šķīdumu alumīnija priekšmetus notīriet ātri, maz ticams, ka tie tiks sabojāti. Taču par ilgu atstājot uz tiem sodu, var sākties oksidēšanās – alumīnija virsma mainīs krāsu, atstājot zaļus pleķus.