Skaistums
2022. gada 4. janvāris, 17:29

Kas ir jāzina par nakts krēmu? Labākie kosmētikas līdzekļi, lai pamostos skaista

Ilze Trofimova

Žurnāls "OK!"

Miegs ir ne tikai labākās zāles, bet arī labākais skaistumkopšanas līdzeklis, ja vien to kombinē ar pareizi izvēlētu kopjošo kosmētiku.

Konsultē Prof. J. Ķīša & doc. M. Rones-Kupferes dermatoloģijas klīnikas kosmētiķe Laura Detlava.

Ar vienu krēmu neiztikt

Dienā ādai ir nepieciešama aizsardzība no saules un brīvajiem radikāļiem, jo tie bojā ādas struktūrā esošo elastīnu un kolagēnu, tāpēc krēma sastāvā jābūt antioksidantiem un saules aizsargfiltriem (SPF).

Jaunas sievietes, kuru sejas āda ir tikai jāmitrina, var izmantot vienu un to pašu krēmu no rīta un vakarā ar nosacījumu, ka izvēlētajā produktā nav saules aizsargfiltru. Tas attiecīgi nozīmē, ka dienā jālieto atsevišķs produkts ar saules aizsargfiltru.

Pārējām jālieto gan dienas, gan nakts krēms, jo to komponenti ir atšķirīgi un arī iedarbība uz ādu katram ir citāda. Līdzekļi, kas paredzēti lietošanai pirms naktsmiera, satur efektīvas aktīvās sastāvdaļas, piemēram, biostimulatorus un fitoestrogēnus, kas palīdz aizkavēt novecošanās procesus, taču šādu aktīvo vielu sastāvs ir nenoturīgs saules UV starojumā, tāpēc, lietojot nakts krēmu no rīta, tas nebūs tik iedarbīgs. Dienas krēmiem lielākoties ir viegla struktūra, un tie ātri iesūcas ādā, savukārt nakts krēmi ir biezāki un blīvāki.

Ādas bioritms

Mūsdienās arvien biežāk tiek runāts par ādas bioritmu, par to, ko āda pati spēj paveikt noteiktā diennakts laikā, un, balstoties uz šiem pētījumiem, tiek piemeklēti atbilstoši ādas kopšanas līdzekļi. Laikposmā no pulksten 18.00 līdz 23.00 sejas āda ir jāattīra no dekoratīvās kosmētikas un dienas laikā uzkrātajiem apkārtējās vides netīrumiem.

Nakts ir ādas labākā draudzene, tāpēc jācenšas to izmantot maksimāli efektīvi. Uzskats, ka naktī ādai ir jāatpūšas no kosmētikas, ir maldīgs – tā var atļauties darīt tikai jaunībā. Naktī ādas šūnu aktivitāte ir daudz augstāka, jo to darbību netraucē ārējās vides apstākļi un dekoratīvā kosmētika. Āda labāk uzsūc barojošus krēmus vai līdzekļus, kas risina kādu noteiktu ādas problēmu – pigmentāciju, izsitumus, apsārtumu, krunciņas – un aizkavē novecošanās procesus. Tieši tāpēc ir vērts palutināt ādu ar tai atbilstošu nakts serumu un/vai nakts krēmu vai – vēl labāk – iepriecināt to ar nakts SPA – nakts masku, kas nav jānomazgā.

Pirms miega

Sejas ādas attīrīšana ir obligāta un ļoti svarīga, jo tikai labi attīrīta āda spēj uzsūkt nakts kosmētiskā līdzekļa aktīvās, kopjošās un atjaunojošās sastāvdaļas un iegūt no tām maksimālo efektu. Sejas ādas attīrīšanai var izmantot ādas tipam atbilstošu micelāro ūdeni, pieniņu, putas, gelu ar vai bez augļskābēm vai toniku.

Nav konkrētu vadlīniju, cik ilgi pirms gulētiešanas nakts krēms uz sejas ir jāuzklāj, tas ir atkarīgs no ādas vajadzībām un krēma sastāva. Tomēr, pētot ražotāju ieteikumus, visbiežāk tiek minētas aptuveni 40 minūtes pirms došanās pie miera. Klājot krēmu, atceries, ka ne vienmēr vairāk ir labāk. Medicīnā izmanto pirksta gala vienību (FTU – fingertip unit), ar to var noklāt apmēram 300 cm2 lielu laukumu. Ar šādu krēma daudzumu jāpietiek visai sejai.

Šī metode ļoti precīzi strādā, ja līdzeklis ir jāizspiež no tūbiņas, taču tā ļauj arī aptuveni saprast, cik daudz krēma ir jāizņem no trauciņa. Būtiski atcerēties par kaklu un dekoltē zonu, kur kopjošais līdzeklis jāuzklāj arī uz nakti. Ļauj līdzeklim kārtīgi iesūkties ādā. Ja, pieskaroties sejai, krēms veļas, iespējams, uzklāts pārāk daudz līdzekļa. Visbiežāk šāds blakusefekts ir krēmiem, kas satur kolagēnu vai lipīdus atjaunojošas sastāvdaļas.

Atrast piemērotāko

Kopjošās kosmētikas piedāvājums ir tik plašs, ka ikviena sieviete var atrast vislabāko tieši savai ādai. Vienmēr pārliecinies, ka izvēlētais līdzeklis ir dermatoloģiski testēts un drošs tavai ādai, tāpēc ir vērts uzticēties aptiekās nopērkamajai produkcijai. Nakts kopjošo līdzekļu klāstā ir ne tikai krēmi, bet arī geli, serumi un emulsijas, turklāt šie līdzekļi daudz ātrāk uzsūcas ādā.

Krēmu tekstūra ir smagāka, un tie šķiet biezāki, toties nodrošina piepildošāku sajūtu un arī efektu. Savukārt smarža jau ir gaumes jautājums, lai gan ražotājs lielākoties ir parūpējies par neitrālu vai ļoti maigu aromātu, lai tas nekairinātu ožu.

Būtiskākais, protams, ir sastāvs – tas ir jāpiemeklē individuāli, atbilstoši ādas tipam un vajadzībām. Jau labu laiku nakts krēmu sastāvā absolūts līderis ir retinols, jo tas palīdz likvidēt sīkas grumbiņas un veicina ādas šūnu atjaunošanos. Neiztrūkstoši būtiska ir arī hialuronskābe, kas mitrina ādu un izlīdzina grumbiņas.

Kosmētikas līdzekļi ādas kopšanai naktī


INSTITUT ESTHEDERM Intensive retinola krēms. Izlīdzina ādas tekstūru, samazina grumbas un uzlabo ādas tonusu. Bagātīga, krēmveida tekstūra, kas atstāj samtainu sajūtu. Maksā 79 EUR (50 ml), WWW.MYSKIN.LV

KIEHL’S Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose serums ar keramīdu un peptīdu. Acīmredzami samazina grumbas, ādas tonis un struktūra kļūst vienmērīgāka, samazinās poras. Maksā 68,50 EUR (50 ml). WWW.DOUGLAS.LV

VICHY IDEALIA Nuit atjaunojošs nakts krēms visiem ādas tipiem. Sastāvā lakricas saknes ekstrakts kopā ar keramīdiem un ādu nomierinošo, nostiprinošo un atjaunojošo Vichy termālo ūdeni. Maksā 36,70 EUR (50 ml), WWW.AZETA.LV

FILORGA SLEEP & LIFT ādas blīvumu atjaunojošs nakts krēms liftingam. Sastāva pamatā plazmas liftinga faktors (Plasmatic Lifting Factors®) – šūnu augšanas faktora, kolagēna un hialuronskābes kokteilis. Maksā 73 EUR (50 ml), aptiekas, STOCKMANN, DOUGLAS

FILORGA NCEF koriģējoša maska naktij. MELATONIN’CX® – spēcīga viela ādas atveseļošanai – iedarbojas, atslābinot vaibstus, savukārt hialuronskābe un kolagēna sintēzes aktivators stimulē ādu, piešķirot tai tvirtumu. Maksā 69 EUR (50 ml), aptiekas, STOCKMANN, DOUGLAS

FILORGA TIME-FILLER NIGHT pretgrumbu krēms. Efektīvi samazina grumbiņas un pietūkumu no rītiem. Maksā 64 EUR (50 ml), aptiekas, STOCKMANN, DOUGLAS