Dzīvesstils
2021. gada 21. decembris, 10:59

VIDEO: latviete Evija Reine ar fantastisku rezultātu uzvar Antarktīdas ledus maratonā

Jauns.lv

30 gadus vecā studente Evija Reine pagājušajā nedēļā kļuva par pirmo Latvijas pārstāvi, kas piedalījusies slavenajā “Antarctic Ice Marathon” skrējienā, turklāt uzreiz iegājusi sacensību vēsturē.

Evija Reine jau savā debijas reizē uzvarēja 42 kilometrus un 195 metrus garajā distancē, turklāt to paveica, sasniedzot jaunu rekordu sievietēm – četras stundas sešas minūtes un vienpadsmit sekundes. Liepājas pusē Bernātos augusī sportiste iepriekšējo rekordu spēja uzlabot par teju 14 minūtēm.

Latviete izcilo rezultātu spēja sasniegt, neraugoties uz neierasti mīksto sniegu un ārkārtīgi augsto temperatūru – tikai -15 grādu sals. Interesanti, ka Antarktīdas maratonā skriešana notiek 10,55 kilometrus garā aplī, kas jāveic četras reizes.
Iepriekš Evija bija noskrējusi jau 34 maratonus, no kuriem labākais rezultāts sasniegts 2017. gadā Roterdamā – trīs stundas 17 minūtes un 44 sekundes.

Sarunā ar LSM Evija atklāja, ka piedalīšanās šajās sacensībās ir ļoti dārgs prieks. Par iztērēto summu varētu Liepājā pat nopirkt dzīvokli. Par nepieciešamo apģērbu viņa saņēmusi precīzas instrukcijas, kas jāņem līdzi, bet zābakus skriešanai tomēr nolēmusi īrēt uz vietas par aptuveni 400 ASV dolāriem. Šādu apavu, kas neļauj kājām salt pat -100 grādu temperatūrā, pāris maksā vairākus tūkstošus, un Evija šaubās, ka tie viņai vēl kādu reizi būtu vajadzīgi. Viņa uz savu mērķi gājusi 11 gadus.

“Antarctic Ice Marathon” ir skriešanas sacensības, kas notiek vistuvāk Dienvidpolam. Skrējiens notika jau 16. reizi, un šogad tajā piedalījās 62 dalībnieki no 18 valstīm. Sacensības tika aizvadītas trīs dienas vēlāk, nekā paredzēts, jo Antarktīdā plosījās sniega vētra. Kā sociālajos tīklos ziņo pati Evija Reine, nokļūšana sacensību vietā prasīja milzu piepūli un skrējienā bija jādodas gandrīz pa taisno no lidmašīnas, jo bija jāpagūst trasi veikt, kamēr nav sākusies kārtējā sniega vētra.

Kurzemniece atklāj, ka, atrodoties Čīlē un gaidot iespēju nokļūt Antarktīdā, viņa kopumā veikusi 11 Covid-19 testus un četras reizes tika atcelti plānotie lidojumi. Iepriekš sarunā ar LSM, Evija atklāja, ka piedalīšanās “Antarctic Ice Marathon” bijis viņas mūža sapnis un tā īstenošanai bija nācies pārcelties uz Norvēģiju, lai nopelnītu naudu tālajam ceļojumam.

Liela daļa “Antarctic Ice Marathon” dalībnieku piedalās šajās sacensībās, lai spētu paveikt šķietami neiespējamo – noskriet maratonu visos septiņos pasaules kontinentos.