foto: LETA
Tikko pamodušies? Daži vecāki joprojām raksta iesniegumus, ka nav saņēmuši 500 eiro
Bērni
2021. gada 16. decembris, 06:52

Tikko pamodušies? Daži vecāki joprojām raksta iesniegumus, ka nav saņēmuši 500 eiro

Jauns.lv

Pavasarī par katru bērnu tika izmaksāts vienreizējs 500 eiro atbalsts. Portāls Jauns.lv noskaidroja, ka saņemtais atbalsts iztērēts ļoti dažādos veidos: ģimenes tikušas pie jauniem televizoriem, datoriem un veļasmašīnām, bet citi vecāki naudu uzticējuši bērniem, lai viņi tērē to pēc saviem ieskatiem. Bija arī tādas ģimenes, kas ar atbalsta palīdzību nomaksāja parādus un uzlaboja savu veselību. Uzzinājām, ka vēl arvien notiek atbalsta izmaksāšana.

Latvijas sociālo darbinieku biedrības valdes priekšsēdētāja Una Lapskalna intervijā portālam Jauns.lv sacīja: "Es redzu, ka finanšu izlietojums ir atkarīgs no tā, kāda ir cilvēku, šajā gadījumā, vecāku izpratne par finanšu pratību."

Milzīgs TV un daudz saldumu

Bija novērojumi, ka ģimenes, kas ir dažādos sociālos apdraudējumos, ļoti brīvi šo naudu tērēja. Šo ģimeņu kontos iekrita neparedzēti lielas naudas summas, piemēram, par pieciem bērniem vecāki saņēma diezgan efektīvu summu.  Bija gadījumi, kad ģimenes par saņemto atbalsta naudu nopirka milzīgi lielu televizoru vai ļoti daudz saldumu bērniem. "Tās aizpildīja to deficītu, kas viņiem ikdienā visu laiku novērojams."

Nomaksā parādus

"Bija tādas ģimenes, kas ļoti jēgpilni šo naudu iztērēja, piemēram, nomaksāja parātus, kas viņiem bija par komunālajiem pakalpojumiem vai veica dzīvoklī remontu, kas ilgi nebija bijis. Bija ģimenes, kas iegādājās arī tehniku, piemēram, datorus, veļasmašīnas. 

Nevar pateikt, ka principā tikai labi vai tikai slikti. Tā nav. Bija ļoti dažādas izpausmes attiecībā uz finanšu līdzekļiem, kas tika iegūti," Lapskalna raksturoja situāciju un skaidroja, ka to lielā mērā noteica vecāku izpratne par finanšu pratību.

Atdod manu naudu!

Tāpat novērots, ka daļa bērnu uzskatīja, ka saņemtais 500 eiro atbalsts ir viņu nauda. "Bija signāli, ka bērni saka: "Dod man manu naudu! Tā ir mana nauda! Es to tērēšu tā, kā es to gribēšu!" Tad bija jāveic izglītojošs un skaidrojošs darbs, vai tā ir bērna nauda vai nauda par bērnu."

Ģimenēm bija dažādas nostājas šajā jautājumā. Bija vecāki, kuri pateica, ka tā ir nauda par bērnu un saņemto atbalstu tērēja kopīgām ģimenes vajadzībām, pieņemot kopīgu lēmumu un neizslēdzot bērna vajadzības.

Sāk mācīties autoskolā

Bet bija arī tādas ģimenes, kas pateica, ka tā ir bērna nauda, iedeva bērnam šo naudu un viņš to tērēja pēc saviem ieskatiem. Tiesa, bieži vien bērna ieskati par naudas tērēšanu bija impulsīvi.

Bet bija arī tādi bērni, kas saņemtos 500 eiro ieguldīja, lai sāktu mācīties autoskolā. Piemēram, kāds 17 gadus vecs jaunietis sāka mācīties autovadītāja apliecības saņemšanai. Par saņemto atbalstu bērni arī gribēja iegādāties jaunus telefonus.

Kāpēc viņam dod, bet man nedod?

Naudas prasītāju vidū pamatā bija pusaudži vecumā no 11 līdz 18 gadiem. Viņi jau apzinās, kas ir nauda, vērtīgums, kā arī dzird, ka apkārt notiek sarunas par šo atbalstu un tā izlietošanu.

Tas raisīja viedokļu sadursmes, jo vienā ģimenē bērnam iedeva šo naudu un viņš varēja to tērēt, kā vien pats gribēja, bet citā ģimenē kopīgi izplānoja, ko ar naudu darīs. Bija nesaprašanās: "Kāpēc viņam dod, bet man nedod!? Tā taču ir mana nauda!" Tādās situācijās bija jāveic izglītojošais darbs.

Bērnunama meitenēm palīdz nopirkt jaunas drēbes

Bērnunama bērniem 500 eiro palīdzēja jēgpilnāk iztērēt bērnunamu darbinieki. "Piemēra, viņiem nedeva uzreiz visus 500 eiro, bet pakāpeniski." Bērnunama meitenes vēlējās nopirkt jaunas drēbes, tāpēc bērnunama darbinieces kopā ar meitenēm aizbrauca uz veikalu un nopirka jaunas drēbes - tādas, kādas meitenes pašas gribēja.

Bērnunama darbinieces palīdzēja meitenēm veikt saprātīgus pirkumus, lai nebūtu tā, ka jaunietes nopērk vienu džemperi par 300 eiro.

Jāstrādā ar ģimenēm, kur vecākiem garīgi traucējumi

"Vairāk darbs bija jāiegulda tajās ģimenēs, kur kāds no vecākiem ir ar garīga rakstura traucējumiem. Viņiem finanšu pratība ir vāji attīstīta, tāpēc pieslēdzās ģimenes asistents un kopā ar ģimeni izplānoja, kā nauda tiks tērēta. Viņš arī uzraudzīja naudas tērēšanu, jo viens ir sarunāt ar cilvēku, bet otrs - kad nauda iekrīt kontā, tad to arī attiecīgi iztērēt, kā bija plānots darīt."

Bažas, ka vecāki nodzers 500 eiro

Pirms atbalsta izmaksāšanas izskanēja bažas, ka daļa vecāku nodzers saņemto naudu. "Es neesmu dzirdējusi šādus klīniskus gadījumus, kad tiešām tā tas arī būtu bijis. Cik esmu runājusi ar kolēģiem citos sociālajos dienestos, nav izpeldējis ārā, ka tiešām redzams, ka vecāks visus 500 eiro nodzēris.

Varbūt mums šādas situācijas nav parādījušās, bet katrā gadījumā šādas skandalozas situācijas mēs neesam dzirdējuši." Iespējams, kāds atsevišķs gadījums kaut kur ir bijis, bet tā noteikti nav masveida parādība.

Naudu varēs izmantot tikai studiju laikā

Bija arī kāda 3 bērnu ģimene, kas nolēma naudu noguldīt un veidot uzkrājumus. Viņi plānoja: kad bērni mācīsies augstskolā, tad šo naudu varēs izmantot studiju apmaksai.

Savukārt kāda 5 bērnu mamma, kas audzina bērnus viena pati, nolēma par saņemto atbalstu uzlabot savu veselību, kas bija diezgan problemātiska. "Viņa daļu šīs naudas iztērēja savas veselības uzlabošanai, kas arī, manuprāt, ir pareizi, jo viņai bērni vienai pašai ir jāaudzina." Lai gan katram bērnam mamma ir svarīga, tomēr, ja sieviete ir mamma 5 bērniem, tā ir daudz lielāka atbildība.

Nav informācijas par skandaloziem gadījumiem

Pārrunājot atbalsta izlietošanu ar sociālo dienestu vadītājiem, dzirdēti veiksmes stāsti, kad ģimenēm palīdzēja gan sociālo dienestu sociālie darbinieki, gan sociālie pedagogi, gan ģimenes asistenti.

"Tas bija komandas darbs. Protams, bija bažas par to, kā tas viss rezultēsies. Bet mēs tādus tiešām skandalozus gadījumus neesam dzirdējuši. Varbūt līdz mums tas tiešām nav atnācis, bet neesam dzirdējuši, ka bāriņtiesas būtu teikušas, ka tajā laikā bērni ir pamesti novārtā vai vecāki ir nodzērušies un nav pieskatījuši savus bērnus. Tādu indikāciju nav bijis." Kopumā sociālie darbinieki priecājas par ģimenēm sniegto atbalstu šajā laikā, Latvijas sociālo darbinieku biedrības vadītāja teica.

Joprojām turpinās 500 eiro izmaksāšana

Savukārt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) preses sekretāre Iveta Daine portālam Jauns.lv pastāstīja, ka 500 eiro atbalsts ir izmaksāts vairāk nekā 375 tūkstošiem personu.

"Vēl arvien katru mēnesi  saņemam iedzīvotāju iesniegumus, ka nav saņemti 500 eiro. Visbiežāk tie ir gadījumi, kad cilvēks mainījis konta numuru un to nav paziņojis VSAA, bet tagad konstatējis, ka nesaņem ģimenes valsts pabalstu. Ir gadījumi, kuros vecāki secina, ka nemaz nav pieprasījuši ģimenes valsts pabalstu," viņa raksturoja situāciju.

Pēdējā mēneša laikā 16 vecākiem izmaksāts pabalsts

Iedzīvotājiem, kas joprojām raksta iesniegumus par to, ka nav saņēmuši 500 eiro, tiek arī izmaksāts atbalsts. "Jā, ja ir tiesības uz šo pabalstu, tad piešķiram un izmaksājam."

Pēdējā mēneša laikā (no 17. novembra līdz 12. decembrim) ir bijuši 16 gadījumi, kad tika piešķirts un izmaksāts 500 eiro pabalsts. Savukārt no 17. oktobra līdz 17. novembrim bija 36 atbalsta izmaksas gadījumi.