foto: Shutterstock
Vai vēl notiek čeku loterija? Un citi svarīgi jautājumi par to
Čeku loterija notiek šogad un visu nākamo gadu!
Dzīvesstils
2021. gada 10. novembris, 04:44

Vai vēl notiek čeku loterija? Un citi svarīgi jautājumi par to

Gunita Krilova

Mammamuntetiem.lv

Ar lielu jaudu parādījās, bet nu šķiet pieklususi – vai vēl joprojām notiek čeku loterija, interesējas lasītāji. Šo un citus jautājumus par čeku loteriju portāls Mammamuntetiem.lv vaicā Valsts ieņēmumu dienestam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā Mammamuntetiem.lv uzzināja Valsts ieņēmumu dienestā, čeku loterija tik tiešām vēl norisinās. Reizi gadā Finanšu ministrija izvērtē un lemj par loterijas turpināšanu. Čeku loterija notiek šogad un visu nākamo gadu. Kopējais loterijas naudas balvu fonds – 30 000 eiro mēneša izlozē un 70 000 eiro gada izlozē. Čeku loterijas dalībnieki ik mēnesi var pretendēt uz 35 naudas balvām 100 eiro vērtībā, trīs laimestiem 5 000 eiro vērtībā un vienu laimestu 10 000 eiro apmērā, bet ik mēnesi trīs naudas balvas 500 eiro vērtībā tiks izlozētas tikai starp nozares čekiem.

Katru mēnesi tiek izlozētas ne tikai naudas balvas, bet arī dažādas vērtīgas Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku sarūpētās balvas. Mēneša izlozes čeku loterijas rezultāti tiek paziņoti katra mēneša otrajā svētdienā, raidījumā “Super bingo”.

Gada izlozē var laimēt vienu naudas balvu 20 000 euro vērtībā, četras naudas balvas 10 000 euro vērtībā un piecas naudas balvas 2000 euro vērtībā. Informāciju par gada izloze laimējušiem čekiem publisko – nākamā gada februāra trešās nedēļas svētdienā.

Kā ir mainījies dalībnieku skaits laika gaitā?

Kā norāda Valsts ieņēmumu dienests, pirmajos loterijas norises mēnešos dalībnieku skaits bija lielāks nekā patlaban, jo jauni, iepriekš nepiedzīvoti pasākumi vienmēr izraisa pastiprinātu sabiedrības uzmanību. Patlaban interese par loteriju un attiecīgi dalībnieku skaits saglabājas samērā konstants – vidēji mazliet virs 41 tūkstoša mēnesī, bet vidējais iesniegto attaisnojuma dokumentu skaits mēnesī pārsniedz 800 tūkstošus.

Vai vēl var paspēt pieteikties lielajai šī gada balvai?

Gada izlozei tiek izlozēti katrai mēneša izlozei reģistrētie 10 čeki, kuri attiecīgajā mēneša izlozē nav laimējuši. Spēlētājam, kura reģistrētais čeks ir izlozēts un virzīts gada izlozei, 14 dienu laikā no mēneša izlozes rezultātu publicēšanas dienas jāpiesakās Valsts ieņēmumu dienestā. Informāciju par gada izloze laimējušiem čekiem publisko – nākamā gada februāra trešās nedēļas svētdienā, proti, dati par 2021. gada izlozi tiks publicēti 2022. gada 20. februārī. Tādējādi jebkuram iedzīvotajam vēl ir iespēja piedalīties 2021. gada izlozē.

Vai ir preces vai pakalpojumi, kas nepiedalās izlozē – alkohols, cigaretes?

Čeku loterijā piedalās pilnīgi visi čeki, kvītis un rēķini, kas izsniegti Latvijas teritorijā, neatkarīgi no tā kāda prece vai pakalpojums ticis iegādāts. Tomēr daži īpaši nosacījumi atsevišķos gadījumos ir jāievēro - Čeku loterijā nevar piedalīties persona, kura preces iegādes vai pakalpojuma saņemšanas brīdī ir jaunāka par 18 gadiem, ar čeku, kurš izsniegts par tabakas vai bezdūmu tabakas izstrādājumu, alkoholisko un enerģijas dzērienu iegādi.

Lai piedalītos loterijā tīmekļvietnē cekuloterija.lv ir jāreģistrē čeks par iegādātajām precēm vai saņemtajiem pakalpojumiem, kuru kopējā vērtībai ir vismaz pieci euro. 

Reģistrējot ir jānorāda kases aparāta numurs, čeka numurs, čeka datums, summa un dalībnieka mobilā tālruņa numurs, lai laimesta gadījumā ar Jums varētu sazināties. Pēc reģistrācijas čeks ir jāsaglabā. Čeku loterijā drīkst piedalīties Latvijas Republikas iedzīvotāji. Viens spēlētājs var piedalīties neierobežotu reižu skaitu, t.i., katru mēnesi kamēr vien loterija notiek. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Čeku loterijas laimestiem nepiemēro iedzīvotāju ienākuma nodokli, tas nozīmē, ka laimētājs saņem tieši tik lielu summu cik ir laimējis.

Vai ir zināms, kādu ieguvumu valsts budžetam ir nesusi čeku loterija?

Informācija no loterijā iesniegtajiem čekiem ļāvusi VID atklāt un novērst dažādus uzņēmēju pārkāpumus, kā arī panākt pilnīgāku saimnieciskās darbības ieņēmumu reģistrāciju kases aparātos – līdz ar to arī pilnīgāku nodokļu deklarēšanu. VID un iedzīvotājiem līdzdarbojoties, ar čeku loterijas starpniecību vairāk nekā divu gadu laikā budžeta ieņēmumi palielinājušies par 4 miljoniem eiro.