Attiecības
2021. gada 19. oktobris, 05:09

"Atliek vien nepadoties," - Maira Brieža māsa joprojām cīnās par vīra veselību

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Kamēr visu šo vasaru Mairis Briedis gatavojās savai lielajai boksa cīņai, tikmēr viņa ģimene aizvadīja pavisam citu cīņu – tikai šoreiz likme ir nevis čempiona josta, bet Maira māsas Santas vīra Jāņa veselība.

Mairis Briedis trešajā raundā nokautē Arturu Mannu

Latvijas bokseris Mairis Briedis sestdien "Arēnā Rīga" aizstāvēja sev piederošo Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) pasaules čempiona jostu pirmajā smagajā svara ...

gallery icon
183

Cīņā par Starptautiskās boksa federācijas (IBF) čempiona jostu pirmajā smagajā svara kategorijā Mairis Briedis sestdien "Arēnā Rīga" uzvarēja, trešajā raundā ar tehnisko nokautu uz ringa dēļiem noguldot Vācijas bokseri Arturu Mannu. Bet kā veicas Santas Briedes un viņas vīra Jāņa Trūpa cīņā? Kā raksta žurnāls "Kas Jauns", šajā kaujā par veselību ir gan labas, gan arī ne tik labas ziņas, jo tagad nākas meklēt līdzekļus medikamentiem, kuru apmaksu valsts atsaka.

Audzējs galvā

Santa Briede un Jānis Trūps iepazinās pirms trim gadiem kopējo draugu kāzās, pērn viņi nodibināja savu ģimeni, bet šogad abiem piedzima dēls. Diemžēl ģimenes laimi aizēnoja Jāņa veselības problēmas. Viņam jau pirms pieciem gadiem galvā tika veikta operācija un izoperēts labvēlīgs audzējs – anaplastiskā astrocitoma. Kopš tā laika viņš juties labi, līdz jūnija pirmajās dienās Jānis sajutis nespēku labajā rokā un kājā, un dažu dienu laikā ķermeņa labā puse kļuva nejutīga. Slimnīcā Jāni nogādāja ar aizdomām par mikroinsultu, tomēr datortomogrāfijā noteica citu diagnozi – audzējs ir atgriezies.

Slimnīcā audzēju izoperēja, Jāni nosūtīja mājās ģimenes un paliatīvās aprūpes ārsta uzraudzībā, pat nepiedāvājot papildu ārstēšanu Jāņa smagā stāvokļa dēļ. Taču ģimene nebija gatava padoties, un tika meklētas citas iespējas ārstniecībai ārpus Latvijas. Tās atrada klīnikā Vācijā, kas jau jūlija beigās bija gatava uzņemt Jāni, lai veiktu papildu izmeklējumus un imūnterapiju, kādu Latvijā viņam nebija iespēju saņemt. Taču ārstēšana Vācijas klīnikā prasīja iespaidīgus finansiālos līdzekļus. Lielu daļu sarūpēja Jāņa ģimene, palīdzot arī Santas brālim Mairim Briedim, taču ar to bija maz, un gan Santa, gan Mairis ar sociālo tīklu starpniecību vērsās pie sabiedrības, lūdzot palīdzēt Jānim atgriezties normālā dzīvē savā ģimenē, kur viņu gaida mazs dēliņš.

Valsts atsaka zāļu apmaksu

Nepilnas diennakts laikā Jānim tika saziedoti vairāk nekā 59 tūkstoši eiro, un viņš devās uz Vācijas klīniku. Pēc divu nedēļu ārstēšanās Santas Briedes vīrs atgriezās Latvijā, kur uzsāka rehabilitāciju, bet jau augusta beigās atkal devās uz klīniku Vācijā, lai turpinātu ārstēšanos.

Un tas deva rezultātus – 34 gadus vecais vīrietis patiešām sāka justies labāk, sāka no jauna mācīties runāt, staigāt, lasīt. Tika atrasta iespēja turpināt ārstniecību Latvijā, taču diemžēl ģimene bija spiesta sabiedrībai vēlreiz lūgt palīdzību, jo tik daudz līdzekļu, kas nepieciešami medikamentu iegādei, Santai ar Jāni nav. Proti, kā vēsta ziedot.lv, vienas no zālēm, ko Jānim rekomendēja Vācijā, apmaksā valsts, bet divi medikamenti – "Avastin" un "Opdivo" – jāpērk pašam. "Avastin" vienas reizes deva izmaksā 1500 eiro, bet "Opdivo" – 2700 eiro, un šobrīd ir izveidota zāļu lietošanas shēma tuvākajam pusgadam, kas nosaka, ka ik pēc 15 dienām nepieciešams "Avastin" un "Opdivo". Un tas nozīmē, ka zālēm pirmajiem sešiem mēnešiem vien nepieciešami teju 54 000 eiro…

“Tādas naudas mums nav. Un pie tāda audzēja nekas ātri nenotiek. Turpinām ārstēšanu, ķīmijterapiju cerībā, ka audzējs noārdīsies. Diemžēl valsts atteica zāļu apmaksu, vienīgais, ko iesaka, – jāmeklē nauda pašiem. Tā ka atliek vien nepadoties, turpināt cīnīties par veselības atgūšanu,” žurnālam "Kas Jauns" teic Jāņa Trūpa sieva Santa Briede, piebilstot, ka joprojām ziedot.lv var sniegt atbalstu viņa vīra ārstēšanā.

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!