foto: no privātā arhīva
Vēl mazliet, un Ievas un Aleksandra mazajam puisītim būs lielas cerības dzīvei
"Raiens ir visstiprākais mazais zēns, ko es pazīstu. Viņš nepadodas, un mēs arī nedrīkstam," saka puisēna mamma Ieva. Viņa kopā ar vīru Aleksandru no sirds pateicas visiem labajiem cilvēkiem, kuri jau palīdzējuši, dalījušies ar šo ziņu un lūguši par Raienu.
Bērni
2021. gada 27. septembris, 19:15

Vēl mazliet, un Ievas un Aleksandra mazajam puisītim būs lielas cerības dzīvei

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā mazā Raiena vecāki Ieva un Aleksandrs piedzīvoja īstu brīnumu. Viņu mazajam dēliņam, kurš jau pusgadu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas reanimācijā cīnās par savu veselību, bija vajadzīga liela naudas summa ārstēšanai. Pateicoties cilvēku labajām sirdīm Latvijā un citviet pasaulē, dažās dienās noticis neticamais: jau izdevies savākt lielāko daļu vajadzīgo līdzekļu. Kopējās izmaksas ir 200 000 dolāru, un vajadzīgs vēl tikai salīdzinoši nedaudz, lai Raienam būtu lielas cerības dzīvot.

"Raiens ir īsts supervaronis," par dēliņu saka viņa mamma Ieva Zariņa. "Viņš ir visstiprākais mazais zēns, ko es pazīstu. UN viņš GRIB DZĪVOT! Viņš nepadodas, un mēs arī nedrīkstam."

Raienam ir daudz sarežģītu slimību, taču puisēns cīnās. Lai mazais varētu turpināt ārstēšanos, ir vajadzīga liela naudas summa. Tāpēc gan mazā Raiena vecāki Ieva un Aleksandrs, gan slimnīcas reanimatologs Pēteris Kļava personīgi vērsušies pie Latvijas cilvēkiem, lūdzot finansiālu atbalstu specifiskas mākslīgās plaušu ventilācijas nodrošināšanai šim bērnam. Pateicoties cilvēku labvēlībai, 180 000 dolāru šobrīd jau ir savākti, vēl vajadzīgi 20 000 dolāru.

Ja vari palīdzēt, ziedot vari šeit.

Par mazā puisīša Raiena situāciju stāsta dakteris Pēteris Kļava un personīgi lūdz palīdzēt

Puisītis ir dzimis Latvijā, viņa mamma ir latviete Ieva Zariņa, tētis ir Vankūveras iedzīvotājs Aleksandrs Krastovičs, vecāki ir Kanādas pilsoņi. Dakteris Kļava atklāj, ka puisītis jau sešus mēnešus atrodas Bērnu slimnīcas reanimācijas nodaļā.

"No šiem sešiem mēnešiem, kopš puisītis atrodas mūsu slimnīcā, viņam jau vairāk nekā 5,5 mēnešus tiek veikta mākslīgā plaušu ventilācija. Viņam ir veiktas ļoti sarežģītas gan sirds, gan citu orgānu operācijas. Viņam joprojām ir jālieto palīgelpināšanas sistēma. Puisītim ir paredzēts vēl kādas piecus līdz sešus mēnešus atrasties slimnīcās.

Tā kā tētim darbs ir Kanādā un viņi ir Kanādas iedzīvotāji, izmisums ir tik liels, ka viņiem gribētos nonākt atpakaļ Kanādā un turpināt bērnu ārstēt Toronto un pēc tam doties uz Vankūveru, tuvāk mājām," situāciju raksturo dakteris Kļava.

foto: LETA
"Līdzekļi ir domāti nevis ārstēšanai, bet transportēšanai – speciālai lidmašīnai vai speciālam lidmašīnas sektoram. Un tie ir daudzi lieli tūkstoši. Lūdzu, atbalstiet un uzticieties man,” lūdz dakteris Pēteris Kļava.

Tāpēc Bērnu slimnīcas mediķi kopā ar vecākiem organizē lidmašīnu, ar kuru Pētera Kļavas kolēģis un Bērnu slimnīcas tehniskais ekipējums dosies uz Kanādu. Pa ceļam bērnam tiks veikta mākslīgā plaušu ventilācija. "Tā ir lielā lidmašīna, un tie ir diezgan lieli līdzekļi," neslēpj ārsts. Tāpēc Pēteris Kļava personīgi lūdz sabiedrības atbalstu, lai mazais puisītis varētu tālāk ārstēties Kanādā.

"Līdzekļi ir domāti nevis ārstēšanai, bet transportēšanai – speciālai lidmašīnai vai speciālam lidmašīnas sektoram. Un tie ir daudzi lieli tūkstoši. Lūdzu, atbalstiet un uzticieties man,” lūdz Kļava. 

Dakteris Kļava ir pateicīgs, ka tik daudz cilvēku jau ir ziedojuši un sola: "Šī nauda tiešām aizies tikai šī puisīša vajadzībām."

Ja iespējams, Pēteris Kļava lūdz ar šo lūgumu dalīties ar saviem draugiem un paziņām, lai varētu īstenot šo sarežģīto transportēšanu. "Paldies jau iepriekš par izpratni un uzticēšanos, un par atbalstu," saka tautā mīlētais bērnu ārsts.

Ja vari palīdzēt, ziedot vari šeit.

Jauns.lv jau rakstīja par sirdi plosošo pieredzi, ar kuru saskārušies puisēna vecāki Ieva Zariņa un Aleksandrs Krastovičs. Pēc gadiem ilgiem mēģinājumiem tikt pie bērniņa tas viņiem visbeidzot izdevies. Tomēr puisēns piedzimis slims. Pēc mēnešiem ilgas cīņas par dzīvību vienai diagnozei pievienojas cita. Vecāki saprot, ka dēliņam nepieciešama speciālistu aprūpe, kas iespējama Kanādā. Izmaksas, lai aiztransportētu zīdaini uz turieni, ir astronomiski lielas, tāpēc vecāki lūdz sabiedrības palīdzību.

Kā tas viss sākās?

2019. gada izskaņā Aleksandrs un Ieva atbrauca uz Rīgu, lai klīnikā saņemtu medicīnisko palīdzību bērniņa ieņemšanai.

Ievai vēlāk izdevās palikt stāvoklī, bet, ņemot vērā, ka pastāvēja spontānā aborta risks, ārsti viņai ieteica palikt Latvijā. Topošie jaunie vecāki nevēlējās riskēt un klausīja ārstu padomiem.

Veikti visdažādākie testi, lai pārliecinātos, ka bērniņš mātes vēderā ir vesels. Sākotnēji viss šķitis kārtībā.

Puisēna nākšana pasaulē

2021. gada 17. martā puisēns nāca pasaulē. "Mūsu dēls piedzima 37. grūtniecības nedēļā, svēra 2,3 kg. Dzemdības bija ar komplikācijām, jo sievai bija dzemdes disfunkcija. Tomēr, neskatoties uz to, joprojām valdīja prieks, jo bijām vecāki. Mēs bijām mēģinājuši daudzus gadus. Diemžēl tajā pašā dienā mūsu palātā ienāca ārsts un pastāstīja mums šausmīgas ziņas," "GoFundMe" raksta bērniņa tēvs.

Viņš skaidro, ka ārsts informējis, ka dēliņam nav izveidojies pareizs barības vads.

Puisēnam sākotnēji tika diagnosticēta traheozofageālā fistula, barības vada atrēzija. "Mūsu dēls tika steidzami nogādāts Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā, kur mūs gaidīja vēl sliktākas ziņas," teic Aleksandrs.

Bērnu slimnīcā puisēnam tika diagnosticēts plašs slimību saraksts: traheoezofageālā fistula, barības vada atrēzija, aortopulmonālais logs, hipoplastiska aortas arka, aortas koarktācija, ventrikulārā starpsienas defekts, priekškambaru starpsienas defekts.

Tātad smagas problēmas bija ne tikai ar barības vadu, bet arī ar sirdi. "Viņa izredzes izdzīvot sāka samazināties. Nākamajā dienā viņam bija paredzēta pirmā operācija. Viņam tika veikta pirmā fistulas operācija, un tā bija veiksmīga. Dažas dienas vēlāk viņš ēda pārtiku. Pēc dažām nedēļām mūsu dēlam tika veiktas divas lielas sirds operācijas. Garākā operācija ilga 15 stundas. Es atceros, ka daļa manis nomira, gaidot šīs operācijas beigas," raksta puisēna tēvs.

50% izredzes izdzīvot

Ķirurgs informējis, ka operācija noritējusi veiksmīgi, taču nākamās trīs dienas būšot noteicošās, jo, kā norādījis ārsts, izredzes izdzīvot bija ļoti mazas. "Intensīvās terapijas nodaļas ārsti nenogurstoši strādāja, lai mūsu dēls būtu dzīvs. Viņš izdzīvoja. Viņam bija vairākas orgānu mazspējas. Es raudāju, kad lūdzu ārstus neatteikties no mūsu dēla."

Puisēnam bija arī nopietni plaušu un nieru bojājumi, viņam tika uzlikta dialīze. "Kamēr rakstu, tikmēr pār maniem vaigiem tek asaras. Es redzēju, kā mana dēla dzīvība ar katru dienu dzisa. Es vēlos, lai neviens no vecākiem neredzētu to, ko esam redzējuši ar sievu. Mūsu dēls mira, bet mēs joprojām nepadevāmies. Mēs lūdzām ārstus turpināt."

Atvēra acis un uzsmaidīja

Pāris nedēļas vēlāk puisēns atvēris acis. "Mana sirds sažņaudzās, jo zināju, ka viņš cīnās par izdzīvošanu. Viņam tik ļoti sāpēja, un es nezināju, kā to apturēt. Es apsēdos un turēju viņa mazās rokas un lūdzu, lai viņš nepadodas. Viņa ķermenī visur bija katetri. Daži katetri baroja viņu ar medikamentiem, bet citi notecināja šķidrumus. Viņš negribēja padoties un turpināja cīnīties."

Pāris mēnešus vēlāk puisēns pirmo reizi pasmaidījis. "Tā bija visskaistākā lieta, ko esmu redzējis savā dzīvē."

Inficējās ar baktēriju

Uzlabojoties stāvoklim, slimnīca uzskatīja, ka puisēns ir pietiekami spējīgs atstāt intensīvās terapijas nodaļu un doties uz parasto palātu, un tas arī notika. "Uzturoties palātā, caur katetru viņš inficējās ar  Enterobacter cloacae baktēriju.  Infekcija iekļuva viņa plaušās un izraisīja pneimoniju. Viņa imūnsistēma bija pārāk vāja, lai cīnītos ar infekciju. Viņa sirds un plaušas jau tā bija vājas, tāpēc viņš atkal tika pārvietots uz intensīvās terapijas nodaļu. Vēlāk arī atklāja, ka baktēriju infekcija bija pārcēlusies uz viņa sirdi, un tagad viņam diagnosticēts arī endokardīts. "

Stāvoklis vēl pasliktinās; lūdz palīdzību

Pēc nedēļām ilgas antibiotiku terapijas viņš tika pārcelts no intensīvās terapijas nodaļas uz plaušu aprūpes pulmonoloģijas nodaļu. "Viņa uzturēšanās laikā pulmonoloģijas nodaļā mēs sākām pamanīt dīvainas lietas. Mūsu dēlam sākās drudzis, pastāvīga vemšana. Slimnīca veica asins analīzi, un viņa asinsritē tika atrastas sēnīšu infekcijas pēdas. Tagad viņš atkal atgriezies intensīvās terapijas nodaļā, cīnoties par savu dzīvību. Tagad viņam ir sepse."

Vecāki norāda, ka bērnam nepieciešama sarežģīta un plaša aprūpe. Viņi vēlas nogādāt savu bērnu speciālistu aprūpei Vankūverā. "Mēs esam sazinājušies ar Kanādas vēstniecību Rīgā, lai saņemtu palīdzību, bet diemžēl vēstniecība nevar segt pārlidojuma izmaksas. Mēs lūdzam jūsu palīdzību, lai mūsu dēls saņemtu pienācīgu aprūpi, kas viņam izmisīgi nepieciešama," raksta tēvs.

Kam tiks izmantoti līdzekļi?

Nauda tiks izmantota, lai puisēnu nogādātu Vankūverā medicīniskās palīdzības saņemšanai, kā arī zālēm.

Ja vari palīdzēt, ziedot vari šeit