foto: Publicitātes foto
Dziedātāja Marta Grigale: “Labs miegs mūsu ģimenē ir prioritāte”
Dzīvesstils
2021. gada 17. septembris, 11:33

Dziedātāja Marta Grigale: “Labs miegs mūsu ģimenē ir prioritāte”

Jauns.lv

“Lieliski apzināmies, cik noguruši un līdz ar to arī kašķīgi kļūstam, ja neizguļamies, tāpēc miegs mūsu ģimenē noteikti ir prioritāte,” saka dziedātāja un divu bērnu māmiņa Marta Grigale. Viņa neslēpj, ka abi ar vīru mūziķi Kasparu Grigali cenšas, lai visi ģimenē būtu kārtīgi izgulējušies, un uzskata, ka uz miega rēķina ekonomēt nevajag.

Labs miegs maina gandrīz visu, ir pārliecināta Marta. “Es esmu produktīvāka un varu izdarīt vairāk īsākā laika periodā, ja esmu izgulējusies. Mēs visi zinām, cik neapmierināti ar dzīvi kļūstam, ja neizguļamies,” viņa atzīst.

Vai miegs būs labs un kvalitatīvs, atkarīgs no daudziem apstākļiem, taču ir dažādi veidi, kā pašiem palīdzēt to uzlabot. Tiesa, tas ne vienmēr ir tik vienkārši izdarāms, īpaši, ja ģimenē aug divi mazi bērni. Grigaļu ģimenes laba miega formula ir pienācīgs stundu skaits atpūtai, mazie rituāli pirms aizmigšanas, kā arī tīri praktiskas lietas – viegla, bet silta sega, labs matracis un mājīga guļamistaba.

foto: Publicitātes foto

Mūsdienu steidzīgais laikmets vedina, ka jāpagūst izdarīt vairāk un vairāk. Guļot it kā tiek zaudēts dārgais laiks, tāpēc gulēšanai nereti izdodas veltīt mazāk stundu, nekā iesaka miega speciālisti. Tomēr ģimenē valda uzskats, ka taupīt uz miega rēķina noteikti nevajag. “Protams, matemātiski varētu šķist, ka kaut ko pazaudējam, jo diennaktī ir tik stundu, cik ir. Bet, ekonomējot tās uz miega rēķina, mēs zaudējam kaut ko citu: enerģiju, jaudu, dzīvesprieku,” atgādina Marta.

Savu miega kvalitāti divu bērnu māmiņa vērtē kā labu, tomēr “tā ir atkarīga no tā, cikos vakarā aizeju gulēt. Pat viena stunda uz vienu vai otru pusi var ļoti daudz ko mainīt”.

foto: Publicitātes foto

Viņa neslēpj, ka pēc slikti gulētas nakts ir vieglāk aizkaitināma un sliktākā omā nekā parasti. Sajūta, ja pamosties ar domu “kaut ātrāk pienāktu vakars un varētu atkal iet gulēt”, ir ļoti nepatīkama, un tā tam nevajadzētu būt.

Kāds Grigaļu mājās parasti ir vakars pirms naktsmiera? Pirmais aizmieg vienu gadu un teju trīs mēnešus vecais dēliņš Valts. Tumšā istabā, skanot baltajam troksnim (šņācoša, statiska skaņa), Valts aizmieg pats, un tas notiek aptuveni septiņos vakarā. Savukārt piecgadniece Grēta dodas gulēt ap deviņiem. Kopīgie rituāli pirms gulētiešanas ir ar mammu salikt drēbes nākamajai dienai, palasīt kādu grāmatiņu un noklausīties audiopasaku. Un tad jau miedziņš atnāk ātri. Marta pati spēj vienkārši apgulties un aizmigt dažu minūšu laikā. “Tas ir mans mazais talants, par kuru esmu ārkārtīgi pateicīga,” viņa smejas. Savukārt viņas vīrs Kaspars pirms aizmigšanas klausās austiņās BBC vai kādu audiogrāmatu.

foto: Publicitātes foto

Vakaros izteiktāka kļūst arī atšķirība, ka Marta ir cīrulis, bet Kaspars – pūce. “Te nu ir tas fenomens, ka pūces un cīruļi atrod viens otru. Viens saka: “Hei, ir tikai 22:00”, bet otrs: “Oi, ir jau 22:00!” Kasparam miegs vēl nav nevienā acī, bet es jau plīstu nost,” atšķirības smaidot raksturo Marta. Tomēr viņai patīk arī no rītiem ilgāk pagulēt, tāpēc tik traki jau neesot.

Labs un kvalitatīvs miegs nav iedomājams arī bez tīri praktiskām lietām – mājīgas vides un piemērotas guļvietas. Martai šajā aspektā vissvarīgākais ir, lai būtu viegla, bet silta sega un labs spilvens. Protams, arī matracim jābūt labam un stingram, bet gultasveļai – ādai patīkamai.

foto: Publicitātes foto

Guļamistabā ģimene dod priekšroku mierīgiem toņiem – tur nav nekā spilgta un ļoti krāsaina. Iecienīti ir arī zaļumi – tie atsvaidzina jebkuras istabas interjeru. Sevišķu prieku abiem sagādā īpašs stila elements guļamistabā – tumši pelēka siena ar baltiem uzrakstiem, kurus vienmēr patīkami izlasīt.

Apmēram reizi gadā Grigaļi cenšas guļamistabā veikt vizuālas pārmaiņas – nomainīt kādu dekoratīvo spilvenu vai iegādāties jaunu gultasveļu. 

Naktsmiera ilgums ģimenē patlaban ir atkarīgs no tā, cikos pamostas dēliņš Valts, tomēr Martai sanāk miegam veltīt vidēji septiņas stundas dienā, Kasparam – mazāk.

Daudzi ir pamanījuši, ka kļuvis sarežģīti aizmigt tieši pandēmijas laikā, daudzus nomoka miega traucējumi. Tomēr Grigaļiem šajā ziņā ir paveicies – pandēmija viņu miega režīmu nav ietekmējusi. 

foto: Publicitātes foto

Marta gan atzīst, ka viņai stresa un trauksmes dēļ neizdodas pagulēt diendusu: “Jaunās māmiņas nereti tiek iedrošinātas gulēt kopā ar mazajiem, bet man tas neizdodas. Par laimi, naktsmiega laikā šī problēma mani nevajā, nevaru sūdzēties.”

Pirms paša miega ģimene cenšas neēst, “tomēr melotu, ja teiktu, ka nemēdzam šad tad vēlos vakaros panašķēties ar saldējumiem”, smejas Marta. “Savukārt brokastis ir mana mīļākā ēdienreize, tā man ir svēta lieta. Visbiežāk brokastīs gatavoju auzu pārslu putra ar kādu augli un zemesriekstu sviestu, vai arī olu kultenis ar tomātiem. Brīvdienās cepu pankūkas. Jaukie brīvdienu rīti paiet diezgan lielā, mīļā bardakā – fonā multenes, smaržo pankūkas, bērni spēlējas. Nav varbūt baigi mierīgi un harmoniski, bet ir labi tieši tā, kā ir.”

Vairāk ideju un ieteikumu labākam miegam meklē www.IKEA.lv