foto: AFP/Scanpix
17 gadu veca meitene iemīlējusies un raksta uz mūžu notiesātam slepkavam. Dānija centīsies šo vājprātu izbeigt
Slepkava Pīters Madsens
Attiecības
2021. gada 17. septembris, 05:35

17 gadu veca meitene iemīlējusies un raksta uz mūžu notiesātam slepkavam. Dānija centīsies šo vājprātu izbeigt

Jauns.lv

Dānijas valdība skatīs likumprojektu, kas liedz ieslodzītajiem, kuri izcieš mūža ieslodzījumu, uzsākt jaunas romantiskas attiecības, raksta BBC.

Saskaņā ar jauno likumu ieslodzītie pirmos 10 gadus, kas pavadāmi cietumā, drīkstēs sazināties tikai ar tiem cilvēkiem, kurus viņi pazinuši vēl pirms notiesāšanas.

Ministri cer, ka šis aizliegums mazinās noziedznieku grūpiju jeb pielūdzēju pieaugumu.

Runas par šāda likuma izveidi aizsākās pēc tam, kad tapa zināms, ka kāda 17 gadus veca jauniete iemīlējusies uz mūžu notiesātajā zviedru žurnālistes Kimas Vallas slepkavā - dāņu izgudrotājā Pīterā Madsenā.

Policija aplenkusi no cietuma izbēgušo dāņu izgudrotāju Pīteru Madsenu

Dāņu uzņēmējs un izgudrotājs Pīters Madsens, kuram 2018.gadā piesprieda mūža ieslodzījumu par zviedru žurnālistes Kimas Vallas nogalināšanu un sadalītā ķermeņa ...

gallery icon
5

Madsens par Vallas slepkavību uz mūžu, kas Dānijā nozīmē 17 gadus cietumā, tika notiesāts 2018. gadā. Šobrīd 50 gadu vecais uzņēmējs un izgudrotājs žurnālisti noslepkavoja savā zemūdenes "Nautilus" 2017.gada augustā. Viņš sievietes līķi bija sadalījis un iemetis jūrā.

Žurnālistes Kimas Vallas nāves apstākļu izmeklēšanas gaita

Žurnālistes Kimas Vallas nāves apstākļu izmeklēšanas gaita

gallery icon
35

17 gadu vecā Kammila Kursteina atzina, ka iemīlējusies Madsenā un abi divus gadus apmainījušies ar vēstulēm un sarunājušies pa telefonu. Viņa kļuvusi greizsirdīga, kad Madsens 2020. gadā apprecējis krievieti Dženiju Kurpenu. Arī viņi iepazinušies laikā, kad Madsens jau bija notiesāts par slepkavību.

Lielākā pašdarinātā zemūdene “Nautilus”

Dāņu miljonārs un izgudrotājs Pīters Madsens un viņa zemūdene “Nautilus”.

gallery icon
7

Dānijas tieslietu ministrs Niks Hekkerups norādīja, ka šāda veida attiecības "acīmredzot ir jāpārtrauc", un piebilda, ka notiesātajiem "nevajadzētu izmantot cietumus kā iepazīšanās centrus vai plašsaziņas līdzekļu platformas, lai lielītos ar saviem noziegumiem".

"Pēdējo gadu laikā mēs esam pieredzējuši pretīgus gadījumus, kad ieslodzītie, kas izdarījuši riebīgus noziegumus, sazinās ar jauniešiem, lai iegūtu viņu līdzjūtību un uzmanību," viņš sacīja.

Jaunais likumprojekts arī izbeigtu ieslodzīto tiesības brīvi publicēt informāciju par saviem nodarījumiem sociālajos medijos vai apspriest noziegumus podkastos. Zināms, ka Madsens pirmo reizi Vallas slepkavībā atzinies tikai 2018. gadā, laikā, kad piedalījies dokumentālas filmas tapšanā.

Daži likumprojekta kritiķi apgalvo, ka šis aizliegums pārkāpj ieslodzīto privātās dzīves tiesības un rada jautājumus par iespējamu cenzūru.

Dānijas labējā opozīcija parlamentā jau ir norādījusi, ka likumprojektu atbalstīs. Paredzams, ka tas stāsies spēkā nākamā gada sākumā.

Mirušās Kimas Vallas piemiņas pasākums

Žurnālistes Kimas Vallas piemiņas pasākums un vienlaikus arī fonda dibināšanas sarīkojums.

gallery icon
6