foto: Shutterstock
Modīgākā diēta - pārtrauktā badošanās
Pārtrauktās badošanās laikā ķermenis ir sadedzinājis pēdējā ēdienreizē uzņemtās kalorijas un sāk dedzināt taukus, tāpēc ir iespēja samazināt svaru un notievēt.
Dzīvesstils
2021. gada 15. septembris, 05:07

Modīgākā diēta - pārtrauktā badošanās

"100 Labi Padomi"

Pārtrauktā badošanās jeb fastings ir viena no populārākajām diētām pēdējā laikā. Tā ne tikai uzlabo figūru, bet arī kopējo veselības stāvokli. Turklāt nav nepieciešami īpaši produkti – tikai jāievēro laiks, kad var un kad nevar ēst.

Diētas noteikumi

Ir dažādi veidi, kā ievērot šo diētu, un visi tiek izteikti skaitļos, piemēram, 16/8, 20/4, 5/2. Tie nozīmē neēšanas un ēšanas stundas vai dienas. Viens no populārākajiem ir 16/8, kad 16 stundas nedrīkst uzņemt nevienu kaloriju, tad paēd un ēd atkal tikai pēc astoņām stundām. Tātad divas pilnvērtīgas maltītes dienā. Tas pats attiecas arī uz modeli 20/4, tikai te neēšanas laiks ir 20 stundu un intervāls starp maltītēm četras stundas.

Savukārt 5/2 apzīmē nedēļas dienas – piecas dienas pārtiec no ierastajām maltītēm, bet divas dienas nedēļā uzņemto kaloriju daudzums nedrīkst pārsniegt 500–600. Ilgāki periodi, piemēram, 24, 36, 48 vai 72 stundu badošanās, ne vienmēr ir labi, jo pārāk ilgs laiks bez ēdiena var būt liels stress organismam, un ķermenis nevis atbrīvojas, bet sāk uzkrāt vairāk rezervju un tauku, tā reaģējot uz badu.

Kā tas darbojas?

Pārtrauktās badošanās laikā ķermenis ir sadedzinājis pēdējā ēdienreizē uzņemtās kalorijas un sāk dedzināt taukus, tāpēc ir iespēja samazināt svaru un notievēt. Pētījumi rāda, ka var paiet no divām līdz četrām nedēļām, pirms organisms pierod pie šāda ēšanas režīma, tāpēc šai laikā var just izsalkumu, nogurumu un garastāvokļa maiņas.

Kā un ko ēst?

Laikā, kad nedrīkst ēst, vari dzert ūdeni, tēju, kafiju, savukārt ēdienreizēm jābūt pilnvērtīgām un veselīgām, bet ne tādām, kas kompensē izlaistās maltītes, citādi no liekā svara vaļā netiksi un veselību neuzlabosi.

Ja vēlies, lai svars krīt straujāk, dienā centies uzņemt ne vairāk par 1200–1400 kalorijām.

Diētas priekšrocības

Ir veikti pētījumi ar dzīvniekiem, kas parāda pārtrauktās badošanās pozitīvo ietekmi uz veselību un dzīves kvalitāti. Pārtrauktā badošanās var uzlabot veselību cilvēkiem ar otrā tipa cukura diabētu, pazemināt asinsspiedienu, normalizēt sirds ritmu, uzlabot atmiņu un smadzeņu darbību, kā arī pazemināt holesterīna līmeni.

Svarīgi!

Pirms šīs diētas uzsākšanas noteikti konsultējies ar ārstu un izstāsti visus noteikumus, lai noskaidrotu, vai tā nekaitēs tavai veselībai.

Tēmas