foto: REUTERS/SCANPIX
"Romānam bija sapnis, ka mēs nolaižamies Minskā" - apcietinātā Protaseviča draudzene dalās vēstulēs ar ģimeni
Sofija Sapega.
Attiecības
2021. gada 9. jūnijs, 23:35

"Romānam bija sapnis, ka mēs nolaižamies Minskā" - apcietinātā Protaseviča draudzene dalās vēstulēs ar ģimeni

Jauns.lv

Sofijas Sapegas ģimene beidzot saņēmusi vēstules no meitas, kura kopā ar savu draugu - Baltkrievijas opozīcijas medija "Nexta" bijušo galveno redaktoru Romānu Protaseviču - tika aizturēta sagrābtās "Ryanair" lidmašīnas laikā Minskā. Sapega ziņojumos dalās savos pārdzīvojumos, bet vienlaikus norāda, ka nepadodas, ziņo BBC.

"Man šodien vajadzēja aizstāvēt disertāciju un vakarā ar Romu [Romānu] doties uz restorānu dzert šampanieti. Ir tik skumji saprast, ka dzīvē notiks vēl tik daudz, ko es nepiedzīvošu. Es negribēju par to jums rakstīt, bet man nav neviena, ar ko dalīties," raksta Sofija.

Viņa gan norāda, ka "visam reiz pienāk beigas, tās pienāks arī šai nelaimei".

"Lūdzu, nevainojiet Romānu par to, kā viss ir izvērties," raksta Sofija, norādot, ka draugs viņu aizstāvējis tik labi, cik vien spējis.

"Viņam būs grūti, bet es ceru, ka viņš tiks ar to galā," teic Sofija.

"Es nekad neticēju pravietiskiem sapņiem un tā tālāk. Bet ... nakti pirms lidojuma no Atēnām Romānam bija sapnis, ka mēs nolaižamies Minskā. Viņš mēdza teikt, ka viņam ir pravietiski sapņi," atklāj studente.

Viņas glīti rakstītajās vēstulēs sīki aprakstīts, kā viņa sākusi priecāties par dzīves "mazajām lietām", piemēram, putnu dziesmām un saules stariem, kas iespīd caur savu kameras logu. Tāpat viņa daudz lasot.

Minskā aizturētie: Romāns Protasevičs un viņa draudzene Sofija Sapega

gallery icon

Sapegas advokāts norādījis, ka sākumā viņa piedzīvojusi panikas lēkmes. To savās vēstulēs Sofija apstiprina, paužot, ka viņai ir doti medikamenti, lai viņu nomierinātu, tāpat ir lūgts, lai viņa ēd. "Jā, šeit ir ārsts un viņš mani regulāri apmeklē. Jauks cilvēks. Viņš man izrakstīja nomierinošu līdzekli un apetītei injicē glikozi."

Joprojām nav skaidrs, par ko 23 gadus vecā studente ir apcietināta. Sākotnēji tiesa viņai noteica arestu uz diviem mēnešiem. Sofijas advokāts nevar dalīties ar informāciju, tostarp par to, vai viņa ir oficiāli apsūdzēta un vai tiešām tiks izlaista pēc diviem mēnešiem. Advokātam bija jāparaksta līgums par informācijas neizpaušanu.

Baltkrievijas varas iestādes iepriekš publicēja videoklipu, kurā Sofija acīmredzami runā piespiedu kārtā - it kā atzīstas "Telegram" kanāla rediģēšanā, kas pazīstams kā "Baltkrievijas melnā grāmata". Kanāls, kas valstī bija aizliegts kā ekstrēmists, atklāja personisku informāciju par valsts amatpersonām un drošības spēku locekļiem.

"Mēs neko nezinām. Tas ir visbriesmīgākais," pauž Sofijas māte Anna Dudiča. "Bez šīm vēstulēm mēs dzīvojam pilnīgā neziņā par to, kas ar viņu notiek. Viss ir noklusis. Tas ir patiešām briesmīgi."

Minskā nosēdina "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnu

Lidsabiedrība "Ryanair" svētdien paziņoja, ka tās pasažieru lidmašīna ceļā no Atēnām uz Viļņu nosēdināta Minskas lidostā, jo no Baltkrievijas dispečeriem ...

gallery icon

Jauns.lv atgādina, ka Baltkrievijas valsts televīzija iepriekš pārraidīja interviju arī ar aizturēto opozīcijas medija "Nexta" bijušo galveno redaktoru Romānu Protaseviču, kurā viņš paziņoja, ka atzinis savu vainu nesankcionētu akciju organizēšanā. Viņa tēvs pauda pārliecību, ka dēls interviju sniedzis fiziska un psiholoģiska spiediena ietekmē.

Baltkrievija izraisījusi globālu sašutumu, 23.maijā piespiežot Minskā nolaisties lidsabiedrības "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnai, lai aizturētu opozīcijas žurnālistu Protaseviču un viņa draudzeni Sapegu.