Skaistums
2021. gada 22. marts, 10:06

Kā noteikt sejas ādas tipu, lai izvēlētos atbilstošāko kosmētiku?

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Āda tiek dēvēta par lielāko cilvēka ķermeņa orgānu. Un ne velti, jo tai piemīt tik daudz neaizstājamu un unikālu funkciju. Tāpat droši var apgalvot, ka skaista, veselīga āda ir skaistuma pamats. Kādi ir ādas kopšanas soļi un kā āda tiek iedalīta pēc tās veida – par to sīkāk tālāk.

Kādi ir sejas ādas tipi?

Runājot par sejas ādu un tās kopšanu, tiek izdalīti četri vienkārši ādas tipi, balstoties pēc tā, kā āda izskatās un kā strādā tās tauku dziedzeri. Vadoties pēc ādas tipa, jāizvēlas arī atbilstoša kosmētika ādas kopšanai. Kosmētika var ievērojami uzlabot ādas stāvokli un aizkavēt novecošanu.

Normāla āda

Normāla sejas āda ir tas, uz ko ikviens tiecas, kopjot un ārstējot savu ādu. Normāla āda ir elastīga, gluda, labi apasiņota un attiecīgi maigi sārta. Normālai ādai nav ne pumpu, ne pūtīšu, kā arī tā neplēkšņojas. Tiek uzskatīts, ka šis ādas tips pats lieliski regulē nepieciešamo mitruma daudzumu.

Ieteicamā kopšana: mitrinošu un barojošu krēmu lietošana.

Taukaina āda

Taukainai ādai raksturīgas paplašinātas poras, spīdums, reizēm arī pumpas un pūtīties.

Kopšana: divas reizes dienā tīrīt ar alkoholu saturošiem tīrīšanas līdzekļiem, pēc tam barot un mitrināt ar krēmiem, kas tieši paredzēti taukainai ādai.

Sausa āda

Šādai ādai trūkst taukvielu un mitruma. Ādai raksturīgs raupjums, pat lobīšanās, kā arī jutīgums.

Kopšana: tīrīšanā nedrīkst izmantot alkoholu saturošus līdzekļus, jāvēro telpu mitruma līmenis, jāuzņem pietiekami daudz ūdens. Noteikti jālieto izteikti barojoši krēmi, kas kompensē pašas ādas mitruma trūkumu.

Jaukta tipa āda

Visbiežāk sastopamais ādas tips. Raksturīgi, ka T zona (piere, deguns, zods) ir taukaina, savukārt sānu daļas – sausas vai normālas.

Kopšana: jākopj atsevišķi katra zona atbilstoši tās vajadzībām.

foto: Freerange

Kā kopt ādu?

Vienkāršoti var teikt, kā ādas kopšana sastāv no četrām darbībām – tīrīšanas, mitrināšanas, barošanas un aizsardzības.

Tīrīšana

Primārais tīrīšanas mērķis ir atbrīvot ādu no netīrumiem, kosmētikas atlikumiem, vecajām ādas šūnām, kā arī jebkādām nevēlamām baktērijām un liekām taukvielām. Tādējādi tiek atbrīvotas ādas poras, uzlabota skābekļa piekļuve.

Ieteicamie tīrīšanas līdzekļi: īpaši šim nolūkam radītas želejas, balzami, toniki, pieniņi, putas. Ieteicams tīrīt gan no rīta, gan vakarā.

Mitrināšana

Mitrināšana nepieciešama optimālas ādas elastības saglabāšanai. Mitrināšana primāri sekmē ūdens saglabāšanu ādā.

Barošana

Barošana ir mēģinājums sniegt ādai papildu vielas, kas tai varētu būt noderīgas, piemēram, taukvielas, olbaltumvielas, mikroelementus vai vitamīnus. Primāri barojošie krēmi tiek izmantoti tam, lai palīdzētu atjaunot dabisko ādas aizsargbarjeru un palīdzētu ādai saglabāt labu veselību.

Aizsardzība

Pie aizsardzības funkcijām var pieskaitīt aizsardzību pret vēju, sauli, aukstumu. Tas tiek panākts, izmantojot speciālas aktīvās sastāvdaļas – UV filtrus, antioksidantus, vitamīnus.

Kā izvēlēties sev piemērotus ādas kopšanas līdzekļus?

Kosmētika, kas paredzēta ādas kopšanai, piedāvā ārkārtīgi plašu spektru dažādu produktu. Ieteicams kopjošos un barojošos līdzekļus izvēlēties no aptiekas klāsta, šādos produktos ir nedaudz drošāks sastāvs un pārbaudītas aktīvās vielas. InternetAptieka.lv aptieka internetā ļauj skatīt visu pieejamo produktu klāstu sev ērtā laikā un izvēlēties piemērotāko.

Ja ir kādas ādas problēmas, piemēram, psoriāze, pēc konsultēšanās ar ārstu var farmaceitu arī var iegādāties dažādus līdzekļus, kas atvieglos simptomus un uzlabos ādas stāvokli.

Tāpat aptieka internetā piedāvā arī dažādas ēteriskās eļļas no uzticamiem piegādātājiem. Šīs eļļas var izmantot, lai, piemēram, piešķirtu vēlamo aromātu ķermeņa krēmiem vai vienkārši iesmaržinātos. Pirms ēteriskās eļļas lietošanas uz ādas ir jāpārbauda ādas reakcija – vai nerodas kairinājums. Ja rodas kairinājums, ēterisko eļļu nekādā gadījumā nedrīkst lietot uz ādas.

Raksts tapis sadarbībā ar InternetAptieka.lv.