Dzīvesstils
2021. gada 9. marts, 05:16

Kā motivēt sevi sākt sportot?

Jauns.lv

Cilvēki zina, ka jutīsies daudz labāk, ja katru dienu izies pastaigā, veiks rīta rosmi vai vakaros labāk aizmigs, ja būs nobraukuši 10 km uz velo trenažiera. Taču ar šīm zināšanām daudziem no mums nepietiek, lai patiešām sāktu vairāk kustēties. Kā iedvesmoties sportot?

Mēs visi labi zinām, ka būt sportiski aktīvam un regulāri nodoties treniņiem nāk par labu mūsu prātam, ķermenim un dvēselei. Bet nereti mūsu labos nodomus iztraucē iekšējais dialogs, kurš sāk meklēt iemeslu, lai nesportotu. Vienam šī balss saka, ka nav laika, citam, ka ārā ir nepiemēroti laikapstākļi, bet kādu citu mierina, ka sportot vajadzēs rīt, parīt vai aizparīt, bet ne šodien.

Portāls healthline.com apkopojis vairākus motivācijas veidus, kā sev likt piecelties no dīvāna un sākt sportot. Atceries, ka nav svarīgi, vai centies iegūt vēdera presi vai vienkārši reizi nedēļā pavingrot, galvenais ir kustēties ar prieku, regulāri un sevi saudzējoši.

foto: unsplash.com

Iedvesmoties startam

Kad pasaulslavenam jogas speciālistam vaicāja, kura poza jeb asana ir visgrūtākā, viņš atbildēja - atritināt paklājiņu. Tāpēc speciālisti iesaka apmānīt sevi, pierunājot sevi tikai uzvilkt skriešanas bikses, kurpes, tikai iziet ārā, tikai paskriet mazu gabaliņu, un neviļus pamanīsiet, ka būsiet izpildījuši treniņa plānu.

3x10 likums

Šo likumu der ievērot tiem, kam ir maz brīva laika sportošanai. Tā vietā, lai 40 minūtes vingrotu uz paklājiņa, pamēģiniet trīs reizes dienā pievērsties fiziskām aktivitātēm pa 10 minūtēm. Nevis katru vakaru noskriet 5 km, bet iziet ārā uz trim pastaigām, katra vismaz 10 minūšu garumā.

Atstāj zīmīti

Uz līmlapiņas uzraksti pozitīvas un iedvesmojošas domas vai teicienus, un salīmē tās pa visu māju, uz vannas istabas spoguļa, pie skapja, pie datora un uz TV pults. Iespējams, ka dažreiz, lai veiktu 10 vēdera presītes vajadzīgs kāds impulss, un iedvesmojošs un motivējošs teiciens var to nodrošināt.

foto: unsplash.com

Apvieno patīkamo ar lietderīgo

Ja negribi izlaist TV ziņu pārraidi vai savu iemīļotā seriāla sēriju, tad mēģini sportot, skatoties ekrānā. Lielisks šajā ziņā ir velo trenažieris vai skrejceliņš, jo ļauj apvienot sportu ar TV skatīšanos. Vari to pārvērst par ieradumu, skatīties savu seriālu tikai minot velo trenažiera pedāļus!

Pievienojies izaicinājumam

Šobrīd sociālajos tīklos var atrast dažnedažādus kolektīvos izaicinājumus, kamēr vienu sacenšas noieto soļu daudzumā, citi pazaudēto kilogramu skaitā. Ja trūkst motivācijas, pievienojies kādā no tiem, atrodi sev azartu un domubiedrus!

Izmanto aplikāciju

Internetā ir pieejamas simtiem dažādu aplikāciju, kas radītas sportam, treniņiem, sākot no pilatēm līdz krosfitam. Atrodi savam sporta veidam piemērotāko aplikāciju, izveido treniņu plānu vai pielāgo to savām vajadzībām – pirmdienās veic pilates, trešdienās skrien krosu, bet piektdienās kardio treniņu mājās.

Dari ar prieku

Lai sports sniegtu pozitīvas emocijas, ļauj to laiku veltīt sev. Izslēdz telefonu vai noliec to blakus istabā. Sportojot velc ērtu un patīkamu apģērbu, kā arī priecājies par saviem sasniegumiem, nevis kritizē par izlaistajiem treniņiem.