Stila jaunumi
2021. gada 19. janvāris, 05:42

2020. gada nozīmīgākie stila mirkļi

Anita Sedliņa

Žurnāls "Kas Jauns"

2020. gada stila zvaigznes un tērpi, kas ir iedvesmojuši un noteiktā mērā ietekmējuši modes sekotāju gaumi un izvēles.

Svarīgā izvēle

Smaragdzaļā zīmola Emilia Wickstead kleita bija viens no pēdējiem (vēl karaliskā statusā) bijušās Saseksas hercogienes Meganas Mārklas parādes tērpiem. Tāpēc šis simboliskais mirklis un tērps vēl ilgi netiks aizmirsti.

foto: DPPA/Sipa USA/ Vida Press

Vintāža modē

Pateicoties aktrises Dženiferas Anistones iznācienam uz sarkanā paklāja vintāžas kleitā no modes nama Christian Dior, pasaulē par 40 % ir pieaudzis pieprasījums pēc šādām ilgtspējīgām modes izvēlēm. Šo kustību akcentējusi arī princese Beatrise, kas savās kāzās uzvilka no Karalienes aizlienētu, 60. gadu dizainera Norman Hartnel kleitu. Līdztekus šo lietoto preču kustības popularitāte ir skaidrojama arī ar pandēmiju, kas ir likusi pārvērtēt līdzšinējās vērtības.

foto: AdMedia/Sipa USA/ Vida Press
Aktrise Dženifera Anistone SAG Awards.
foto: action press/ Vida Press
Princese Beatrise ar savu kāzu kleitu.

Jaunās kleitas

Iztrūkstot saviesīgiem pasākumiem un izolējoties mājās, sociālie tīkli ir kļuvuši par modes paraugstundām. Ar tēmturi #pillowchallenge (jeb spilvenu izaicinājums) aprīlī slavenības un influenceri par modes lietu padarīja spilvenus un vienlaikus veicināja vajadzību pēc stilīgu jostu iegādes.

foto: ddp socialmediaservice / Vida Press
Aktrise Treisija Elisa Rosa.

Rokdarbniekiem

Mūziķis Harijs Stailzs ir kļuvis arī par modes influenceri. Vēl bez pērlēm ap kaklu šā gada top izstrādājums bija arī vintāžas stila, zīmola JW Anderson jaciņa, kas kļuva arī par TikTok sociālā tīkla rokdarbnieču izaicinājumu ar tēmturi #HarryStylesCardigan.

foto: Vida Press
Mūziķis Harijs Stailzs JW Anderson jakā.
foto: Vida Press
Mūziķis Harijs Stailzs JW Anderson jakā.

Karalienes efekts

Šķiet, ka viss, ko dara un izvēlas mūziķe Bejonse, ir kopēšanas vērts. Black Is King videoklipā viņa nodemonstrēja ekscentrisku franču zīmola Marine Serre kombinezonu, un tagad kreklus ar mēness apdrukas zīmējumiem valkā kā viņas fani, tā kolēģi.

foto: Vida Press
foto: Vida Press
Mūziķe Adele Marine Serre kreklā, pozējot pie Bejonses video.

Pērciet Gucci!

Saģērbjoties no galvas līdz kājām modes nama Gucci tērpā (un pat nagus nolakojot ar zīmola monogrammu), jaunā mūziķe Billija Eliša 24 stundu laikā veicinājusi 242 % pieprasījuma pieaugumu pēc modes nama izstrādājumiem. Bet caurspīdīgā mutes maska kalpo par atgādinājumu tam, ka reiz šī bija tikai rota, nevis funkcionāla nepieciešamība.

foto: Xavier Collin/Image Press Agency/MEGA / Vida Press
Mūziķe Billija Eliša Grammy mūzikas balvas ceremonijā.

Vienkāršo cilvēku balle

Tas, ka šogad tika atcelts modes lielākais pasākums – Ņujorkas Kostīmu institūta gada balle, nenozīmēja, ka ir jāaizmirst par šo modē būtisko notikumi. Pateicoties aktiera Billija Portera iniciatīvai, ar tēmturi #MetGalaChallenge (Kostīmu balles izaicinājums) dzima kustība, kurā Instagram lietotāji paši radīja un atveidoja vairāku gadu laikā ballē prezentētos, efektīgākos un atpazīstamākos tērpus.

foto: Vida Press