Dzīvesstils
2020. gada 1. decembris, 18:35

Fitnesa treneres Paulas Freimanes spēka burgera recepte: "Nekādu kaitējumu tas figūrai nodarīt nevar"

Ilze Trofimova

Žurnāls "OK!"

Fitnesa trenere un pavārgrāmatas "Zelta sastāvdaļa" autore Paula Freimane uzskata, ka prasmīgi pagatavots burgers nekādu kaitējumu figūrai nodarīt nevar. Viņa arī nekautrējas atzīt, ka arī pati labprāt tos ēd, ne velti tieši burgeru Paula tur rokās uz savas pavārgrāmatas vāka.

“Ārpus mājas burgerus ēdu ļoti reti, jo bieži vien tiem ir pievienotas pārāk treknas sastāvdaļas, tāpēc ikreiz, kad to sakārojas, gatavoju pati no man pieņemamiem produktiem un tiešām izbaudu tā garšu,” par saviem burgeru ēšanas paradumiem stāsta veselīga uztura cienītāja.

Paula uzsver, ka, gatavojot burgeru, ļoti rūpīgi izvēlas katru sastāvdaļu, lai ēdienu nepārvērstu īstā kaloriju bumbā. Tieši tāpēc viņa burgera kotleti nekad negatavo no veikalā nopērkamās maltās gaļas, jo pieļauj, ka tajā varētu būt piemalti klāt subprodukti vai ādas, kas gaļu padara ne tikai negaršīgu, bet arī treknu.

Paula gaļu vienmēr maļ pati. Arī burgera mērces netiek pirktas, bet top viņas virtuvē. Ir reizes, kad burgers tiek papildināts ar avokado, citreiz ar grieķu jogurta mērci. Gatavojot veselīgu burgeru, nedrīkst aizmirst atbilstošu maizīti. Paulai ļoti patīk, ja tai klāt ir sēkliņas. “Ne vienmēr burgeram ir vajadzīga maize, arī bez tās šo ēdienu var pagatavot izcili gardu un veselīgu. Esmu ar tādiem vairākkārt cienājusi viesus un vienmēr saņemu uzslavas,” palepojas Paula.

Fitnesa trenere ir pārliecināta, ka katram ēdienam ir kāda īpaša sastāvdaļa, kas to ierindo īpašo ēdienu sarakstā, un tāda ir arī viņas gatavotajiem burgeriem: “Ļoti bieži burgerā lieku mammas audzēto vistu olas, un, manuprāt, tieši tāpēc burgers ar olu ir viens no maniem mīļākajiem ēdieniem.”

foto: no Paulas Freimanes privātā arhīva

Spēka burgers

Šis burgers atbilst veselīgai, normālai pamatēdiena porcijai.

2 burgeri

VAJADZĪGS
4 Spēka rikas maizītes
400 g maltas vistas filejas
2 avokado
2 olas
1 rozete salātlapu
1 garais gurķis
1 tomāts
1 sarkanais sīpols
1 ķiploka daiviņa
Sāls un melnie pipari pēc garšas
Olīveļļa cepšanai

PAGATAVOŠANA

1. Samaļ vistas gaļu un pievieno tai sāli un piparus. Pannā uzkarsē olīveļlu. No maltās gaļas masas veido četras ripas. Liek uz pannas, tai uzliek vāku un katru gaļas ripas pusi apcep aptuveni 5 minūtes.

2. Olas uz vidēji lielas uguns cep 4–5 minūtes. Gatavām olām dzeltenumam vajadzētu būt nedaudz mīkstam.

3. Sarkano sīpolu, gurķi un tomātu sagriež ripiņās. Nomizo avokado un ieliek bļodā, tam pievieno izspiestu ķiploka daiviņu, sāli, piparus un ar dakšiņu visu saspaida, līdz veidojas biezenim līdzīga konsistence.

4. Veido burgeru – uz šķīvja liek Spēka rikas maizīti, uz tās pārlocītu salātlapu, tad gaļas ripu, avokado biezeni, sīpolu ripiņas, pēc tam gurķu un tomātu ripiņas un olu, virs olas atkal salātlapu un maizes šķēli.

P.S. Citas veselīgo burgeru receptes atrodamas Paulas Freimanes recepšu grāmatā Zelta sastāvdaļa.