foto: Shutterstock
Kā pašam pareizi mazgāt dūnu jaku
Atceries - slapju dūnu jaku nekad neizgriez ar rokām tā, kā mēdz izgriezt dvieli!
Stila jaunumi
2020. gada 18. novembris, 18:18

Kā pašam pareizi mazgāt dūnu jaku

"100 Labi Padomi"

Dūnu jaku mazgājot var viegli sabojāt, tāpēc rūpīgi seko norādēm, kā to darīt.

■ Vispirms izpēti etiķeti jakas iekšpusē – vai jaka ir piemērota mazgāšanai vai arī tai der tikai ķīmiskā tīrīšana. Uz etiķetes jābūt norādei, cik karstā ūdenī drīkst mazgāt un vai var likt žāvētājā.

■ Pārbaudi, vai visas kabatas ir iztukšotas un rāvējslēdzēji aizvilkti. Ja jaka ir tikai piesvīdusi, pirms mazgāšanas labāk apgriezt to uz kreiso pusi. Ja tomēr jakas ārpusē ir kāds lielāks traips, kas šķiet jau ieēdies, to pirms mazgāšanas apstrādā ar šķidrajām ziepēm traipu tīrīšanai. Skalot nav nepieciešams, to paveiks veļasmašīna.

■ Dūnu jakai veļasmašīnā vajag daudz vietas, lai dūnas netiktu pārmēru saspiestas. Tāpēc šādas jakas mazgāšanai der veļasmašīna, kas paredzēta vismaz 6 kg drēbju.

■ Pievērs uzmanību mazgāšanas līdzeklim – vislabāk, ja tas ir speciāls, dūnām piemērots līdzeklis. Nelieto parasto veļas pulveri, bet gan smalkai veļai vai vilnai paredzēto. Nekādā ziņā neizmanto veļas mīkstinātāju, jo tā ietekmē dūnas saķep un praktiski vairs neatgūst sākotnējo gaisīgumu.

■ Parasti dūnu jakas mazgā 30 grādu karstā ūdenī saudzējošā režīmā. Ja šķiet, ka ar vienu skalošanas reizi ir par maz, atkārto skalošanas režīmu.

■ Ja pēc mazgāšanas jaku liec centrifūgā, tad režīmā ar maksimāli 400 apgriezieniem. Tā kā jaka arī pēc tam tik un tā būs smagāka nekā sausa, ņem ārā no veļasmašīnas uzmanīgi, jo nereti gadās, ka audums aizķeras aiz kāda nelīdzenuma un pat ieplīst.

■ Dūnu jaku vislabāk žāvēt speciālajā žāvētājā, kas iemontēts arī jaunākās paaudzes veļasmašīnās. Ja tādas nav, rēķinies, ka dūnas žūs pat vairākas dienas, līdz kļūs pilnīgi sausas.

■ Kā palīglīdzekli dūnu uzbužināšanai žāvētājā ieliec 2–4 tenisa bumbiņas (kuras nekrāso). Tās palīdzēs jakai lielākā mērā atgūt sākotnējo izskatu. Tagad veikalos ir nopērkamas arī īpašas bumbiņas, kas paredzētas tieši šim nolūkam – dūnu jaku, spilvenu un līdzīgu izstrādājumu mazgāšanai.

■ Žāvē temperatūrā ne augstākā par 40 grādiem. Kad pirmā programma beigusies, jaku izņem laukā, izpurini un ļauj 1 stundu padzist. Ik pa laikam atkal spēcīgi papurini. Liec atpakaļ žāvētājā. Atkārto tik ilgi, līdz dūnās vairs nav mitruma. Ja jaku žāvē istabā vai laukā, izklāj to uz veļas žāvēšanas statīva. Pirmajā dienā ik pa divām stundām uzbužini un izpurini.

Ņem vērā!

Slapju dūnu jaku nekad neizgriez ar rokām tā, kā mēdz izgriezt dvieli!

Kā izskatās kulta apģērbs - "Amazon" tirgotā "Orolay" dūnu jaka

gallery icon
8