Dzīvesstils
2020. gada 16. novembris, 05:33

Kāpēc Britnija Spīrsa jau 12 gadus vairs nevalda pār savu dzīvi

Žurnāls "OK!"

Jau 12 gadus kontrole pār Britnijas Spīrsas dzīvi un naudu nav viņas pašas rokās. Viņas dzīve un publiskās izpausmes tiek stingri kontrolētas, piesaistot arvien vairāk atbalstītāju Britnijas atbrīvošanas kustībai...

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tāda ir Britnija Spīrsa - soctīklu fotogrāfijās, uz skatuves un reālajā dzīvē

gallery icon
46

“Šodien atbildēšu uz visiem jūsu jautājumiem un komentāriem. Jūs man vaicājāt, kas ir mani mīļākie svētki. Mani mīļākie svētki ir helovīns, jo man patīk pārģērbties un biedēt cilvēkus,” kādu no daudzajiem visnotaļ dīvainajiem Instagram video iesāk amerikāņu popzvaigzne Britnija Spīrsa.

“Nē, mēs tev jautājām pavisam ko citu!” korī bļauj viņas fani, kuri pēdējā laikā ir īpaši noraizējušies par dziedātājas dzīvi un pat pievienojušies Britnijas atbrīvošanas kustībai (Free Britney). Kas šobrīd notiek ar Britniju, var tikai spekulēt un minēt, tomēr viens ir skaidrs – neraugoties uz naudu, slavu un pasaules atzinību, viņas dzīve jau kopš bērnības bija viens vienīgs smags darbs.

Kā dzima zvaigzne

Pasaule un arī Latvija par Britniju Spīrsu uzzināja 1998. gadā, kad nāca klajā viņas superhits Baby One More Time. Daudzu valstu skolnieces gribēja viņai līdzināties, sienot bizēs pūkainus bumbuļus un starpbrīžos atdarinot viņas deju soļus, bet no skolu popielu koncertprogrammas sāka pazust neskaitāmie Spice Girls interpretāciju varianti, jo bija pienācis laiks Britnijai. Jauna popzvaigzne bija dzimusi! Tobrīd 17 gadus vecā Spīrsa jau varēja lepoties ar diezgan iespaidīgu darba stāžu.

Britnija Džīna Spīrsa piedzima 1981. gada 2. decembrī Makombas pilsētā Misisipi štatā, bet uzauga Luiziānā. Vēl pavisam maza būdama, viņa labprāt uzstājās, sniedza ģimenei priekšnesumus un skaidri signalizēja, ka ir dzimusi, lai būtu uz skatuves, tāpēc viņas bērnība aizritēja, piedaloties un sacenšoties dažādos talantu šovos. Astoņu gadu vecumā viņa centās iekļūt leģendārajā The All New Mickey Mouse Club, taču tika atzīta par pārāk jaunu šim šovam.

foto: Charlie Varley/Sipa USA/ Vida Press
Ar vecākiem bērnībā.

Tomēr mazā Britnija atstāja labu iespaidu uz producentiem, kuri ar savu profesionāli uztrenēto aci pamanīja, ka šeit nudien kaut kas var sanākt, un ieteica vecākiem sameklēt aģentu Ņujorkā. Nākamie gadi pagāja lielpilsētā, filmējoties dažādās reklāmās, nospēlējot teātra izrādē un mācoties Profesionālās skatuves mākslas skolā. Visbeidzot 11 gados viņa beidzot tika uzņemta mikimaušu klubā, kur par viņas kolēģiem kļuva citi bērni ar skaļiem vārdiem, piemēram, viņas jaunības gadu mīļotais Džastins Timberleiks un popzvaigzne Kristīna Agilera. Tomēr karjera šovā nebija ilga, 1993. gadā tas tika pārtraukts, un Spīrsa atgriezās mājās.

Tiesa gan, ar to nekas nebija beidzies, gluži pretēji – jaunā māksliniece turpināja strādāt, un jau 15 gadu vecumā bija gatavs viņas demo ieraksts, kam sekoja līgums ar ierakstu kompāniju Jive Records, un vēl pēc diviem gadiem pasauli satricināja jau pieminētais superhits. Interesanti, ka daudzi tolaik nebija apmierināti ar klipā redzēto – pusaugu Britnijai mugurā ir modificēta katoļu skolas uniforma, kura, kā daudzi sacīja, izskatās piedauzīgi. Taču runas un neapmierinātība tikai palīdzēja dziesmai bruģēt ceļu uz topu virsotnēm, un 1999. gadā iznāca mākslinieces pirmais albums, kas aizvien ir viens no TOP 50 visu laiku visvairāk pirktajiem pasaulē. Drīz vien tika izlaists arī zvaigznes otrais albums Oops!... I Did It Again. Tā pirmās nedēļas pārdošanas rādītāji bija satriecoši. Britnijas karjera attīstījās kosmiskā ātrumā, un 2001. gadā viņa parakstīja daudzu miljonu līgumu ar atspirdzinošo dzērienu uzņēmumu Pepsi, kļūstot par tā seju, izlaižot jau trešo albumu Britney un drīz vien arī ceturto In The Zone.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pēdējo divu albumu pārdošanas rādītāji vairs nebija tik spīdoši, tomēr tie aizvien bija lieli un nozīmīgi notikumi popmūzikas pasaulē. Spīrsa sevi centās pieteikt arī kino lauciņā, nospēlējot galveno lomu filmā Krustcelēs. No finansiālā viedokļa tā nebija neveiksmīga – filma pat kaut ko nopelnīja, bet neviens nekautrējās norādīt, cik tā ir vāja un muļķīga. Tikmēr Britnijas Spīrsas fenomens aizsāka arī citu popzvaigžņu dzimšanas vilni – pie apvāršņa parādījās spēcīgās balss īpašniece Kristīna Agilera, dumpiniece P!NK, Džesika Simpsone, Mendija Mūra un citas. Tomēr nevienai neizdevās atņemt Britnijai popzvaigznes princeses troni.

foto: CAMERA PRESS/Graham Wiltshire / Vida Press
Koncerts Londonā, 2017. gads.

Laulības un privātā dzīve

Britnija kļuva par paraugu pusaudzēm visā pasaulē, paziņojot, ka saglabās savu nevainību līdz kāzām, taču drīz vien atklājās, ka šis solījums netika turēts. Pēc šķiršanās no popmūziķa Džastina Timberleika sākās publiska veļas mazgāšana, un zvaigznei nācās atzīties – kāzas viņa nesagaidīja. Britnija gan noliedza izskanējušās baumas, ka ir pārgulējusi ne tikai ar Timberleiku, bet arī ar Limp Bizkit solistu Fredu Dērstu un īru aktieri Kolinu Farelu.

“Man šķita, ka viņš ir vienīgais, bet kļūdījos,” par attiecībām ar Timberleiku izteicās Britnija, taisnojoties, kāpēc lauza teju vai visai pasaulei doto solījumu un nesagaidīja kāzas. Viņa apgalvoja, ka līdz 19 gadu vecumam tomēr bijusi nevainīga, lai gan neskaitāmas reizes izskanēja runas, ka šis tēls – tikumīgā un allaž priecīgā popzvaigzne, kura gaidīs līdz kāzām – bija apzināts PR gājiens, un patiesībā Britnija bija piedzīvojusi seksuālus sakarus vēl krietni pirms attiecībām ar Timberleiku. Lai kā nu bija, Britnijai nu bija jāpierod, ka tagad sākusies jauna ēra – visas viņas attiecības tiks iztirzātas bulvārpresē, par tām runās un tenkos.

FOTOREPORTĀŽA. Britnija Spīrsa plunčājas okeānā

Amerikāņu popzvaigzne Britnija Spīrsa (35) atvaļinājumu pavada Havaju salās. Pludmalē var novērtēt dziedātājas slaido augumu un balto bikini.

gallery icon
34

Tolaik aplēses liecināja, ka laulība ASV vidēji ilgst astoņus gadus, un tas ir tieši 1274 reižu ilgāk nekā Britnijas pirmā pieredze sievas lomā. Ar savu bērnības draugu Džeisonu Aleksandru viņa apprecējās 2004. gada sākumā ballīšu pilsētā Lasvegasā, kur šādas ašas idejas kā gredzenu mīšana ir īstenojamas viegli un bez liekas birokrātijas. Laulība gan ilga tikai 55 stundas. Zvaigzne vēlāk skaidroja, ka kāzas bija dullas nakts uzdzīves rezultāts, un paziņoja, ka laulība vairs nav spēkā.

Vēlāk intervijā Aleksandrs stāstīja, ka abi uzauga kopā, bija labi draugi, taču ik pa brīdim arī mīlnieki. Viņš bija iemīlējies un domāja, ka līdzīgas jūtas lolo arī zvaigzne. Aleksandrs atminas, ka pēc priecīgo jaunumu paziņošanas Britnijas mātei un menedžeriem sākās drausmīga jezga, jo nebija noslēgts laulības līgums. “Viņi neko negribēja dzirdēt... viņa [Spīrsa] devās atpakaļ, un tam pienāca beigas,” šķiršanās apstākļus iezīmēja zvaigznes pirmais vīrs, kurš laulības fakta anulēšanas dokumentus parakstījis aiz labas sirds un cerības, ka abi tomēr varēs būt kopā. Nekādu atkāpšanās naudu vai citu izdevību no laulības fakta ar pasaules mēroga slavenību viņš neguva un, spriežot pēc vēlākiem izteikumiem intervijās, to pat mazliet nožēlo.

foto: Matt Baron/Shutterstock/ Vida Press
Britney Spears

Tomēr 2004. gads nāca ar vēl vienām kāzām. Trīs mēnešus pēc iepazīšanās zvaigzne iestūrēja laulības ostā ar dejotāju Kevinu Federlainu. Savā pirmajā kāzu jubilejā jaunais pāris jau sagaidīja ģimenes pieaugumu – 24 gadus vecā Britnija pasaulē laida puiku Šonu Prestonu, un jau nākamajā gadā piedzima otrs dēls Džeidens Džeimss. Divus mēnešus vēlāk abu laulāto savienība izjuka.

Nervu sabrukums prožektoru gaismās

2007. gads bija smags ne tikai pasaulei, kas nonāca uz finanšu krīzes sliekšņa. Sabrukumu, turklāt publisku, piedzīvoja arī Britnija Spīrsa, un faktiski var teikt, ka šie notikumi iezīmēja sākumu visām tām peripetijām, par kurām pasaule runā tagad. Iespējams, ja visi šie notikumi risinātos šobrīd, mentālās veselības apgaismības laikmetā, pasaule pret zvaigzni būtu krietni vien iecietīgāka, taču tolaik katrs Spīrsas skandalozais gājiens radīja milzīgu jautrības un izsmiekla vilni. Tas bija īsts pļaujas laiks Holivudas paparaci darboņiem, un Britnija nelika viņiem vilties – bija gan došanās uz rehabilitācijas un psihiatriskajām klīnikām, gan matu noskūšana, gan uzbrukums ar lietussargu fotogrāfa automašīnai, kā arī skandāli ar bijušo vīru un bērnu dalīšana.

2007. gads. Britnija Spīrsa ar lietussargu uzbrūk fotogrāfam, kurš viņu vajā

Bēdīgi slaveno zaļo lietussargu incidenta desmitajā gadadienā izsolē piedāvā paparaci Daniels „Dano” Ramoss, kurš pirms desmit gadiem – 2007. gadā ...

gallery icon
17

Kā tagad raksta žurnāliste Vanesa Grigoriadisa, kura ir sekojusi līdzi Britnijas gaitām, tolaik pasaulē trūka izpratnes par to, kā mentāla rakstura problēmas var izpausties slavenībām. Ļauns prieks un paņirgāšanās bija tas, kā sabiedrība reaģēja uz redzēto. Šajā gadā Spīrsa arī zaudēja tiesības satikties ar saviem dēliem, kuri pilnībā nonāca Federlaina aprūpē. Visi šie incidenti beidzās ar to, ka Britnija ar tiesas lēmumu nonāca, kā tolaik rakstīja The Guardian, īslaicīgā sava tēva Džeimija Spīrsa aizbildnībā.

Aizbildniecība

Jau 12 gadus kontrole pār Spīrsas dzīvi un naudu nav viņas pašas rokās. Parasti saskaņā ar ASV likumiem šādu aizbildni pieaugušam cilvēkam piešķir tad, ja viņš pats nav spējīgs pieņemt lēmumus un rīkoties ar saviem īpašumiem. Visbiežāk šim procesam tiek pakļauti gados veci cilvēki ar garu slimības vēsturi. Pēc mentālās veselības sarežģījumiem 2008. gadā, kurus kāri pasaulei atrādīja bulvārprese, lēmumu pieņemšana, īpašumu un naudas pārvaldība nonāca Britnijas tēva un vēlāk advokāta rokās, kurš pārņēma šo lomu, kad tēvs veselības problēmu dēļ pirms dažiem gadiem atkāpās no pienākumu pildīšanas.

foto: Swedish Press Agency/All Over Pr/ Vida Press
Koncerts Sandvikenā, Zviedrijā, 2018. gads.

Šā gada vasarā jautājums par aizbildniecības niansēm atkal nonāca tiesas pārziņā, taču process atlikts līdz nākamā gada februārim. Tikmēr pati māksliniece paudusi vēlmi, ka procesam jābūt publiskam un caurspīdīgam, lai viņas atbalstītāji beidzot tiktu pie iespējas uzzināt, kas īsti notiek. Tieši šī noslēpumainība, pašas dziedātājas dīvainā, pat infantilā uzvedība sociālajos tīklos laikā, kad medijos izskanējis tik daudz spekulāciju, ka Spīrsa ir teju vai turēta gūstā un nevar pat pati aizbraukt līdz Starbucks pēc kafijas tases, pastiprināja runas, ka viņas dzīve un publiskās izpausmes tiek stingri kontrolētas, piesaistot arvien vairāk atbalstītāju Britnijas atbrīvošanas kustībai.

Interesanti, ka notiekošais zvaigznes dzīvē nav vairs tikai slavenību dzīves apskatnieku redzeslokā, proti, ziņas par situācijas attīstību nu atrodamas kā ASV, tā Eiropas lielajos un respektablajos medijos – BBC, The Guardian, The New York Times un citos. Tomēr daudzi viņai pietuvinātie cilvēki apgalvo, ka aizbildniecība visus šos gadus tikusi īstenota tikai aiz vēlmes palīdzēt zvaigznei, un viņa pati aktīvi piedalās dažādu karjeras un biznesa lēmumu pieņemšanā.

Britnija dodas uz interviju "BBC Radio 1" studijā

Popzvaigznei Britnijai Spīrsai bieži pārmesta bezgaumība apģērba izvēlē. Tikai ne šoreiz. Dodoties uz „BBC Radio 1” studiju Londonā, popmūzikas princese ...

gallery icon
15

Tomēr fanu aizdomas, ka kaut kas tur nav tīrs, pastiprina fakts, ka Spīrsas māte nepavisam nav sava bijušā vīra pusē. Šogad vasarā Linna Spīrsa iesniedza pieteikumu tiesā, pieprasot, lai arī viņai būtu pieeja meitas bagātībai. Māte arī iepriekš mēģinājusi panākt, ka tiek iekļauta aizbildņu lokā, taču līdz šim šos pienākumus veicis tikai Džeimijs Spīrss un advokāts. Fani arī pamanīja, ka Linna Spīrsa ir spiedusi “patīk” komentāriem sociālajos tīklos, kur runāts par Britnijas atbrīvošanu.

Šie 12 gadi viņas karjerai nav bijuši neveiksmīgi – Britnija kopš tā laika laidusi klajā vēl četrus albumus, devusies pasaules koncertturnejās un nopelnījusi kaudzi naudas, taču kontrole pār viņas dzīvi un bagātību, kas lēšama 59 miljonos dolāru, aizvien ir citu rokās.

foto: Mediapunch/Shutterstock/ Vida Press
Ar draugu un personīgo treneri Semu Asghari pagājušā gada septembrī.

Labvēlīga uzmanība arī var nodarīt ļaunu

Lai arī izsmiešanas vilni nomainījusi līdzjūtība un lielāka izpratne par garīgās veselības problēmu sarežģīto un postošo dabu un fanu nodomi ir labi, tomēr Britnijas atbrīvošanas kustība, lūgumi, lai zvaigzne ar slepenām zīmēm savos Instagram ierakstos parāda kādu zīmi, ka viņai vajadzīga palīdzība, un citas nerimstošas sazvērestības teorijas arvien var dziedātājai radīt lielu stresu. Psihiskās veselības eksperti, komentējot notiekošo, uzsver, ka privātums ir būtiska dažādu psiholoģisku problēmu ārstēšanas procesa sastāvdaļa. Bijušais Amerikas Psihoanalītikas asociācijas prezidents Marks Smolers, kurš gan pats nav ārstējis Spīrsu, saka: “Ir skaidrs, ka Britnijai Spīrsai ir problēmas, un katra reize, kad viņa mēģina saņemt palīdzību, kļūst publiska.” Viņš arī retoriski vaicā, kā gan tas varētu ietekmēt zvaigznes centienus atlabt.

Arī māksliniecei pietuvinātie avoti izdevumam The Washington Post uzsvēruši, ka Britnija ir aizbildniecībā ne bez iemesla, uzsverot ilgstošas garīgās veselības problēmas, bet nenosaucot viņai noteikto diagnozi. Viņi saprotot, ka Britnijas atbrīvošanas kustība ir radusies aiz viņas atbalstītāju rūpēm un mīlestības, tomēr uzsver, ka fani gluži vienkārši nesaprot un nezina visas nianses, kas skar mākslinieces veselību un juridiskās lietas.

Šobrīd Spīrsa dzīvo rūpīgi uzmanītā burbulī, viņas aprūpētāji cenšas sargāt zvaigzni no negatīvām ietekmēm, viņai nav savas e-pasta adreses, visas paraksta tiesības pieder citiem, un pagaidām nav skaidrs, vai un kad tas varētu mainīties.

Fani protestē, jo domā, ka Britniju Spīrsu tur klīnikā pret pašas gribu

gallery icon
13

Māksliniecei pietuvinātie avoti aizstāv 2008. gadā Spīrsai atņemto autonomiju, sakot, ka šis lēmums izglāba viņas dzīvību. Spīrsas menedžeris Lerijs Rūdolfs, kurš strādājis ar mākslinieci daudzus gadus, norāda – arī viņas tēvs tikpat ļoti, cik fani, vēlas redzēt, ka meita pati var parūpēties par savu dzīvi. “Viņš negrib, lai tas turpinātos mūžīgi. Tā ir viņa meita. Viņš vēlas viņu redzēt laimīgu un spējīgu dzīvot funkcionālu dzīvi bez tādas iejaukšanās, kāda ir tagad,” Džeimiju Spīrsu, kuram šobrīd medijos ir naudaskāra ļaundara tēls, aizstāv Rūdolfs.

Pats Džeimijs Spīrss atbrīvošanas kustību dēvē par sazvērestību un cenšas panākt, lai turpmākā tiesvedība notiktu aiz slēgtām durvīm, norādot, ka pretējā gadījumā šā procesa publiska ķidāšana var kaitēt kā Britnijai, tā viņas nepilngadīgajiem dēliem. Bet fanu apsūdzības, ka tēvs apzog pats savu meitu, Spīrss sauc par muļķībām, norādot, ka viņam jāatskaitās tiesai par katru iztērēto centu. “Kā, pie velna, es kaut ko varētu nozagt? Es mīlu savu meitu!” viņš sacīja kādā nesenā intervijā.

Tikmēr Britnijas advokāts aizvadītajā nedēļā notikušajā tiesas sēdē norādījis, ka 38 gadus vecā popzvaigzne baidās no tēva un nevēlas kāpt uz skatuves un uzstāties, kamēr vien tēvs kontrolēs viņas karjeru un dzīvi.

Tāpat Spīrsas pārstāvis pavēstījis, ka zvaigzne neizslēdz iespēju nākotnē mēģināt atgūt autonomiju pār savu dzīvi, naudu un īpašumiem, tomēr nevienam īsti nav skaidrs, kad tas varētu notikt un vai māksliniece tam vispār ir gatava.

Britnijas Spīrsas uzstāšanās festivālā Lasvegasā

gallery icon
13