foto: REUTERS/SCANPIX
Džila Baidena kļūs par vēsturisku ASV pirmo lēdiju
Džila Baidena vīra Džo Baidena kampaņas laikā.
Dzīvesstils
2020. gada 10. novembris, 11:13

Džila Baidena kļūs par vēsturisku ASV pirmo lēdiju

Jauns.lv

ASV prezidenta vēlēšanu cīņas uzvarētāja demokrāta Džo Baidena sieva Džila Baidena, apstiprinot vēlēšanu rezultātus, tiks ierakstīta vēsturē kā pirmā valsts pirmā lēdija 231 gada vēsturē, kura paturēs pilna laika darbu, vēstī "USA Today".

foto: REUTERS/SCANPIX
Džila Baidena vīra Džo Baidena kampaņas laikā.

Baidena ir profesore universitātē, viņai ir viens bakalaura, divi maģistra grādi, kā arī doktora grāds. Laikā, kad Donalda Trampa priekšgājēja Baraka Obamas administrācijā pildīja otrās valsts lēdijas pienākumus, Baidena aizvien visu astoņu gadu garumā pasniedza Ziemeļvirdžīnijas kopienas koledžā.

ASV mediji vēstī, ka arī šoreiz nebūs izņēmums, viņa paturēs savu līdzšinējo darbu, vienlaikus pildot pirmās lēdijas lomu un visu, ko tā paredz.

Džo Baidens ar sievu Džilu Baidenu

gallery icon
38

Vēsturniece, kas specializējas valsts pirmo lēdiju gaitu un darbības pētniecībā Ketrīne Dželisone "USA Today" uzsvēra, ka šādā veidā Baidena rādīs piemēru tam, kāda var būt 21. gadsimta pirmā lēdija.

"Vēsturiski amerikāņi ir vēlējušies, lai viņu pirmās lēdijas būtu Baltajā namā, pie prezidenta sāna, cik vien tas ir iespējams. Varbūt ir pienācis laiks amerikāņiem pieņemt domu, ka prezidenta sieva vienlaikus var būt gan pirmā lēdija, gan praktizējoša profesionāle," skaidro Dželisone.

Vēl pirms tam, kad tapa zināms, ka šajā drudžainajā cīņā par Ovālo kabinetu virsroku guva Baidens, viņa sieva publiski pauda savu nodomu turpināt pasniedzējas darbu.

Amerikāņi svin Baidena uzvaru

gallery icon
20

Kas ir Džila Baidena?

69 gadus vecā Džila Baidena sabiedrības uzmanības centrā nonāca 2008. gadā, kad viņas vīrs Džo Baidens kļuva par ASV viceprezidentu. Tagad Džo Baidenam uzvarot vēlēšanās un no janvāra kļūstot par 46. ASV prezidentu, Džila Baidena nonāks prožektoru gaismā kā pirmā lēdija.

Džila Treisija Džeikobsa Baidena dzimusi 1951. gada 3. jūnijā Ņūdžersijā, bet uzaugusi Pensilvānijā daudzbērnu ģimenē - viņai ir četras jaunākas māsas.

Absolvējot skolu, bija uzsākusi studijas modes preču tirdzniecības sfērā, bet tad nolēma šīs studijas pamest, jo zaudēja interesi par šo jomu.

1969. gadā uzsāka attiecības ar Bilu Stīvensonu un apprecējās. Abi iestājās Delavēras universitātē, kur Džila uzsāka studēt angļu valodu. Attiecības abu starpā sāka pasliktināties un gados jaunais pāris nolēma šķirties. Džila paņēma akadēmisko gadu, bet bija apņēmusies atgriezties universitātē un pabeigt iesāktās mācības.

View this post on Instagram

We Bidens sure do love our aviators #TBT

A post shared by Dr. Jill Biden (@drbiden) on

Lai nopelnītu naudu, viņa pievērsās modeles darbam vietējā aģentūrā. Džo Baidens ieraudzīja viņas fotogrāfiju reklāmā, kas bija izvietota autobusa pieturā. Viņš 1975. gadā uzmeklēja daiļo modeli un uzaicināja uz randiņu. Šajā gadā arī oficiāli tika šķirta laulība no Bila Stīvensona.

Divus gadus vēlāk pēc veiksmīgām attiecībām abi nolēma salaulāties, pēc kā Džila Baidena uzņēmās rūpes par sava otrā vīra dēliem no iepriekšējām attiecībām, jo puikas Hanters un Džozefs Robinets palika bez mātes. Baidena pirmā sieva Nīlija kopā ar abu gadu veco meitiņu Naomi gāja bojā traģiskā autokatastrofā.

1981. gadā Džilai un Džo Baideniem piedzima kopīgs bērns - meitiņa Ešlija, un divus gadus pēcāk Baidena atgriezās universitātē, lai pabeigtu iesāktās studijas, kļūstot par angļu valodas profesori.

Kur viņa ir strādājusi?

Vairākus gadus Džila strādājusi psihiatriskajā slimnīcā, mācot angļu valodu pusaudžiem ar emocionāliem traucējumiem. Tāpat angļu valodu ilgstoši mācījusi Delavēras tehniskajā koledžā un Kleimontas augstskolā.

Kopš 2009. gada viņa kā angļu valodas profesore strādā Ziemeļvirdžīnijas kopienas koledžā.

Ņemot vērā, ka Džo 2008. gadā kļuva par ASV viceprezidentu Obamas administrācijā, viņa satuvinājās arī ar tā brīža prezidentu Baraku Obamu un viņa kundzi Mišelu.

foto: REUTERS/SCANPIX
Mišela Obama un Džila Baidena.

Kopā ar Mišelu iesaistījās bezpeļņas militārā organizācijā, nodrošinot izglītības un veselības pakalpojumus militārajā sfērā iesaistītajiem un viņu ģimenēm. Tā Džila ieguva iesauku "militārā mamma".

Nenoliedzami, labās attiecības ar Obamu ģimeni bija manāmas arī vēlēšanu laikā. Eksprezidents ar kundzi publiski pauda savu atbalstu Džo Baidena kandidatūrai.

Traģēdija Baidenu ģimenē

2015. gadā Baidenu ģimene saskārās ar traģēdiju, mūžībā pavadot Džo dēlu Džozefu. Viņš mira 46 gadu vecumā no smadzeņu audzēja.

"Mana dzīve apstājās acumirklī. Visu viņa slimības laiku es patiesi cerēju, ka viņš izveseļosies, " atminoties notikušo, Džila bija paudusi medijam "USA Today". Lai arī Džozefs nebija viņas bioloģiskais bērns, tomēr viņa bija viņu uzaudzinājusi kā savu.

Tolaik aktuāls kļuva jautājums, vai Džo kandidēs uz ASV prezidenta amatu, bet sēru dēļ viņš nolēma nekandidēt, tāpēc demokrātu partija nominēja bijušo valsts sekretāri Hilariju Klintoni.