foto: unsplash.com
Dzīvesstils
2020. gada 6. novembrī, 19:44

Kāpēc tev mājās vajag istabas augus?

Jauns.lv

Ir cilvēki, kuriem patīk istabas augi, un tādi, kurus tie atstāj vienaldzīgus. Taču - sajūsmināmies par līdakasti un kaktusiem vai tos ignorējam, telpaugiem piemīt īpašības, kuru dēļ tiem būtu jābūt katrā mājā vai darba vietā.

Kāpēc tev mājās vajag istabas augus?...

Dažkārt cilvēki mēdz domāt, ka augi iederas dārzā vai parkā, prom no mājām un birojiem, kur mēs ikdienā dzīvojam un strādājam. Īstenībā istabas augu aprūpēšana ir vienkāršākais veids, kā pietuvot savai ikdienai dabu. Nav svarīgi, vai jūs strādājat bezpersoniskā ofisā vai dzīvojat dzīvoklī, istabas augam var atrast vietu uz palodzes, plaukta vai brīva stūrīša istabā, vēsta portāls thesill.com

Tīrs gaiss

Telpaugi ir labākie dabiskie gaisa attīrītāji. Tie spēj attīrīt gaisu no toksiskām ķīmiskām vielām, piemēram, formaldehīda un benzola, kas parasti ir krāsās, cigaretēs, vinilā un šķīdinātājos. Tas īpaši aktuāli varētu būt daudzīvokļu māju īpašniekiem, kur ēku celšanai ne vienmēr izmanto dabiskus un cilvēka veselībai nekaitīgus materiālus.

foto: unsplash.com

Dabisks mitrinātājs

Augi var arī paaugstināt gaisa mitrumu, atbrīvojot ūdeni kā mitruma tvaiku - tas var pasargāt mūs no elpošanas problēmu, sausa klepus un kakla sāpēm. Šie ir daži no labākajiem iekštelpu augiem, kas ir labākie gaisa attīrītāji- līdakas aste, alveja un mājas svētība.

Mazāk stresa

Istabas augus ieteicams turēt darba galda tuvumā, jo to klātbūtnē mazinās stresa līmenis un nogurums. Pētījumi atklāja, kā augu klātbūtne birojos palīdz palēnināt cilvēku sirdsdarbības ātrumu, normalizē asinsspiedienu un uzlabo elpošanas problēmas. Tāpēc ir vērts darba vietas tuvumā turēt augus, jo tas mazina stresu un trauksmi, kā rezultātā uzlabosies darbinieka produktivitāte.

foto: unsplash.com

Labi izskatās

Bet visa iepriekš minētā, jāatgādina, ka telpaugi var būt lielisks papildinājums interjeram.  Izvēlieties lielus un krāšņus telpaugus plašām telpām, mazus vai vijīgus šaurām. Padomājiet par dekoratīvajiem podiem, lai tie neizceļas vai tieši otrādi - ir krāšņs akcents. Telpas ar zaļajiem augiem izskatās mājīgākas, nekā bez.

Tēmas