foto: Juris Rozenbergs
"Esam apbēdināti un aizkaitināti!" viendzimuma pāru tiesību aizstāvji neapmierināti ar Saeimas rīcību
Pikets tiek organizēts, jo Saeimā jau vairākkārt ir noraidītas likumdošanas iniciatīvas neprecētu pāru kopdzīves regulācijai.
Attiecības
2020. gada 8. oktobris, 12:34

"Esam apbēdināti un aizkaitināti!" viendzimuma pāru tiesību aizstāvji neapmierināti ar Saeimas rīcību

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Agrā ceturtdienas rītā pie Saeimas nama pulcējās jauniešu organizāciju pārstāvji, lai paustu neapmierinātību ar Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas lēmumu noraidīt iniciatīvu par kopdzīves likumu, kuram internetā par labu parakstījās vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā klātienē novēroja Jauns.lv, piketā bija sapulcējušies aptuveni 100 cilvēki, līdzi ņemot dažādus plakātus, karogus varavīksnes krāsās, kā arī citu ar LGBTQ+ kustību saistītu simboliku.

Viens pēc otra piketētāju priekšā, lai uzrunātu sapulcējušos, stājās pasākuma rīkotāji un Saeimas deputāti, tostarp Daniels Pavļuts (A/Par), Anda Čakša ("Vienotība"), Regīna Luņova ("Saskaņa") un Marija Golubeva (A/Par), kuri pauda atbalstu piketētājiem.

Regīna Luņova tostarp pauda, ka viņa no “Saskaņas” vienmēr būs tā deputāte, kura nostāsies viendzimuma pāru tiesību aizstāvju pusē.

Viendzimuma pāru tiesību aizstāvju pikets pie Saeimas

Agrā ceturtdienas rītā pie Saeimas nama pulcējās jauniešu organizāciju pārstāvji, lai paustu neapmierinātību ar Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ...

gallery icon
144

Pavļuts: “Esam apbēdināti un aizkaitināti”

Sarunā ar Jauns.lv viens no piketa rīkotājiem, Jauniešu Saeimas pārstāvis Kirils Ķirsis pauda, ka, neskatoties uz līdzšinējām neveiksmēm ar līdzīgām iniciatīvām, kurās sabiedrība aicināta parakstīties, taču kuras nav izpelnījušās pietiekamu Saeimas uzmanību, viņam ir prieks par to, ka iedzīvotāju atbalsts pieaug.

foto: Juris Rozenbergs
Jauniešu Saeimas pārstāvis, piketa organizators Kirils Ķirsis.

Uz jautājumu, vai šādi protesti nes izmērāmu ieguvumu, rīkotāju pārstāvis atbildēja: “Ja mēs skatāmies uz citu valstu pieredzi, tad noteikti – jā. Mēs uzskatām, ka valstij ir jāsargā visas ģimenes. Ir jārada tiesisks regulējums, lai tiktu pasargāti gan heteroseksuāli, gan arī homoseksuāli pāri.”

“Mūsu politiskā apvienība, ja nemaldos, bija pirmais politiskais spēks, kurš gāja uz vēlēšanām ar skaidri paustu platformu – mēs esam par vienādām tiesībām, par to, lai dzīvesbiedru regulējums Latvijā būtu, lai cilvēki, kuri dzīvo dažāda veida attiecību modeļos, arī baudītu valsts tiesisku aizsardzību. Esam šeit, jo esam apbēdināti un aizkaitināti ar to, ka Saeimā dzīvesbiedru regulējuma iniciatīva pat netika novirzīta diskusijai – tā vienkārši tika nocirsta, noraidīta, bez nodošanas komisijai. Man tad rodas jautājums – no kā Saeimas kolēģi baidās, diskutējot par šo jautājumu? [...],” sarunā ar Jauns.lv pauda Pavļuts.

foto: Juris Rozenbergs
Saeimas deputāts Daniels Pavļuts (Kustība Par!) atbalstīja piketēt sanākušos ar uzrunu.

Kādu laiku pēc piketa sākuma pie Saeimas parādījās arī kāds kungs ar plakātiem, kuros tika pausts nosodījums personām ar netradicionālu orientāciju, kā apdraudējumam tradicionālām vērtībām. Pavisam drīz vīrietim, turot plakātu, pievienojās arī kāds cits kungs, kurš apgalvoja, ka vienkārši gājis garām un pamanījis notiekošo. Arī viņš iebilstot pret viendzimuma pāru tiesību paplašināšanu.

Pēc neilga brīža viendzimuma pāru tiesību aizstāvji pamanīja pretēji noskaņotās puses viedokļa paudējus, sveica viņus, uzkliedzot: "Jums sanāk!" un novēlēja mīlestību.

Ko vēlas piketējošie jaunieši?

Kā iepriekš skaidroja rīkotāji, pikets tiek organizēts, jo Saeimā jau vairākkārt ir noraidītas likumdošanas iniciatīvas neprecētu pāru kopdzīves regulācijai.

2018. gada martā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija noraidīja iniciatīvu par Kopdzīves likumu, ko bija parakstījuši 10 276 cilvēki.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

2019. gada jūnijā Saeima ar 60 balsīm pret, 23 balsīm par un 1 deputātam atturoties noraidīja partiju apvienību “Attīstībai/Par!” (AP) un “Jaunā Vienotība” (JV) iesniegto Dzīvesbiedru likumprojektu.

Savukārt šī gada 30. septembrī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lēma nevirzīt tālāk izskatīšanai 10 392 Latvijas pilsoņu parakstīto iniciatīvu par Viendzimuma partneru reģistrēšanu.

Reaģējot uz Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas lēmumu, kustība “Dzīvesbiedri” 1. oktobrī platformā Manabalss.lv ir uzsākusi jaunu parakstu vākšanu iniciatīvai “Par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību”.

Šo iniciatīvu 24 stundu laikā bija parakstījuši 4043 cilvēki, kas ir rekordliels cilvēku skaits jaunai iniciatīvai tās publicēšanas pirmajā dienā, atzīmē rīkotāji.

"Saeima nedrīkst atkārtoti ignorēt pilsoņu iniciatīvas, tai ir jāciena demokrātijas principos rakstītais pienākums - respektēt mazākuma tiesības. Valstij ir jāpilda tās Satversmē rakstītais pienākums aizsargāt visas ģimenes, arī tās ģimenes, kuras nevar vai nevēlas reģistrēt laulību. Tāpēc Kustība “Par!” un tās jauniešu nodaļa, jaunatnes organizācija “Protests”, partijas “Izaugsme” jaunieši, partijas “Latvijas attīstībai” jaunieši un “Vienotība” jaunatnes organizācija organizē piketu, aicinot Saeimas deputātus atbalstīt visas Latvijas ģimenes," skaidroja rīkotāji.