foto: Shutterstock
3 iemesli, kāpēc CV nenorādīt savus dzimšanas datus
CV ir dokuments, ar kuru sevi pārdodam. Tur visam jābūt pārdomātam un ar sapratni.
Dzīvesstils
2020. gada 11. septembris, 15:57

3 iemesli, kāpēc CV nenorādīt savus dzimšanas datus

Mammamuntetiem.lv

Nereti rodas jautājums – vai CV jānorāda dzimšanas dati? Varbūt tikai dzimšanas gads? CV sagatavošanas eksperte Rudīte Nīcgale dalās ar iemesliem, kāpēc to nevajadzētu darīt.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dzimšanas dati – augsne diskriminācijai

Iepazīstoties ar dzimšanas datiem, potenciālais darba devējs var kandidātu diskriminēt ne tikai pēc vecuma. “Ierakstot dzimšanas datus, mēs sevi pakļaujam triju veidu diskriminācijai – pēc vecuma, pēc horoskopa, pēc numeroloģijas datiem. Neticami, bet ir vadītāji, kas šādus faktus ņem vērā, izvēloties potenciālo kandidātu uz darba pārrunām. Tas, ka vēlāk uzzinās šo datus, ir cits jautājums, bet tas nebūs bijis iemesls neuzaicināšanai uz darba interviju,” pieredzē dalās R. Nīcgale. Viņa uzsver, ka šādu datu norādīšanā CV ir jābūt gudram – iespējams, ka kādā amatā tieši jaunība vai briedums būs vēlamie faktori. Tāpat aptuveno kandidāta vecumu var noteikt pēc laika, kad ir absolvētas mācību iestādes. 

Kādus personas datus norādīt CV

Personas dati CV varētu būt pavisam īsi – vārds un uzvārds, saziņas līdzekļi – telefons, e-pasts. Kā norāda R. Nīcgale, adresi norādīt noteikti nav nepieciešams. “Kurš gan, saņemot CV, praktiski izmantos adresi – vai sūtīs vēstuli, vai nāks ciemos? Ir ļoti svarīgi ieslēgt veselīgo domāšanu – ar kādu nolūku es ielieku adresi savā CV. Es uzskatu, ka tā ir diskriminējoša informācija, un to esmu novērojusi savā darbā.

Reizēm darba devēji pārāk pievērš uzmanību tam, ka viņiem neder cilvēki, kas dzīvo Pārdaugavā vai Juglā, ja darbs atrodas otrā Rīgas pusē. Citreiz šādiem cilvēkiem pat netiek dota iespēja kandidēt uz amatu pirmās kārtas sarunās. Savukārt, ja kandidāts dzīvo blakus mājā – tam var būt nozīme un adresi var norādīt, taču nez vai tik detalizēti ar dzīvokļa numuru, piemēram,” teic eksperte un rūpīgi aicina pārdomāt visu informāciju, kas tiek norādīta CV.

“CV ir dokuments, ar kuru sevi pārdodam. Tur visam jābūt pārdomātam un ar sapratni – kāpēc  šī informācija tur parādās un kāpēc tieši tādā formā,” atgādina eksperte.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās