Skaistums
2020. gada 29. jūlijs, 05:33

Dārgas kosmētikas vietā – Latvijas augi

Jauns.lv

Vai var iegūt starojošu ādu un veselīgus matus, izmantojot mūsu pašu augus? Var! Kumelītes un kliņģerītes, liepziedi un pelašķi – tie ir klasiski tautas skaistumkopšanas līdzekļi, kas iekļauti arī ļoti daudzos kosmētikas līdzekļos.

Pētersīlis

Pētersīļi tautas skaistumkopšanā ir sen lietoti, lai uzlabotu sejas krāsu, un ir noderīgi taukainas ādas kopšanā, kontrolējot tauku izdalīšanos. Pētersīļa lapās ir daudz vērtīgu vielu: C vitamīns (vairāk nekā citronā, apelsīnā vai kādā citā auglī), A, B, E, K vitamīns, bēta karotīns, minerālvielas (magnijs, dzelzs, fosfors, mangāns, nātrijs, kālijs, sērs, kalcijs).

Tautas medicīnā iesaka ar svaigām pētersīļa lapām ierīvēt kukaiņu koduma vai sakairinātas ādas vietas, lai samazinātu ādas kairinājumu. Savukārt pret apdedzinājumu palīdzēs pētersīļa zariņš, kas apvārīts verdošā ūdenī, – tas dažas stundas jāpatur pie traumētās vietas.

Receptes:

Sejas ūdens

Ņem ēdamkaroti kaltētu pētersīļu lapu un pārlej ar 200 ml ūdens, vāra vismaz 20 minūtes, pēc tam ļauj atdzist istabas temperatūrā. Skalo ar šo ūdeni seju vienu vai divas reizes dienā. Ieteicams sagatavot svaigu sejas ūdeni katru dienu, lai tas sniegtu maksimālo labumu.

Savelkošs toniks taukainai ādai

Buntīti pētersīļu saspaida ar dakšiņu, lai atdalītos sula. Pievieno destilētu karstu ūdeni un noliek atdzist. Nokāš, pieliek vienu ēdamkaroti citrona sulas, trīs pilienus tējaskoka un trīs pilienus rozmarīna ēteriskās eļļas. Šo toniku var glabāt ledusskapī. Tam ir spēcīga attīroša iedarbība, un tas palīdz regulēt ādas pH līmeni, lai nesavairotos akni izraisošās baktērijas.

Maska pret pinnēm

Svaigus pētersīļus nelielā traukā samīca ar karoti vai dakšiņu, pievieno divas tējkarotes medus, samaisa, līdz medus kļūst zaļš. Masku liek uz sejas (ja nav alerģijas pret medu) un tur 10 minūtes, nomazgā un uzklāj mitrinošu līdzekli pēc izvēles. Gan pētersīļiem, gan medum piemīt antibakteriālas īpašības, kas dziedē pinnes.

Sejas skrubis

Samaļ sauju pētersīļu, sajauc ar balto jogurtu, līdz izveidojas vienmērīga masa. Pievieno vienu tējkaroti auzu pārslu un dažus pilienus tējaskoka ēteriskās eļļas. Masu klāj uz tīras sejas un kakla un tur 15 minūtes. Seju nomazgā un nosusina. Šo masku var likt trīs reizes nedēļā, lai attīrītu no atmirušajām ādas šūnām un nolobītu sakrājušos netīrumus.

Maska pret tumšajiem plankumiem

Vidēja lieluma pētersīļu buntīti izmērcē siltā ūdenī. Sasmalcina un saberž piestā. Pievieno tējkaroti citrona sulas un ēdamkaroti medus, labi izmaisa. Liek uz sejas un tur 20 minūtes. Šī maska efektīvi balina tumšos plankumus, izlīdzina ādas krāsu, kā arī atsvaidzina un atjauno sejas ādu.