foto: Shutterstock
Der atcerēties, ka kartupeļi ir ierindojami cietes produktu rindā (kopā ar maizi, makaroniem un grūbām), nevis dārzeņiem (t.i. puķkāpostu, burkānu, kabaci).
Der atcerēties, ka kartupeļi ir ierindojami cietes produktu rindā (kopā ar maizi, makaroniem un grūbām), nevis dārzeņiem (t.i. puķkāpostu, burkānu, kabaci).
Dzīvesstils

Vai jaunais kartupelis ir jāēd ar visu mizu? Uztura speciālistes atbilde un Dreibanta receptes

Mammamuntetiem.lv

"Jaunais kartupelis ir lielisks! Tas ir garšīgs gan silts, gan auksts, gan salātos, gan zupās - tai skaitā aukstajā zupā kopā ar mazsālītiem gurķīšiem, kefīru un zaļumiem!" Mammamuntetiem.lv stāsta Līgatnes pavāru mājas saimnieks Ēriks Dreibants.

Vai jaunais kartupelis ir jāēd ar visu mizu? Uztur...

"Kartupeļi ir tradicionāls produkts, kas atrodams teju uz katra latvieša galda, jo ne velti tiek dēvēts par otro maizi," Mammamuntetiem.lv stāsta uztura speciāliste Guna Bīlande. "Taču der atcerēties, ka kartupeļi ir ierindojami cietes produktu rindā kopā ar maizi, makaroniem un grūbām, nevis dārzeņiem, t.i. puķkāpostu, burkānu, kabaci!"

Vai jaunie kartupeļi ir jāēd ar visu miziņu?

"Kartupeļi satur daudz ūdens un cietes, ko papildina B6, B3 un C vitamīni, kālijs, varš, fosfors un citas minerālvielas, bet, ja tos ēdam ar visu mizu, tad arī šķiedrvielas, kas to padara par krietni vērtīgāku un veselīgāku produktu," skaidro uztura speciāliste.
“Man jaunie kartupeļi garšo ar visu miziņu. Taču manā ģimenē mazajiem jaunkundziņiem un jaunkundzītēm miziņas ir jānomizo,” smejas pavārs Ēriks Dreibants. 

Kā mizot jaunos kartupeļus?

Ja kartupeļus tomēr vēlas mizot, tos paliek zem tekoša ūdens un noberž ar trauku mazgājamo švammīti - miziņa vēl nav izveidojusies un viegli būs notīrāma.

Kā vārīt jaunos kartupeļus?

“Kad kartupeļi mīksti, tos nokāš un vēl aptuveni pusminūti uzliek uz karstas plīts, lai iztvaiko ūdens,” pamāca pavārs. “Tad kartupeļiem pievienoju ēdamkaroti sviesta un zaļumus, uzlieku vāku un ļauju ievilkties.”

Jauno kartupeļu salāti

Jaunie kartupeļi ir lieliski ar to, ka labi garšo kā karsti, tā auksti. Aukstus tos var pievienot dažādos salātos. Pavārs Ēriks Dreibants dalās ar recepti, kā jaunos kartupeļus viegli iemarinēt, lai salātiem tie piešķirtu īpašu noskaņu un garšu.

Sastāvdaļas:
Jaunie kartupeļi 2kg

Marinādei:
eļļa 5 ēd.k.,
baltvīna etiķis 1 ēd.k.,
Dižonas sinepes (vai sinepju graudi) 1 tēj.k. ar kaudzi,
1/2 tēj.k. sāls,
zaļumi. 

Gatavošana:
1. Kartupeļus pārgriež uz pusēm vai četrās daļās un novāra,
2. Gatavo marinādi: sajauc visas marinādei paredzētās sastāvdaļas,
3. Karstus kartupeļus pārlej ar marinādi, kartupeļus katlā sakrata un atļauj atdzesēties,
4. Atdzesētus ēd tāpat vai pievieno lapu salātiem. 

Pāri palikušie vārītie kartupeļi ar gailenēm

Ja jaunie kartupeļi ir palikuši pāri, tos var notiesāt dažādos gardos veidos! Piemēram, ar sēnēm.

Sastāvdaļas: 
vārīti jaunie kartupeļi,
gailenes,
eļļa,
sviests.

Gatavošana:
1) Uzcep gailenes, ļaujot iztvaikot ūdenim,
2) Pievieno nedaudz eļļas,
3) Pievieno sagrieztus kartupeļus un visu sacep lielā sviesta daudzumā,
4) Pasniedz kopā ar svaigiem dārzeņu salātiem.