Stila jaunumi
2020. gada 22. jūlijs, 06:12

Palīgā, berž kurpes! Praktiski padomi, ko darīt lietas labā

"100 Labi Padomi"

Ir ļoti nepatīkami, ja neērtas vai jaunas kurpes berž un grauž. Tomēr vienmēr ir iespējams kaut ko darīt lietas labā!

Ierīvēt, mīkstināt

■ Ja berž siksniņu kurpes, katru siksniņu no iekšpuses iesmērē ar bērnu ziepītēm, higiēnisko lūpukrāsu vai vaska sveci – izveidosies neliela aizsargkārtiņa uz materiāla un nepatīkamā berze mazināsies.

■ Dažkārt kurpes berž šuvju savienojumu vietās, blakus sprādzītēm vai dizaina elementiem – šajās vietās no iekšpuses ielīmē gludu ādiņu vai mīkstu drāniņu.

■ Ja kurpes materiāls kādā vietā ir pārāk stingrs vai ciets, ar ēdamkaroti rūpīgi berzē šo vietu no apavu iekšpuses, līdz tas padodas un kļūst mīkstāks.   

■ Vasarā noberzumus var izraisīt pēdas svīšana – tā kļūst mikla un šļūkā pa kurpi, līdz rodas noberzumi. Lai pēdas mazāk svīstu, apavos ieber pretsviedru līdzekli vai ar to apstrādā pēdas.   

foto: Shutterstock

Kā ievalkāt šaurus, jaunus apavus?

■ Noderēs speciāli apavu stiepšanas līdzekļi – putas vai aerosols. Ja kurpes berž tāpēc, ka ir par šauru vai vēl nav ieņēmušas pēdas formu, tās vari pastiept ar šiem speciālajiem apavu stiepšanas līdzekļiem. Tos uzklāj apavu iekšpusē, vietās, kur jūtams diskomforts. Kad apavi apstrādāti, uzvelc kājā kokvilnas zeķi un nēsā kurpes 2–3 stundas, ja nepieciešams atkārto vairākas reizes. Der arī rīcineļļa vai spirts, ko arī apavos iestrādā no iekšpuses.

Protams, apavus vari pastiept arī ar vecu metodi, ieaujot tajos kāju, kurā uzvilkta slapja zeķe, un vairākas stundas tos šādi ienēsājot. Vēl labāk būs, ja kurpes iekšpusi vispirms apstrādāsi ar spirtu un tad ieausi slapjā zeķē tērpto kāju.

■ Gela ieliktņi. Ja jaunās kurpes berž tieši papēžus, iespējams, kāja kurpē ir par dziļu. Tad vari izlīdzēties ar gela ieliktni apaviem, kas kāju nedaudz pacels un kape atradīsies tai piemērotā vietā. Gela ieliktņi apaviem pieejami dažādās formās, un katra no tām ir domāta citai pēdas daļai, piemēram, sirds formas gela ieliktņi ir domāti augstpapēžu kurpēm. Lai ieliktnis labi pildītu savu funkciju, tas ir rūpīgi jāpielīmē tam paredzētajā vietā.

■ Plāksteri. Tos vari jau laikus uzlīmēt uz problēmzonām. Lai plāksteris stingri turētos un neatlīmētos pēc pāris soļiem, kā arī izskatītos estētiski, izvēlies silikona vai gela plāksterus, kas ir gluži kā otra āda. Arī tad, ja jau ir izveidojusies tulzna vai nobrāzums, šāds plāksteris  palīdzēs ātrāk sadzīt savainotajai ādai.

■ Prettulznu rullīši. Ar tiem pēdas apstrādā pirms apavu uzvilkšanas. Nopērkami aptiekās.