foto: Shutterstock
Kā iekārtot savu vasaras oāzi - balkonu vai terasi. Baibas Prindules-Rences padomi
Dzīvesstils
2020. gada 23. jūnijs, 04:45

Kā iekārtot savu vasaras oāzi - balkonu vai terasi. Baibas Prindules-Rences padomi

Žurnāls "OK!"

Lai gan mēs ceram, ka vasarā varēsim droši uzturēties un atpūsties dabā, vērts atsvaidzināt vai beidzot glīti iekārtot savu oāzi – balkonu vai terasi. Idejās un ieteikumos dalās pasākumu un vides dekoratore Baiba Prindule-Rence.

Ja tev ir mazs balkoniņš pilsētā to, pirmkārt, nevajag saraibināt ar pārlieku košiem toņu salikumiem un daudziem sīkiem priekšmetiem. Labāk, ja nelielajā telpā valda neitrāli, mierīgi toņi, ko atsvaidzina, piemēram, zaļie augi. Izvēlies tikai nepieciešamākās mēbeles un lietas. Otrkārt, mazs balkons izskatīsies plašāks, ja tam būs rūpīga apdare; ir vērts ieklāt vienotu grīdas segumu un sienām izvēlēties apdari vienā tonī.

foto: Shutterstock

Treškārt, augus ieteicams izvietot pie sienas vai arī izvēlēties vienu lielu augu un ap to grupēt mazākus, pievērst uzmanību augu podiem, izvēlēties tos kopējā tonalitātē, jo mazā telpā katra lieta ir pamanāma, arī puķu pods. Protams, puķu kastes var likt uz balkona margām, bet man personīgi liekas, kas tas nozog gaismu pārējam dzīvoklim, tāpēc iesaku augus novietot uz zemes, varbūt pat puķu kastēs.

Svarīgi, ka grupētie augi ir dažādu augstumu. Daudzus no istabas augiem vasarā var nest ārā, bet šeit es ieteiktu katram palasīt par saviem augiem un saprast, kuri spēj pielāgoties dzīvei ārā un kuri ne. Ieteiktu arī miksēt mūžzaļos augus ar tropu augiem, lai panāktu eksotiskāku un bagātīgāku skatu. Tad balkons būs tava oāze.

foto: no privātā arhīva
Baiba Prindule-Rence.

Savukārt, iekārtojot terasi, kas atbilst jaunākajām tendencēm, nekoncentrējies uz prakstiskumu – bez tā noteikti sanāks mājīgāk un mīļāk. Veido terasi kā nelielu āra viesistabu vai fotostūrīti. Turpini to kā sava interjera sastāvdaļu, tad skats aiz loga jauki saplūdīs ar skatu iekštelpās. Es iesaku nejaukt kopā vairāk par trim krāsām; līdzko mēģināsi komplektēt kopā vairāk, var rasties problēmas.

Tiem, kam ir svarīgi, lai būtu pietiekami vietas, kur piesēst plašam ģimenes lokam vai arī ciemiņiem, ieteicams terasi pārlieku neapzaļumot.

foto: Publicitātes foto

Vienalga, kādas mēbeles izvēlēsies – dīvānu, atsevišķus krēslus un galdiņu, svarīgi, lai sēdēšana būtu ērta un omulīga. To nodrošinās papildu spilveni, krēslu paliktņi un arī pie sienas stiprināmi spilveni, kas kalpos par savdabīgu atzveltni. Ideāli, ja sēdmēbeles iespējams izmantot arī lietu uzglabāšanai (piemēram, lādes ar vāku u. c.). Ar mīksto aksesuāru palīdzību ārtelpā var ienest krāsas un sajūtas, kādas vien vēlaties.

Noteikti jāpadomā arī par apgaismojumu krēslas stundām. Tad sākas īstā maģija. Var iztikt ar svecēm un lukturiem īpašai romantikai, bet tikpat labi tā var būt arī elektrisko spuldzīšu virtene vai sienas lampas, kas piemērotas lietošanai ārā.

foto: Publicitātes foto

Kas vēl jāņem vērā?

* Joprojām ļoti aktuāli ir pinumi – bambuss, sizāls, dabas materiāli, kas kopā veido dabiski brūnu un siltu toni.

* Aktuāli visi dabas toņi. Mana iedvesma – Bali sala. Indonēzijas sajūta balkonā vai uz terases.

foto: Shutterstock

* Zonē savu balkonu, ja tam ir vieta. Vienā balkona daļā galdiņš, pie kura piesēst, otrā – dīvāniņš vai kāda cita atpūtas tipa mēbele.

* Kar augus arī pie griestu plaknes, ja ir tāda iespēja.

* Dzīvības kociņi uz balkona dzīvos kā vasarā, tā ziemā.

* Paklājam izvēlies sizālu vai kādu plastmasas materiālu, lai tas ilgāk kalpotu un ātrāk izžūtu lietus gadījumā.

* Ja gribi distancēties no kaimiņiem izmanto aizslietni, šobrīd pieejami daudz un dažādi veidi, kā to risināt.

* Dažādu izmēru un faktūru puķu podi būs tavi draugi, tāpat kā paši augi. Neaizmirsti izvēlēties arī lejkannu!

* Saules sargs radīs lieku ēnu iekštelpām, padomā, vai tev tiešām to vajag.

* Ja ir iespēja, brokastu galdu klāj uz balkona vai terases, un būs pavisam citāds sākums dienai.

BAIBAS TOP5 INSTAGRAM KONTI IEDVESMAI:
1. @lottaagatoninteriors – Stokholmā bāzēta interjera dizaina studija. Skandināvu minimalisms un krāsu tīrība.

2. @mija_mija – Mirjamas Flatau dizaina un galamērķu dienasgrāmata, kas pasvītro minimālisma skaisto vienkāršību.

3. @decor8 – bloga DECOR8 autores un interjera dizaineres Holijas Bekeres instagram konts. DECOR8, uzsākts 2006. gadā, ir viens no pirmajiem un pasaulē zināmākajiem dizaina ideju un dzīvesstila blogiem.

4. @_our_new_home_ – dāņi Antonijs un Karolīne iegādājās bijušo doktorātu jūras krastā un nu mēģina to pārveidot – radīt sev mājas.

5. @belliwood_living – pasakaini skaists interjers. Idejas mājai un terasei.

+ VĒL DAŽI KONTI, KUR IELŪKOTIES: @granit, @carolinenehring, @1924us, @housedoctordk