foto: Shutterstock
Kā izvēlēties pareizās mēbeles skolas bērnam?
Bērni
2019. gada 10. decembris, 06:17

Kā izvēlēties pareizās mēbeles skolas bērnam?

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Skaidro interjera žurnāliste un skolnieka mamma Anita Pīra.

Kādam jābūt skolnieka galdam un krēslam? Kā piemeklēt atbilstošas mēbeles, lai bērns saglabātu pareizu stāju un labu redzi? Nerunāsim par to, kādas mēbeles ir skolā, – tas atkarīgs no katras konkrētās mācību iestādes iespējām, un tur mēs neko daudz iespaidot nevaram. Taču organizēt ērtu vietu mācībām mājās gan ir vecāku spēkos.

Kopā ar datoru – nē!

Mūsdienās vecāki nereti kā mācību galdu izvēlas datorgaldu. Neraugoties uz to, ka daudzi skolas uzdevumi ir jāpilda ar datoru, ar speciālo datora galdu vien bērna mājas darbu pildīšanai nepietiks.

Pirmkārt, uz datorgalda nav daudz vietas mācību grāmatām un burtnīcām, tāpēc bērnam nebūs ērti pildīt mājasdarbus. Otrkārt, bērni ātri pazaudē uzmanību, un ieslēgts dators būs vairāk traucēklis, nevis palīgs mācībās. Tātad, lai pildītu rakstu darbus, lasītu un zīmētu, bērnam nepieciešams atsevišķs galds, kuru vislabāk novietot istabas gaišākajā vietā, lai būtu iespēja darboties dabiskā apgaismojumā.

Svarīgs pareizais augstums

Pareizs galda un krēsla augstums atkarīgs no bērna vecuma un auguma: 6–7 gadus vecam un 110–120 cm garam bērnam vislabāk derēs 52 cm augsts galds un 32 cm augsts krēsls. Ja bērna augums ir 121–130 cm, galda augstumam jābūt 57 cm, bet krēslam – 35 cm. Pēc šīs analoģijas vari aprēķināt mēbeļu augstumu arī garākiem bērniem. Uz katriem 10 bērna garuma centimetriem pierēķini galda augstumam 5 cm, bet krēsla augstumam – 3 cm. Tātad, ja augums ir 140 cm, galda augstumam jābūt 57 + 5 = 62 cm, bet krēsla – 35 + 3 = 38 cm.

Neraugoties uz šiem skaitļiem, labāk tomēr doties pēc mēbelēm kopā ar bērnu: nosēdini bērnu uz izvēlētajām mēbelēm un pārbaudi, vai viņam tiešām būs ērti.

Lūk, daži ērtu mēbeļu rādītāji:

  • ja kājas saliektas taisnā leņķī, pēdām jābūt pilnībā balstītām uz grīdas;
  • attālumam starp ceļgaliem un galda virsmu jābūt 10–15 cm;
  • galda virsmai jāatrodas bērna saules pinuma augstumā;
  • bērnam novietojot uz galda virsmas elkoni, vidējā pirksta galiņam jāaizsniedz acs ārējais kaktiņš;
  • stāvot pie galda, bērna elkonim jābūt par 2–5 cm zemākam par galda virsmu.

Īstais platums un krāsas

Visbiežāk galdi ir ar taisnu virsmu, taču, ja izdodas atrast galdu ar nedaudz slīpu, izvēlies to! Slīpa virsma kā vecajiem skolas soliem atvieglo acu darbību.

Tās alternatīva var būt arī īpašs paliktnis, kas paredzēts atvērtām grāmatām; lasot mācību grāmatai jāatrodas 30–40 grādu leņķī.

Pietiekams galda platums ir, sākot no viena metra un vairāk, dziļums – 60 cm. Ja pērc galdu ar atvilktnēm, kurās ērti glabāt grāmatas, burtnīcas un rakstāmpiederumus, atceries, ka zem galda ir jābūt brīvai vietai ne mazāk kā 50 x 50 cm, kur būtu ērti novietot kājas.

Kas attiecas uz krāsu, visieteicamākie ir gaiši zaļie toņi, arī citas neitrālās krāsas – pelēks, persiku krāsas, krēmkrāsas, smilšu krāsas un dabīgā koka virsmas. Jebkurā gadījumā nevajadzētu izvēlēties pārāk spilgtu krāsu mēbeles, jo tas iespaido bērna koncentrēšanās spējas.

Krēsla dziļums un atzveltne

Krēsla pareizais augstums nav vienīgais, kas jāņem vērā. Krēsla dziļumam jābūt tādam, lai bērna mugura pieskartos krēsla atzveltnei, taču tai pašā laikā ceļgalu locījuma vietas nepieskartos krēsla sēdekļa malai. Vislabāk izvēlēties krēslu ar dziļumu 2/3 no gurna garuma.

Atzveltnei jābūt pietiekami augstai un fiksētai taisnā leņķī, lai bērns varētu brīvi atzvelties pret to, ne pārāk stipri atliecoties atpakaļ. Krēslam nevajadzētu šūpoties, tāpēc pirmajās klasēs labāk neiegādāties biroja krēslus, kas griežas, bet uz četrām kājām, kas stabili stāv uz grīdas, vai arī speciālos bērna skolas krēslus uz ritentiņiem, ar regulējamu augstumu un dziļumu. Turklāt sēdeklim nevajadzētu būt pārāk mīkstam, lai bērns tajā neiegrimtu.

Ja neizdodas atrast piemērotu krēslu, kurā sēžot bērna pēdas pilnībā atrastos uz grīdas, izgatavo īpašu palikti, lai viņa kājas nekarātos vai nestāvētu uz pirkstgaliem. Skaties pēc paliktņiem, kas paredzēti biroju darbiniekiem (paliktņa platumam jābūt ne mazākam par pēdas garumu).

Kurus materiālus?

Nav vērts iegādāties galdu no vērtīgām koksnes šķirnēm, jo bērni reti kad ir pietiekami akurāti. Izvēlies kaut ko ne pārāk dārgu, taču no kvalitatīviem materiāliem, lai nebūtu žēl, kad galds zaudēs sākotnējo izskatu.

Mēbeļu materiāli, no kuriem tiek izgatavoti galdi, mūsdienās ir MDF, finiera saplāksnis, masīvkoks, taču skolēnu galdiem nereti tiek izmantoti arī lētie polimērmateriāli, kas var būt bīstami veselībai, tāpēc šiem izstrādājumiem vajadzētu pieprasīt ekoloģiskās drošības sertifikātu.

Svarīgi jau sākumā radināt bērnu pareizi organizēt savu darba vidi – tam kalpo dažādas atvilktnes un plaukti. Šobrīd tirdzniecībā pieejami visdažādākie galdi ar atsevišķiem pārvietojamiem moduļiem līdz veselām garnitūrām. Ir galdu modeļi ar plauktu virsbūvēm, kur var novietot grāmatas un citus skolas piederumus. Tas ir ļoti ērti, jo viss vajadzīgais ir pārskatāms un ātri pieejams.

Ideja! Mūsdienu variācijās galdiem ir visdažādākā forma – klasiski taisni, liekti, pusapaļi, izvēle atkarīga no vietas, kur plāno to novietot. Oriģināls un ērts variants diviem skolniekiem vienlaikus ir viena plata vai gara galda virsma. Telpa zem galda tādā gadījumā zonāli tiek sadalīta ar atvilkņu blokiem vai starpsienu.

Ņem vērā! Bērni ātri aug, un ne vienmēr iespējams nopirkt jaunas mēbeles. Tāpēc labāk uzreiz iegādāties galdu un krēslu ar regulējamu augstumu. Bērnam pieaugot, būs iespējams nodrošināt ērtu sēdēšanu pie galda, vienkārši paskrūvējot galda kājiņas.

Rūpējies par sava skolnieka stāju!

Pat ja esi iegādājies bērnam visērtākās mēbeles, viņš vienalga var sēdēt nepareizi. Tāpēc svarīgi jau no sākuma pieradināt viņu pie pareizas pozas: lai samazinātu muskuļu sasprindzinājumu nodarbību laikā, var nedaudz noliekt korpusu un galvu uz priekšu, taču nedrīkst ļaut uzgulties ar krūtīm uz galda virsmas – starp virsmu un krūtīm jābūt 5 cm attālumam (plaukstas platumā). Pleciem jābūt atslābinātiem un jāatrodas vienā līmenī, mugurai – taisnai. Seko, lai bērns nenoliektos virs galda virsmas, attālumam no acīm līdz galdam jābūt 30 cm. Kājām nav jānovietojas zem krēsla un nav jākarājas gaisā: ceļiem jābūt saliektiem taisnā leņķī, bet pēdām jābalstās uz grīdas.

Ja iemācīsi bērnam sēdēt pareizi, pat neērtas mēbeles, kas varētu būt skolā, tik ļoti neiespaidos stāju, tātad arī iekšējo orgānu darbību un redzes asumu.

Un atceries, lai cik ērtas būtu mēbeles, nedrīkst ilgi saglabāt nekustīgu pozu! Seko, lai katras 30–40 minūtes bērnam būtu pārtraukums, kura laikā viņš 10–15 minūtes izkustētos vai nedaudz pavingrotu. Ieradums ik pa brīdim piecelties un izlocīt kājas noderēs viņam nākotnē. 

Tēmas