Bērni
2019. gada 27. novembris, 06:31

"Mēs pazinām to vīru, mēs braucām vienā mašīnā" - Endijs Marejs pirmoreiz atklāti runā par 9 gados pieredzēto apšaudi skolā

Jauns.lv

Pasaulslavenais skotu tenisists Endijs Marejs (32) jaunā dokumentālajā filmā pirmo reizi atklāti runājis par 1996.gada martā pieredzēto slaktiņu Danbleinas pamatskolā. Marejam tolaik bija 9 gadi, un, kā atklāj sportists, viņš pazinis šāvēju Tomasu Hamiltonu.

Marejs kopā ar savu brāli Džeimiju atradās klasē, kad skolas sporta zālē, bruņojies ar 4 pistolēm, iebrāzās tolaik 43 gadus vecais Hamiltons. Vīrietis nogalināja 16 skolēnus un skolotāju. Marejs slaktiņa laikā slēpies direktora kabinetā.

Endijs Marejs Danbleinas pamatskolā

Dokumentālajā filmā "Andy Murray: Resurfacing" sportists pirmo reizi atklāti runā par traģēdiju un to, kā notikušais ietekmējis viņu un viņa karjeru. Sarunā ar filmas veidotāju Olīviju Kapučini, Marejs teica: "Jūs man pirms laiciņa jautājāt, kāpēc teniss man ir tik svarīgs. Acīmredzot, to ietekmēja tā lieta, kas notika Danbleinā, kad man bija 9 gadi."

foto: Vida Press
Ziedi pie Danbleinas pamatskolas pēc notikušās apšaudes

Nespējot par notikušo runāt aci pret aci, viņš vēstījumu filmas producentei vēlā vakarā atstāja ar balss ziņas starpniecību.

"Esmu pārliecināts, ka visiem bērniem pēc notikušā bija grūti dažādu iemeslu dēļ. Mums tas bija fakts, ka mēs to vīru pazinām, gājām pulciņos kopā ar viņa bērniem, viņš brauca ar mums kopā mašīnā, mēs viņu vedām uz dzelzceļa staciju un citur," atklāj Marejs. 

foto: Vida Press
Šāvējs Tomass Hamiltons

12 mēnešus pēc traģēdijas izšķīrās Mareja vecāki. Apkārt valdījis īsts apjukums. "Bērniem tas ir sarežģīts laiks - redzēt to visu un tā arī nesaprast, kas īsti notiek," par vecāku pēkšņo škiršanos stāsta Marejs. 6 mēnešus pēc vecāku šķiršanās ģimenes mājas pameta viņa brālis Džeimijs, dodoties uz Kembridžu, lai spēlētu tenisu.

foto: AP/Scanpix
Endijs Marejs (pa labi) kopā ar savu brāli Džeimiju Mareiju (pa kreisi)

"Mēs visu līdz tam darījām kopā. Viņa pārvākšanās man bija ļoti smaga," atklāj sportists. Pēc traumatiskajiem notikumiem Marejs pieredzējis trauksmi un nemieru. "Sacensību laikā man sākās problēmas ar elpošanu. Teniss savā ziņā man ir tāda kā izbēgšana no visām tām lietām, ar kurām biju saskāries. Mēs par tām īpaši nerunājam."

Tenisists atklāj, ka kortos parāda gan savu pozitīvo personības pusi, gan arī pusi, kuru viņš ienīst. "Teniss ļauj man būt tam bērnam. Tāpēc tas man ir tik svarīgs," saka Marejs.

Liktenīgajā 1996.gada 13.marta dienā 28 sākumskolas skolēni piedalījās sporta stundā, kad īsi pēc plkst. 9.30 zālē ienāca Tomass Hamiltons. Vīrietis ar šaujamieročiem nogalināja 16 bērnus un skolotāju Gvenu Meidžoru, un ievainoja vēl 15. Pats Hamiltons nošāvās.

foto: Vida Press
Ziedi pie Danbleinas pamatskolas pēc notikušās apšaudes

Notikušais satrieca visu valsti un lika valdībai Apvienotajā Karalistē ieviest dažus no visstingrākajiem likumiem par šaujamieročiem pasaulē.

foto: Vida Press
Karaliene Elizabete II apciemo Danbleinas pamatskolu pēc notikušās apšaudes
foto: Vida Press
Ziedi Danbleinas pamatskolā pēc notikušās apšaudes

Nule kā izrādītajā filmā "Andy Murray: Resurfacing" redzamas dažādas ainas no tenisista personīgās dzīves. Ainās redzama arī Mareja māte Džūdija, brālis Džeisons un sieva Kima. Filma seko līdzi sportista atlabšanai pēc nopietnas gurna operācijas. Filmas veidotāja Olīvija Kapučini ir Mareja sievas brāļa Skota draudzene. Pirmizrādi Londonā filma piedzīvojusi šī gada 25.novembrī.