foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Madaru Botmani skandalozais vīrs iedvesmo mainīt dzīvi
2019. gada 11. jūlijs, 10:25

Madaru Botmani skandalozais vīrs iedvesmo mainīt dzīvi

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Latvijas Nacionālā teātra aktrise un kostīmu māksliniece Madara Botmane (31) pirms piektās kāzu gadadienas atklāj, ko šajā laikā sapratusi par mīlestību, dzīvojot laulībā ar režisoru Regnāru Vaivaru (45).

Daiļā aktrise Madara Botmane un režisors Regnārs Vaivars jāvārdu viens otram teica 2014. gada 9. augustā. Madara gan spriež, ka nekāda vērienīgā kāzu piektās gadadienas atzīmēšana nesanāks.

„Darbi, darbi, darbi!” nosaka Madara, paskaidrojot: „Mums Liepājas teātrī top iestudējums – mūzikls Purva bridējs ugunī, kam mūziku komponē Kārlis Lācis. Režisors ir Regnārs, kas kopā ar Tomu Grīnbergu veido scenogrāfiju, bet es darināšu kostīmus.

Tā kā pirmizrāde ir jau 7. septembrī, mums būs ļoti, ļoti, ļoti darbīgs periods. Kāzu gadadienu, visticamāk, diži neatzīmēsim. Taču mēģināsim kaut kad tuvākajā laikā noķert pāris brīvu dienu sev, jo skaidrs – ja iekrīt sezonas pirmais iestudējums, visa vasara aiziet ļoti intensīvā darbā.”

„Jā, mums ar Regnāru šovasar būs apaļš piecnieks. Viss ir forši, viss kārtībā, un nekas nav mainījies – dzīvojam kopā, strādājam kopā un, cik nu sanāk, kopā arī atpūšamies,” par abu radošo mākslinieku ģimenes dzīvi apmierināti teic Madara Botmane.

Vīrs iedvesmo paplašināt radošo redzesloku

Par darbu Madara runā ar prieku un mirdzošām acīm, jo uzskata, ka viņai ir veicies dzīvē atrast jomas, kurās realizējot sevi jūt piepildījumu. Daudziem bija pārsteigums, kad pieprasītā aktrise Latvijas Mākslas akadēmijā sāka studēt modes mākslu un sevi pieteica it kā ar skatuvi nesaistītā sfērā. Akadēmijā apgūtās zināšanas Botmane nu jau krietnu laiku liek lietā, veidojot kostīmus teātra izrādēm un izpelnoties stabilu vietu arī pieredzējušo kostīmu mākslinieku vidū.

„Man šķiet, ka tieši kopdzīve ar Regnāru atnesa ideju par modes studijām. Regnārs strādāja ar dažādiem kostīmu māksliniekiem, reizēm paprasīja, ko es par to domāju, līdz pēkšņi vienā brīdī sapratu, ka, jā, vajag iet to mācīties.

Latvijā studiju klāstā nav teātra kostīmu mākslinieka specializācijas, toties nonācu Latvijas Mākslas akadēmijas modes nodaļā. Jo, strādājot teātrī un esot laulībā ar režisoru, par teātri man diezgan maz jauna kāds var izstāstīt,” spriež Madara.

„Es neslēpju, ka man ir būtiski attīstīties un apgūt ko jaunu. Pieļauju, ka pēkšņi var uzplaiksnīt vēlme par jaunu apvāršņu paplašināšanu. Ar kursa biedrenēm Mākslas akadēmijā smējāmies, ka doktorantūru es varētu iet tēlniecībā, piemēram,” pasmaida daudzpusīgā māksliniece.

Lielākā vērtība – ļaušana otram būt

Šovasar Madara Botmane kopā ar citiem aktieriem uzstāsies arī muzikālā brīvdabas izrādē, apbraukājot Latvijas estrādes ar koncertprogrammu Mīlestība. Ko šo piecu laulībā pavadīto gadu laikā par mīlestību sapratusi viņa pati? „Pirmais, kas ienāk prātā, ir tas, ka mīlestība ir lēnprātīga un nemeklē savu labumu, un viss pārējais, kas teikts Bībelē. Esmu pārliecinājusies, ka tā arī ir.

Mums – diviem māksliniekiem – ir izdevies izveidot mierīgu un harmonisku kopdzīvi. Domāju, būtu grūtāk, ja es būtu kopā ar cilvēku, kas nav no teātra vides, kurš nevarētu saprast, cik daudz enerģijas un laika prasa šī māksla. Tā kā Regnārs pats ļoti daudz strādā, mēs veiksmīgi viens otru savos darbos liekam mierā. Un, kad satiekamies, esam ļoti priecīgi, gandarīti par iespēju izbaudīt tos īpašos brīžus,” stāsta Madara, atzīdamās: „Mēs ļaujam viens otram būt. Manuprāt, tā ir lielākā bagātība, kas ir mūsu laulībā.”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

Madara sapratusi – svarīgi, lai cilvēks, ar ko ir kopā, ir gudrāks, zinošāks, radošāks. „Un visādi citādi lielāks, jo tas mani stimulē augt. Tas nemaina to, ka viens otru varam uz vienu vai otru pusi pabīdīt. Skaidrs jau, ka kopābūšana ir mijiedarbība un sadarbība.

Nebūšu oriģināla. Man vienmēr ir bijis svarīgi, kā cilvēks domā. Man aizvien ir interesanti, kā Regnārs domā, kā viņš ķer šo pasauli un kā tajā darbojas pats. Vai esam uz viena viļņa? Es pat teiktu, ka nē. Vilnis mums katram ir savs, bet tie mūsu viļņi vietām sakrustojas. Domāju, ka tas arī ir iemesls, kāpēc varam būt tādi mierīgi, saskanīgi savā kopīgajā ceļā,” viņa saka.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

Jaukākie brīži ir parastie, ikdienišķie mirkļi

Vaicāta par jaukākajiem mirkļiem kopdzīvē, aktrise atzīst, ka lielāko pārsteigumu Regnārs viņai sagādājis pirms apprecēšanās. „Nenormālākais pārsteigums, kur Regnāram līdz šim nav vēl izdevies sevi pārspēt, viennozīmīgi ir bildinājums. Es vispār neko tamlīdzīgu negaidīju! Viņš bija visu skaisti un pārdomāti noorganizējis, un tas viss beidzās ar to, ka iesēdāmies mašīnā, braucām pie manas mammas. Un arī manai mammai, krītot uz ceļa, viņš lūdza manu roku,” smaidot stāsta aktrise.

„Bet mums arī laulības laikā ir daudz tādu mazo, skaisto brīžu. Tā kā mūsu darbs un ikdiena nav gluži kā vairumam sabiedrības, mums jaukākie brīži ir šie parastie, ikdienišķie mirkļi – uztaisīt kopā vakariņas, vai, kad atnāc mājās, un tev otrs ir sarūpējis garšīgu maltīti, vai paskatīties kopā kādu filmu, kaut pasmaidīt, skatoties bērnu animācijas filmiņu Maša un lācis. Lūk, tādā stilā ir tie mūsu „īpašie gadījumi”. Viss pārējais mums ir lielā, lielā ritenī.”