Dzīvesstils
2019. gada 8. jūnijs, 04:35

Fitnesa trenere Paula Freimane sevi lutina, cepot kūkas

Ilze Trofimova

Žurnāls "OK!"

Paula Freimane ir pazīstama fitnesa trenere un modele, viņas ikdiena aizrit sporta zālē, kur Paula trenējas pati un trenē citus, bet brīvais laiks tiek pavadīts virtuvē, gatavojot un radot jaunas receptes. Tā ir viņas šā brīža lielākā aizraušanās, un jau pavisam drīz iznāks pavārgrāmata.

Paula ilgi meklēja jomu, kurā izpaust radošumu: “Manī vienmēr mājojis mākslinieks. Ģimenē ir režisori un gleznotāji, pati kādreiz zīmēju un mācījos par interjera dizaineri, bet tolaik vairāk aizrāva sports. Ēst gatavošana arī ir māksla, un šajā procesā mans iekšējais mākslinieks var izpausties. Veselīgu ēdienu gatavošana un sportisks dzīves stils iet roku rokā.”

Vidusskolas laikā Paula mācēja izvārīt tikai pelmeņus un uzsmērēt sviestmaizi, bet pēc pievēršanās sportam uz pārtiku sāka skatīties kā uz instrumentu, kuru iespējams izmantot savā labā: “Gatavojoties fitnesa sacensībām, iepazinu ēdienu pavisam citādāk, sapratu, kā konkrētas ēdiena grupas liek justies, ko tieši tās nozīmē ķermenim. Ēdiens ir kā degviela, bez kuras mēs apstātos.”

Paula atzīst, ka, sākot nopietni sportot, iemīlējusi arī ēdienu, un tā patērētais daudzums stipri samazinājies. Sākušies eksperimenti – kā pareizu uzturu padarīt tīkamu garšas kārpiņām. “Parasti garšīgs ir tas, kas nav veselīgs, tāpēc es sāku gatavot pati, jo vēlējos ēst daudzveidīgi. Manas receptes ir alternatīva, kā neveselīgos ēdienus pagatavot veselīgus un garšīgus.”

Paula savas receptes vispirms pagatavo domās un pēc tam mēģina īstenot virtuvē. “Reti izdodas ar pirmo reizi. Bieži vien sastāvdaļas neturas kopā vai masai nav īstās konsistences, tad domāju un eksperimentēju tik ilgi, līdz rezultāts izdodas ideāls.” Pašlaik esot sakrājies tik daudz recepšu, ka Paula nolēmusi izdot savu pavārgrāmatu, lai dalītos ar garšīgiem un veselīgiem ēdieniem.

“Man nav elka pavārmākslā, bet Instagram sekoju vairākiem vegāniem, kas gatavo saldumus no dabiskiem produktiem. Kaut arī ēdu gaļu un līdz vegāniskam dzīvesveidam man ir kā līdz mēnesim, tieši vegānu receptes iedrošina nebaidīties un atklāt jaunas garšas,” stāsta Paula. Arī ceļojot viņa cenšas atrast interesantus garšu un ēdienu salikumus, ko pēc tam ieviest savā ēdienkartē.

Visvairāk Paulai garšo rīsi, un viņa nevar savu dzīvi iedomāties bez saldumiem, tāpēc brīvdienās lutina sevi, cepot kūkas. Tieši kūku cepšanā Paulas talants izpaužas visspilgtāk un sniedz vislielāko gandarījumu.

Lūk, četras Paulas veselīgo kūku receptes!

Patriotiskā jeb 18. novembra kūka

VAJADZĪGS:
200 g dateļu
200 g riekstu
4 ēdamkarotes medus
800 g zemeņu
45 g želatīna
400 g krēmsiera Philadelphia Light
200 g bezpiedevu jogurta
20 g saldinātāja – stēvija

foto: no privātā arhīva

PAGATAVOŠANA:
1. Vispirms gatavo pamatni. Dateles sasmalcina, riekstus samaļ un visu samaisa kopā. Maisījumu klāj kūkas veidnē ar noņemamām malām. Izlīdzina.

2. Sarkanā kārta. Uzbriedina 15 gramus želatīna. Sablendē zemenes ar medu. Masu sadala divās daļās. Pusei masas pievieno uzbriedināto un izkausēto želatīnu. Zemeņu masu lej uz kūkas pamatnes un liek ledusskapī uz stundu.

3. Baltā kārta. Uzbriedina 15 gramus želatīna. Krēmsieru sajauc ar bezpiedevu jogurtu un stēviju un, maisot masu, karsē, līdz tā ir ieguvusi lejamu konsistenci. Pievieno un iemaisa karstā ūdens peldē izkausēto želatīnu. Krēma masu lej uz zemeņu masas kārtas un liek ledusskapī uz stundu.

4. Sarkanā kārta. Pēc stundas uzbriedina un karstā ūdens peldē izkausē atlikušo želatīnu. To pievieno atlikušajai zemeņu masai. Lej pēdējo kārtu uz kūkas. Liek atpakaļ ledusskapī uz pāris stundām. Dekorē augļiem un ogām.

Raffaelo kūka

VAJADZĪGS:
8 olas
30 g stēvijas
400 g kokosa skaidiņu
120 g rīsu miltu
2 ēdamkarotes cepamā pulvera
1 bundža kokosriekstu piena (izmanto tikai trekno, balto piena virskārtu)
400 g krēmsiera Philadelphia Light
3 ēdamkarotes medus
šķipsna sāls
2 apelsīni

foto: no privātā arhīva

PAGATAVOŠANA:
1. Vispirms gatavo pamatni – uzcep divus biskvītus. Četru olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Baltumus puto līdz stingrām putām, aptuveni 3–4 minūtes, procesa laikā pamazām pievienojot 10 gramus stēvijas.

2. Atsevišķā bļodā 3–4 minūtes puto olas dzeltenumu, procesa laikā pamazām pievienojot 5 gramus stēvijas, līdz dzeltenumi uzputojas un kļūst gaiši dzelteni.

3. Dzeltenumiem pievieno pusi saputotā baltuma, viegli iemaisot masā. Pievieno 60 gramus miltu (ne vairāk!) un vienu ēdamkaroti cepamā pulvera. Viegli samaisa. Tad pievieno 60 gramus kokosriekstu skaidiņu un atlikušo olu baltumu. Sastāvdaļas jauc, iecilājot, lai no biskvīta “neizmaisītu” gaisu.

4. Masu lej 24 centimetru diametra kūkas veidnē. Cep 180 grādos 25 minūtes. To pašu atkārto ar otru biskvītu.

5. Gatavo garnējumu – kokosriekstu putukrējumu. Izmanto tikai kokosriekstu piena trekno virskārtu. Puto ar mikseri 3–4 minūtes līdz stingrām putām un liek ledusskapī uz 15 minūtēm sastingt. Kokosriekstu putukrējumam pievieno 400 gramu krēmsiera Philadelphia Light, medu, šķipsniņu sāls, visu viegli samaisa un liek atpakaļ ledusskapī.

6. Kad biskvīti atdzisuši, katru aplej ar viena apelsīna sulu. Garnējumu smērē starp biskvītiem, pa virsu un gar alām. Kūku apber ar kokosriekstu skaidiņām, dekorē un liek ledusskapī atdzesēties uz 4–6 stundām vai nakti.

7. Dekorē ar ogām un augļiem.

Mango torte

VAJADZĪGS:
150 g žāvētu dateļu
100 g auzu pārslu
100 g kokosriekstu skaidiņu
4 gatavi, mīksti mango
½ apelsīna (sula un miziņa)
½ citrona (sula un miziņa)
200 g vājpiena biezpiena, 0,5%
400 g grieķu jogurta
30 g želatīna

foto: no privātā arhīva

PAGATAVOŠANA:
1. Vispirms gatavo pamatni. Dateles pārlej ar karstu ūdeni un stundu mērcē. Nolej ūdeni, dateles sablendē un liek bļodā.

2. Sablendē auzu pārslas un pievieno datelēm. Masai pieber kokosriekstu skaidiņas. Visu samīca viendabīgā masā.

3. Masu liek cepamajā veidnē un izlīdzina, veidojot kūkas pamatni.

4. Gatavo pildījumu. Nomizo mango un sablendē mīkstumu. Trīs ceturtdaļas masas lej bļodā, bet vienu ceturtdaļu atliek, jo tā būs nepieciešama vēlāk.

5. Bļodas saturam pievieno ½ apelsīna un ½ citrona sulu un rīvētas miziņas, kā arī biezpienu (ja biezpiens ir graudains, to iepriekš iztrin caur sietu vai sablendē), grieķu jogurtu un visu samaisa viendabīgā masā.

6. Želatīnu (25 gramus) pārlej ar aukstu ūdeni, uzbriedina un izkausē karsta ūdens peldē. Želatīnu lej klāt krēmam un iemaisa. Krēmu lej virs kūkas pamatnes un liek kūku ledusskapī uz 2–4 stundām.

7. Atlikušos 5 gramus želatīna pārlej ar aukstu ūdeni, uzbriedina un izkausē karsta ūdens peldē, lej klāt atliktajam mango biezenim un iemaisa. Mango biezeni lej virs krēma kārtas un liek kūku ledusskapī uz nakti.

8. Dekorē ar apelsīna šķēlītēm.

Indijas riekstu un melleņu torte

VAJADZĪGS:
300 g Indijas riekstu
300 ml mandeļu piena
300 g melleņu
½ citrona
200 g bezcukura cepumu
4 ēdamkarotes vīnogu kauliņu eļļas

foto: no privātā arhīva

PAGATAVOŠANA:
1. Indijas riekstus iemērcē ūdenī vismaz uz 4 stundām.

2. Ieber 10 gramus želatīna uz 100 mililitriem auksta ūdens un samaisa. Atstāj uzbriest.

3. Gatavo pamatni. Blenderī vai ar virtuves āmuriņu sasmalcina cepumus. Bļodā samaisa cepumus kopā ar eļļu. Cepumu masu saber 24 centimetru diametra kūkas veidnē un ar karoti stingri piespiež pie formas. Pamatni liek cepties uz 10 minūtēm 180 grādos.

4. Gatavo pildījumu. Nokāš Indijas riekstus un liek tos blenderī kopā ar mandeļu pienu un citrona sulu, visu sablendē līdz krēmīgai konsistencei. Masu lej palielā bļodā.

5. Blenderī ber mellenes un sablendē. Melleņu masu lej bļodā pie riekstu masas un samaisa.

6. Uz mazas liesmas izkausē želatīnu, nepārtraukti maisot, to atdzesē līdz istabas temperatūrai un pievieno klāt masai.

7. Riekstu un melleņu masu lej kūkas formā virs atdzesētas pamatnes un liek ledusskapī uz nakti.

8. Dekorē ar kazenēm vai mellenēm, vai jebkurām citām ogām.

TOP 5 Instagram konti, kas Paulu iedvesmo gatavot:

@foodie.yuki: Sekoju šim kontam, jo ēdienu pasniegšana ir oriģināla un fotogrāfijas – ļoti skaistas. Smeļos dekorēšanas un noformēšanas idejas. Konta autorei ir veikta sirds transplantācijas operācija, un tieši caur ēst gatavošanu viņa atguva lielu daļu dzīvesprieka. Ļoti iedvesmojoša jauna sieviete.

@finfincooking: Šim profilam sāku sekot, kad biju ceļojumā Taizemē. Konta autore ir taizemiete – viņa gatavo gan tradicionālos taizemiešu ēdienus, gan kaut ko absolūti neaptveramu, piemēram, arbūzu ar zivju mērci. Nezinu, kā tas garšo, bet ir interesanti skatīties, kā viņa nebaidās no eksperimentiem virtuvē.

@biancazapatka: Veselīgas vegānu un veģetāriešu receptes. Konta autore ir ēdienu stiliste. Manuprāt, visskaistākās ēdienu fotogrāfijas, ko esmu redzējusi Instagram. Ja apmeklēsi šo profilu, nevarēsi nesekot! 

@rainbowplantlifeVegānu recepšu grāmatas autore. Ļoti skaistas fotogrāfijas un ēdiena pasniegšanas māksla. Viņas profilā ir dažādas receptes – gan pamatēdieni, gan salāti, gan saldie ēdieni.

@miquelantoja: Konta autors ir profesionāls šefpavārs, kam Spānijā ir savs restorāns. Viņa receptes nav veselīgas, bet to pagatavošana ir ļoti interesanta. Sekoju šim kontam, jo viņa video receptes uzlabo garastāvokli. Ēst gatavošana tiek pasniegta kā notikums virtuvē – olu dauzīšana pret bļodām, miltu bārstīšana... Interesanti gan skatīties, gan klausīties.