foto: Facebook (facebook.com/natasha.abrahart)
Vecāki vaino Bristoles universitāti meitas nāvē: studente baidījusies uzstāties 300 cilvēku priekšā, tāpēc izdarījusi pašnāvību
Nataša Abraharta.
2019. gada 16. maijs, 20:25

Vecāki vaino Bristoles universitāti meitas nāvē: studente baidījusies uzstāties 300 cilvēku priekšā, tāpēc izdarījusi pašnāvību

Jauns.lv

Neilgi pirms universitātē paredzētās publiskās prezentācijas pašnāvību izdarījusi 20 gadus vecā Bristoles universtitātes studente Nataša Abraharta. Mirušās meitenes vecāki meitas nāvē vaino universitātes vadību, kura bijusi informēta par studentes panikas lēkmēm, ziņo Lielbritānijas medijs "Daily Mail".

Kā stāsta Natašas vecāki, meita cietusi no hroniska nemiera un panikas lēkmēm, tāpēc publiskas uzstāšanās viņai bijušas mokošas. Neskatoties uz to, ka mācību iestāde par Natašas veselību bijusi informēta, jaunajai studentei uzdots sagatavot publisku prezentāciju, lai uzstātos aptuveni 300 citu studentu priekšā. Neilgi pirms gaidītās prezentācijas Nataša savā dzīvoklī pakārusies.

Traģēdija notikusi pagājušā gada 30.aprīlī. Par meitenes panikas lēkmēm universitātes personāls zināja jau kopš 2017.gada. Kā stāsta meitenes vecāki, tēvs Roberts un māte Mārgareta, Natašai regulāri pazeminātas atzīmes dažādos priekšmetos, jo viņa nav spējusi publiski uzstāties. Meitene par zemajiem novērtējumiem ļoti pārdzīvojusi, jo vidusskolā viņas atzīmes bijušas augstas. "Viņa uz Bristoli atbrauca, cerot uz gaišu nākotni, bet tā vietā mēs viņu pazaudējām uz visiem laikiem," stāsta vecāki.

foto: Facebook (facebook.com/natasha.abrahart)
Nataša Abraharta.

Iekšējās elektroniskā pasta sarakstes starp universitātes darbiniekiem atklāj, ka, piemēram, fizikas profesors teicis, ka "ir neiespējami piespiest Natašu runāt," bet viņas rakstiskie darbi bijuši augstākajā līmenī. Tāpat e-pastos lasāms, ka Nataša nav piedalījusies trijos no pieciem mutiskajiem testiem, tāpēc viņas sekmība bijusi apšaubāma. Ja viņa nebūtu nokārtojusi liktenīgo pārbaudījumu, viņa nebūtu nokārtojusi kursa prasības.

foto: Facebook (facebook.com/natasha.abrahart)
Nataša Abraharta.

Nataša ir 12.jauniete, kura pēdējo trīs gadu laikā mirusi, esot Bristolas universitātes studentu rindās. Zināmi vēl 9 gadījumi, kad šīs universitātes studenti izdarījuši pašnāvības.

Tāpat noskaidrots, ka savus pienākumus nav pildījusi Eivonas un Viltšīras garīgās veselības atbalsta biedrība, kurai bijis jāsniedz atbalsts meitenei pēc pagājušā gada februāra, kad viņa pirmo reizi centusies izdarīt pašnāvību. Ārsts pēc notikušā konstatējis, ka meitene sirgst ar "hronisku sociālo trauksmi", tāpēc viņai bija nepieciešama speciālista palīdzība. Organizācija atzinusi vainu nolaidībā un izmaksājusi ģimenei kompensāciju.

foto: Facebook (facebook.com/natasha.abrahart)
Nataša Abraharta.

Cilvēktiesību advokāts Gass Silvermans, kurš pārstāv ģimeni, piebilst: "Universitātei bija pienākums rūpēties par Natašu. Ir grūti saprast, kā tik ļoti neaizsargāts students nesaņēma nekādu atbalstu no apmācītiem universitātes darbiniekiem un Studentu biedrības, kurā pēdējo gadu laikā ieguldītas tik lielas finanses. Izmeklēšanas procesā universitāte savu vainu noliedz, sakot, ka tās pienākums nav sniegt veselības aprūpes pakalpojumus."

Universitāte atteikusies ar mirušās meitenes ģimeni advokāta klātbūtnē pārrunāt notikušo, jo uzskata, ka nepastāv juridisks vai faktisks pamats notikušā sakarā izmeklēt universitātes darbību.