foto: BNS foto/ Scanpix
Tiesā lietuviešu māti, kuras 2 mazie bērni sadega ugunsgrēkā
Bērni
2019. gada 14. maijs, 11:28

Tiesā lietuviešu māti, kuras 2 mazie bērni sadega ugunsgrēkā

Jauns.lv

Pagājušā gada martā Lietuvas pilsētā Kauņā, Tunelio ielā, notika prātam neaptverama traģēdija - uguns paņēma divu mazgadīgu bērnu dzīvību. Kaut arī glābēji un mediķi darīja visu iespējamo, bez uzraudzības atstāto 2 gadus veco meitenīti un 5 gadus veco puisēnu glābt neizdevās, ziņo Lietuvas mediji. Šodien tiesas priekšā stājas bērnu māte. Viņas identitāte publiski netiek atklāta, zināmi vien iniciāļi - V.B.

Sievietei apsūdzības tiek izvirzītas pēc Lietuvas Kriminālkodeksa pantiem par dzīvības atņemšanu aiz neuzmanības, kā arī par vecāku vai aizbildņu tiesību ļaunprātīgu izmantošanu.

Lieta tiks skatīta slēgtā sēdē, apsūdzētā un viņas advokāte no komentāriem atturas, vēstī Delfi.lt.

Lietuviešiem arvien atmiņā pirms vairāk nekā gada notikusī traģēdija. Ugunsdzēsēji 2018. gada martā saņēma zvanu, ka Tunelio ielā 44 deg koka māja, kur iekšā atrodas cilvēki. Glābēji nekavējoties devās uz norādīto adresi un tur ieraudzīja mazu koka namiņu, kurš dūmu mākonī gandrīz nebija redzams, stāstīja ugunsdzēsēju maiņas vecākais Artūrs Bobins.

foto: BNS foto/ Scanpix

Savu vainu atzīst

Pirmstiesas izmeklēšanā māte sākotnēji savu vainu noliedza un neatzina nevienā no punktiem, taču izmeklēšanas gaitā, parādoties pietiekami daudz pierādījumiem, viņas pozīcija mainījās. Sieviete atzina, ka atstājusi bērnus bez pieskatīšanas mājā, kurā ir iekurta krāsns, un arī piekrita, ka tā var tikt traktēta kā ļaunprātīga vecāku tiesību izmantošana, lietuviešu presei apliecina prokurore Renata Oželiene.

Izmeklēšanā secināts, ka šī nebūt nebija pirmā reize, kad mazie atstāti bez pieskatīšanas. Dažkārt bērni vieni pavadījuši pat visu nakti. Traģēdijas dienā viņi bez uzraudzības atstāti vien uz stundu, taču ar to pietika, lai notiktu nelaime.

Tiesa, Lietuvas mediji ziņo, ka pirmā tiesas sēde gan tikusi atcelta, jo apsūdzētā ir aizņemta citā lietā. Nākamā sēde paredzēta piektdien.

foto: BNS foto/ Scanpix

Durvis bija aizslēgtas

Atklātu liesmu nebija, jo visu logi bija ciet un durvis aizslēgtas, turpina ugunsdzēsēju maiņas vecākais Artūrs Bobins. Lai iekļūtu mājā, glābējiem nācās izlauzt durvis, jo logiem no iekšpuses bija restes. Iekšā tika sākta cilvēku meklēšana, taču tas bijis sarežģīti, jo redzamība dūmos bijusi tuvu nullei. Pēc glābēja teiktā, ir darīts maksimālais, pat nedaudz riskējot, un mājā uzieti divi bērni. Divgadīgā meitenīte atrasta savā gultiņā, piecgadnieks puika - citā gultā. Abi mazie bijuši bez samaņas, kritiskā stāvoklī. 

foto: BNS foto/ Scanpix

Pieaugušu cilvēku tobrīd mājā nebija, bērni bija atstāti vieni. Pēc minūtēm 10-15 ieradusies sieviete, kura stādījusies priekšā kā bērnu māte. Viņa bija šoka stāvoklī. Bobins apstiprina, ka pēc iznešanas no degošās mājas abiem bērniem veiktas visas vajadzīgās atdzīvināšanas procedūras, tomēr pūles bija veltīgas. Mazie gandrīz nebija apdeguši, taču liktenīga bijusi saindēšanās ar dūmiem.

foto: BNS foto/ Scanpix

Mājas griesti bija apdarināti ar plastikāta dēlīšiem, un tas ir ļoti bīstams materiāls. Tieši tas varēja paātrināt uguns izplatīšanos, uzskata ugunsdzēsējs.

Pēc tam noskaidrots, ka ugunsgrēks izcēlies netīrīta dūmvada dēļ. Likumsargi pēc ugunsgrēka aizturējuši bērnu māti, 1981. gadā dzimušu sievieti. Viņas organismā konstatētas 0,09 promiles alkohola. Šī sieviete 2016. gadā jau administratīvā kārtā sodīta par vecāku tiesību neizmantošanu vai izmantošanu pretēji bērnu interesēm.

Ugunsgrēks 2018. gada martā Kauņā, kur dūmos nosmaka divi mazi bērni

gallery icon
11

Tēmas