foto: no privātā arhīva
Adelīna, Valters vai Noa - kā bērniem vārdus izvēlas sabiedrībā pazīstamas personības?
Ieva un Mārtiņš Rubeņi.
Bērni
2019. gada 19. februāris, 06:26

Adelīna, Valters vai Noa - kā bērniem vārdus izvēlas sabiedrībā pazīstamas personības?

Linda Vesate

Žurnāls "OK!"

Izraudzīties bērnam vārdu ir ļoti atbildīgs uzdevums. Vārdam ir ļoti liels spēks, jo cilvēks vadās pēc principa kā sauc, tā atsaucas, saka astrologs un numerologs Kristaps Baņķis. Kā savām atvasēm vārdus izvēlējušās sabiedrībā pazīstamas personas, raksta žurnāls "OK!".

TV žurnāliste Eva Johansone, Oresta mamma:

“Ieraudzījām dēlu un uzreiz sapratām, ka viņa vārds būs Orests. Tāds mazs, stiprs kundziņš. Citu apsvērumu nebija. Iepriekš bija izdomāts, ka būs Noa, bet, redz, ieraudzījām un – hops – viss mainījās!”

foto: no privātā arhīva
Eva un Voldemārs Johansoni.

Aktieris Artūrs Dīcis, Kārļa un Friča tēvs:

“Bērnu vārdu izvēle bija subjektīvs un intuitīvs process. Ilgu laiku pētījām kalendāru, meklējot, kurš vārds uzrunās, izrunājām to skaļi kopā ar uzvārdu, lai saprastu, kā tas skan un vai mums patīk. Vārdu bijām izdomājuši jau pirms dēlu dzimšanas, bet bijām gatavi to mainīt, ja viņi neizskatītos pēc Kārļa vai Friča. Bet izskatījās!”

foto: no privātā arhīva
Artūrs Dīcis.

Dziedātājs Jānis Stībelis, Emīla, Klāva un Valtera tēvs:

“Ieraugot to mazo cilvēciņu, ir skaidrs, kas viņš varētu būt un kāds vārds viņam varētu piestāvēt. Viss notika sajūtu līmenī bez jebkāda racionāla izskaidrojuma. Gaidību laikā pārdomājām variantus, bet galējo izvēli izdarījām tikai pēc bērnu piedzimšanas. Protams, ir svarīgi, lai vārds saskanētu ar uzvārdu, jo tas ies cilvēkam līdzi visu dzīvi.

foto: no privātā arhīva
Jānis Stībelis.

Gleznotāja Ieva Rubene, Adelīnas mamma:

“Aptuveni sestajā grūtniecības mēnesī gleznojot vārds vienkārši “parādījās”. Biju pārliecināta, ka šo vārdu izdomāju pati, jo iepriekš nebiju tādu dzirdējusi. Tas iepatikās arī vīram. Apskatot kalendāru, izrādījās, ka Adelīna ir tajā ierakstīta. Izlasījām vārda skaidrojumu, kurš ir labs, un citus variantus neizskatījām. Bija sajūta, ka meita šo vārdu sev izvēlējusies pati. Manuprāt, tas viņai ļoti piestāv, un arī apkārtējie ir teikuši, ka nevar iedomāties viņai piemērotāku vārdu.”

foto: no privātā arhīva
Ieva un Mārtiņš Rubeņi.

TV raidījuma Superbingo vadītājs un hokeja kluba Rīgas Dinamo tehniskais direktors Armands Simsons, Patrīcijas Paulas, Eimijas Polas, Heidijas Petras un Odrijas Pērles tēvs:

“Izvēloties meitām vārdus, nevērsāmies pie astrologiem vai numerologiem, bet klausījām iekšējai balsij un intuīcijai. Pirmā meita Patrīcija Paula piedzima 2006. gadā, kad populāri vārdi bija Patrīcija un Patriks. Mums pat nebija jautājumu – skaidri zinājām, ka būs Patrīcija Paula, jo kopā tas skaisti skan. Viņas pirmā iesauka bija Patisons. Patrīcijai Paulai ļoti piestāv viņas vārds, un tas ir ļoti svarīgi.

2008. gada jūnijā nāca pasaulē Eimija Pola. Tobrīd mēs jau bijām nolēmuši dot otro vārdu ar burtu P, kam nav nekāda īpaša skaidrojuma. Paula un Pola arī sasaucas kopā kā māsas. Pāris mēnešus pirms meitas dzimšanas es ar TV3 komandu devos uz Kanādu, kur notika pasaules čempionāts hokejā. Kamēr biju prom, katru vakaru ar Ivetu sarakstījāmies, apmainoties ar vārdu variantiem. Viņa jau kopš paša sākuma piedāvāja Eimiju, kam nebija nekāda sakara ar Eimiju Vainhausu, un beigās sekojām mātišķajam instinktam.

Kad piedzima trešā meita, nebija daudz vārdu variantu. Ivetai patika, kā skan “Heidija Klūma”, un pats vārds šķita skaists. Domājām, ka būtu forši, ja nākamajai meitai būtu iniciāļi HPS, tā arī palikām pie Heidijas Petras Simsones. 

Gaidot ceturto meitu, mums uzreiz ienāca prātā vārds Odrija. Iespējams, zināmā mērā iedvesmas avots bija aktrise Odrija Hēpberna. Atlika vienīgi atrast otro vārdu ar burtu P. Odrijas dzimšanas datums bija paredzēts laikposmā no decembra sākuma līdz decembra vidum – gluži kā Ziemassvētku brīnums, kā Pērlīte. Odrija Pērle nāca pasaulē 22. decembrī, Siguldas slimnīcā, ar skatu uz sniegotu Siguldas senleju, Ziemassvētku mūzikas pavadījumā.

Domāju, ka meitām piestāv un patīk savi vārdi. Kad viss ir labi, mums ir Pacītis, Eimuškins, Eimītis, Heiduška, Heiduliene. Ja saucu abos vārdos, skaidrs, ka ir savārītas kādas ziepes, jo tie skan daudz nopietnāk. Pagaidām Odrija Pērle ir vienkārši Odrija, jo vēl nevāra podus. Visām meitām vēlējāmies uzdāvināt divus vārdus, lai dzīvē būtu vairāk svētku, ko svinēt!

foto: no privātā arhīva
Iveta un Armands Simsoni ar meitām.