foto: Shutterstock
Tavs bērns mēdz sēdēt šādā pozā? FOTO. Tas ir ļoti bīstami
Ja mazais aizrausies ar sēdēšanu šādā vardītes pozā, tam var būt ļoti bēdīgas sekas.
Bērni
2018. gada 11. decembris, 06:23

Tavs bērns mēdz sēdēt šādā pozā? FOTO. Tas ir ļoti bīstami

Jauns.lv

Reizēm bērni uz grīdas mēdz sēdēt vardītes pozā – dibens uz grīdas, kājas ceļgalos saliektas, ceļgali piespiesti pie grīdas un papēži izvirzīti katrs uz savu pusi. Skatoties no augšas, bērna kāju izvirzījums atgādina burtu W (vai M – no kuras puses skatās).

W poza bērniem ir ļoti ērta rotaļājoties – tajā ir viegli noturēt līdzsvaru, nav jādomā, ka apgāzīsies, un visu uzmanību var veltīt rotaļlietām.

Tomēr šādi sēdēt bērniem ir ļoti nepareizi.

Sēžot šajā pozā, bērns nevar aktīvi kustēties ar visu ķermeni, pārnest svaru no vienas puses uz otru. Grūti arī pagriezties uz vienu vai otru pusi lielā amplitūdā. Sarežģīti aizsniegt tālāk esošās rotaļlietas.

Bērniem ir ļoti svarīgi mācīties pārnest svaru un kustēties, šādā veidā iegūstot svarīgās līdzsvara iemaņas un iemācītos sēdēt taisni (tas ir ļoti svarīgi vēlāk, mācoties rakstīt).

Ja bērns mēdz sēdēt W pozā, viņa koordinācijas attīstība var aizkavēties. Tas savukārt vēlāk var bremzēt prāta spēju attīstību, radīt problēmas lasītprasmes un rakstītprasmes apguvē. Protams, neizbēgami būs sarežģīti iemācīties dejot, spēlēt bumbu, apgūt dažādas sporta spēles un tamlīdzīgi.

foto: Shutterstock

Vardītes pozas dēļ var arī saīsināties un zaudēt elastību gūžas un gurnu muskuļi, var izveidoties greiza gaita – ar pēdām uz ārpusi. Pieaugušā vecumā var piemeklēt muguras sāpes. Ir pētījumi, kas sēdēšanu W pozā saista ar plakanās pēdas attīstīšanos.

Ko darīt?

Ja bērns laiku pa laikam uz brītiņu apsēdīsies šādā pozā – protams, nekas briesmīgs nenotiks. Taču regulāras sēdēšanas dēļ var aizkavēties vispārēja muskuļu attīstība, kuras dēļ var izveidoties nepareiza stāja un bremzēta attīstīšanās.

Bērnu ieteicams mudināt uz grīdas sēdēt citās pozās – kājas uz sāniem, uz priekšu izstiepas vai ceļos mazliet ieliektas kājas, turku pozā, uz zema krēsliņa. Galvenais – lai kājas nav izliektas katra uz savu pusi, kad dibens un ceļgali pielikti pie zemes.

foto: Shutterstock
Nepareiza (pa kreisi) un pareiza poza (pa labi).

Ja bērnam ir grūti nosēdēt uz grīdas jebkādā citā pozā, izņemot vardītes, obligāti ir jāvēršas pie ārsta, lai viņš iesaka, kā koriģēt stāju.