foto: Shutterstock
Kāda ir ideālā gadu starpība ilgām un laimīgām attiecībām?
It kā mēdz teikt: sirdij nepavēlēsi. Taču ziņa, ka tu satiecies ar ievērojami vecāku vai krietni jaunāku cilvēku, joprojām daudziem liek izbrīnā ieplest acis.
Attiecības
2017. gada 1. augusts, 06:23

Kāda ir ideālā gadu starpība ilgām un laimīgām attiecībām?

Kasjauns.lv

Mēdz teikt, ka mīlestība ir akla, taču izrādās, ka no partneru vecumu starpības var būt atkarīgs attiecību ilglaicīgums, raksta "The Independent".

"Sirdij nepavēlēsi", "gadi - tas ir tikai skaitlis", "vecums nav šķērslis" - šie nodrāztie teicieni liecina, ka kontrolēt savas jūtas pret citu cilvēku mēs vienkārši nespējam. 

Taču, neraugoties uz to, pat vēl nesen ziņa, ka tu satiecies ar ievērojami vecāku vai krietni jaunāku cilvēku, daudziem liek izbrīnā ieplest acis.

foto: Vida Press
Francijas prezidents Emanuels Makrons ar sievu Brižitu.

Tipisks piemērs - skandāls par jaunā Francijas prezidenta Emanuela Makrona (39) un viņa sievas Brižitas (64) būtisko vecumu starpību. Makrons, kas pēdējā laikā tāpat jau nevar sūdzēties par preses uzmanību saistībā ar sevi un 25 gadus vecāko sievu, intervijā izteicies arī abu attiecībām.

"Ja es būtu par Brižitu 20 gadus vecāks, nevienam pat uz sekundi neienāktu prātā doma, ka mums nav tiesību būt kopā," Francijas prezidents teicis intervijā "Le Parisien".

"Tas, ka viņa ir 20 gadus vecāka, liek cilvēkiem izteikties, ka "šīs attiecības nevar būt stipras, jo tās vienkārši nav iespējamas"," dusmojas Makrons. 

Emanuels Makrons: "Ja es būtu par Brižitu 20 gadus vecāks, nevienam pat uz sekundi neienāktu prātā doma, ka mums nav tiesību būt kopā."

Kaut arī gadās izņēmumi, bieži vien mīlasstāsts ar krietni vecāku vai daudz jaunāku partneri beidzas ar sirdssāpēm un asarām, apliecina vairāki pētījumi.

Piemēram, universitātē Atlantā veiktā pētījumā secināts: jo lielāka pāru vecuma starpība, jo lielāks risks, ka abi izšķirsies. 

Pētījumā, kurā piedalījās 3000 cilvēku, noskaidrots, ka varbūtība izšķirties pat par 18 procentiem ir lielāka pāriem, kuru vecumu atšķirība ir 5 gadi. Vienaudžiem šajā ziņā ir lielākas cerības uz ilgām un laimīgām attiecībām.

Interesanti, ka šis skaitlis palielinājās pat līdz 39 procentiem, ja partneriem ir 10 gadu starpība. Un uzkāpa šokējošā 95 procentu augstumā, ja pārim vecuma starpība ir 20 gadu.

Tātad - kāda vecumu atšķirība tad būtu uzskatāma par pārāk lielu? Pretēji tam, kā vairākums varbūt uzskata, pētnieki atklāj, ka ideālā vecumu starpība ir viens gads. Šādiem pāriem risks izšķirties ir knapi 3 procenti.

"Tomēr uzskatu, ka vairāk uzmanības jāpievērš partnera raksturam un citām niansēm, turklāt biežākais šķiršanās iemesls nepavisam nav vecuma starpība," datus komentē viens no pētījuma veicējiem Hugo Maialons.