foto: Bezvests.lv
Kur pazūd mūsu bērni? Šobrīd policija meklē 20 bezvēsts prombūtnē esošos
Gadā pazūd desmitiem bērnu. Lielākā daļa gan atrodas, taču par dažiem tā arī neviens nekad neuzzina.
Bērni
2017. gada 8. jūlijs, 05:55

Kur pazūd mūsu bērni? Šobrīd policija meklē 20 bezvēsts prombūtnē esošos

Kasjauns.lv

Katru gadu pazūd vairāki simti cilvēku, viņu vidū – desmitiem bērnu. Ievērojami lielākā daļa atrodas, piemēram, pieaugušie, nevienu nebrīdinot, aizbraukuši peļņā uz ārzemēm, vai pusaudži devušies klaiņot, raksta "Kas Jauns Avīze".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

2013. gadā pazuda 814 cilvēki, 2015. gadā – 730, pērn – 900, šā gada pirmajos sešos mēnešos – 233. Šogad, pēc pēdējiem Valsts policijas datiem, meklēšanā bija 44 cilvēki, tostarp 20 nepilngadīgie. Lielākā daļa bērnu atrasti, jo šogad bija pazudis 91 nepilngadīgais.

Jau padsmit gadu pazudušas Laura Strazdiņa un Annemarija Indāne

2005. gada 14. septembrī Aizkraukles pagastā pazuda tobrīd septiņus gadus vecā 1998. gadā dzimusī Laura Strazdiņa. Meitene bija ceļā uz mājām no Aizkraukles novada sākumskolas.

2006. gada 22. septembrī pazuda 16 gadus vecā Annamarija Indāne. Pēdējo reizi viņa bija redzēta Koknesē, kad devusies balsot uz šosejas Viesītes virzienā.

Šie ir tikai divi no skaļākajiem gadījumiem - arī šīs meitenes meklēja ļoti aktīvi. Tiesa, tobrīd vēl nebija organizācija, kas ar meklēšanu nodarbojas brīvprātīgi. Pēc Annamarijas pazušanas izdīga pirmie asni šādai pilsoniskai aktivitātei.

Atsaucības netrūkst

Tagad sociālo tīklu laikmetā informācija izplatās ļoti strauji – kopš 1. jūlija rīta Liepājā pazudušā piecus gadus vecā Ivana Berladina meklēšanā devās vismaz 500 cilvēku, daudzi atbrauca arī no Rīgas un citām vietām. Līdz laikraksta nodošanai tipogrāfijā bērnu tomēr nav izdevies atrast, pat ne mazāko norādi, kur viņš varētu būt.

Ivana māte Zoja Arejeva uzskata, ka puisēns ir ieslodzīts kādā dzīvoklī vai izvests no valsts. “Es domāju, ka viņu kaut kur tur ar varu. Viņš nevarētu tā sēdēt vienā vietā visu laiku. Varbūt viņš jau drusku gribēja ēst, varbūt viņu kāds pievilinājis ar kaut ko. Protams, viņš iekāps arī svešā automašīnā,” LNT ziņām stāstījusi Zoja.

foto: Bezvests.lv
Ivanu meklēja vismaz 500 brīvprātīgo.

Redzēts veikalā

Māte ir atpazinusi dēlu Liepājas kriminālpolicijas darbinieku parādītā video, kur zēns redzams pārtikas veikalā Karostā. Zoja apstiprina, ka pati dēlu pēdējo reizi redzējusi 30. jūnija vakarā, kad puisēns gājis gulēt. Todien Ivans esot devies uz reliģisko bērnu centru kopā ar draugu.

Dēls esot teicis, ka brauc pēc cepumiem un konfektēm, kaut gan naudas viņam nebija. Dīvaini, bet otrs zēns, kurš arī redzams veikalā uzņemtajā video dienā, kad Ivans pazuda, noliedz, ka todien bijis kopā ar viņu.

Mamma par dēla pazušanu uzzinājusi tikai svētdien, 2. jūlijā, jo domājusi, ka viņš ir pie vecmāmiņas. Tikmēr vecmamma bijusi pārliecināta par pretējo – ka Ivans ir pie mātes.
Likumsargi izvērtē visdažādākās versijas un iespējas, piemēram, aicina iedzīvotājus pārskatīt savā rīcībā esošo video reģistratoru ierakstus un, ieraugot meklētajam zēnam līdzīgu bērnu, nogādāt ierakstus policijā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Haosa draudi

Brīvprātīgo meklētāju organizācija Bezvests.lv atzinusi, ka nav nekādu pavedienu, un darbu pārtraukusi, bet ir gatava atsaukties, līdzko policija atkal lūgs.

“Mūsu grupu vadītāji izdarīja visu, kas no viņiem bija atkarīgs, vadāja pa mežu un pilsētu milzīgu skaitu cilvēku, kuri vēlējās palīdzēt meklēt mazo puisēnu. Kur vēl meklēt – mēs nezinām, visas iespējamās vietas un aizdomīgie apgabali ir rūpīgi pārbaudīti. Mēs nevaram vienkārši izlikties, ka meklējam,” saka organizācijas vadītājs Aleksandrs Faminskis.

Diemžēl lielā pūlī gadās dažādi cilvēki, un Bezvests.lv bija spiesti atzīt, ka Ivana meklēšana sāk pārvērsties par haotisku un nekontrolējamu: “Mēs dzirdam aicinājumus uzlauzt dzīvokļu durvis, bēniņus, pagrabus... Aicinām visus palīdzēt gribētājus nepadoties provokācijām un atturēties no neapdomātas rīcības.” Jāpiebilst, ka bēniņi, pagrabi, citas slēgtas telpas ir pārbaudītas – to darījusi policija ar īpašnieku atļauju.

Taču ir ierindas aktīvisti, kuriem aizdomas raisa Ivana tuvinieki. “Viņi kaut ko zina – visi. Tikai tāpēc mēs bijām pie viņiem dzīvoklī. Pirmkārt, vecmāmiņa ātri aizvilka prom brāli, jo viņš vēlējās nākt pie mums runāt. Arī pati māte likās ļoti dīvaina, viņa it kā bija pretimnākoša, bet tajā pašā laikā mīmikas un sejas izteiksmes liecināja par ko citu. Viss pilnībā liecināja, ka viņa kaut ko zina. Arī vecmāmiņa zina,” spriež kāda meklētāja.

Atkal piesakās gaišreģi

Malā nav stāvējuši arī visvisādi gaišreģi. “Bezvests.lv pasts burtiski plīst pušu no visu iespējamo magu un burvju vēstulēm, kuri zīmē punktus un aplīšus kartē un piedāvā brīvprātīgajiem skriet un pārbaudīt viņu minējumu vietas,” stāsta organizācijas pārstāvji.

Bezvests.lv kārtējo reizi atgādina, ka “nesadarbojas ar ekstrasensiem, visus tamlīdzīgus piedāvājumus vērtē kā mēģinājumu policiju un brīvprātīgos novest no konkrēti izstrādātām un pārdomātām darbībām un traucējumu bērna meklēšanai”.

Meklētāji iesaka: “Ezotēriķu kungi, piedāvājam jums nedalīties savos padomos ar policiju, brīvprātīgajiem un vecākiem par to, kur meklēt, bet pašiem braukt uz norādītajām vietām un punktiem, pašu spēkiem atrast pazudušo bērnu un nodot viņu policijai. Tā ir iespēja kļūt slaveniem un sniegt reālu palīdzību izmeklēšanai.”

Ārpus bāriņtiesas redzesloka

Ivana ģimene Liepājas bāriņtiesas redzeslokā līdz šim nav bijusi, informē tās vadītājas vietniece Kristīne Antmane. Kaimiņi gan teic, ka ģimenē bijušas problēmas un nesaskaņas.
Kaimiņiene Kristīne TV3 teic, ka mātei bieži paticis iedzert, kaimiņu meitene Nellija televīzijai norāda, ka Ivans bieži bijis viens, viens pats arī gājis uz jūru.

foto: Valsts policija
Piecus gadus vecais Ivans Berladins ir vidējas miesas uzbūves, viņam ir īsi, gaiši mati, zilas acis. Mugurā bija zila adīta jaka ar rāvējslēdzi un zilas sporta bikses, kājās raibas zeķes un sandales bēšā krāsā. Zēns sarunājas krievu valodā.

Bērnam redzēts zilums zem acs, māte skaidro, ka Ivans nejauši atsities pret dīvāna malu. Ivanam paticis iet uz pludmali, ceļu līdz tai puika zinājis ļoti labi. Tomēr Zoja apgalvo, ka dēls nekad viens pats tālu negājis, lielākoties pastaigājies pa piemājas rajonu kopā ar vēl diviem zēniem vai brāli.