foto: Aigars Hibneris
Tautā iemīļotajai dzejniecei Kornēlijai Apškrūmai šodien – 80. Apsveicam!
Tautā iemīļotā dzejniece Kornēlija Apškrūma 12. aprīlī svin apaļu jubileju - 80. dzimšanas dienu.
2017. gada 12. aprīlis, 13:58

Tautā iemīļotajai dzejniecei Kornēlijai Apškrūmai šodien – 80. Apsveicam!

Jauns.lv

Dzejniece Kornēlija Apškrūma trešdien, 12. aprīlī, svin apaļu jubileju – 80. dzimšanas dienu. Tieši jubilejas dienā viņu godina dzimtās puses Apes novada Virešu pagasta Saieta namā. Kornēlija Apškrūma ir viena no lasītākajām latviešu dzejniecēm, kaut arī ne īpaši kritiķu un dzīves lutināta.

Bez dzejnieces vārsmām un aforismiem nav iedomājami latviešu svētki un godi. Viņas dzejas rindas tiek skandinātas gan dzīves priecīgākajos, gan bēdīgākajos gadījumos. Viņas radošajā kontā ir ap pussimts dzejas grāmatiņu, kuras tiek „izķertas” gan grāmatveikalos, gan bibliotēkās.

Apškrūmas sarakstītās grāmatas ir vieni no pirktākajiem latviešu autoru darbiem.

Te gan jāpiebilst, ka tautā cienītā dzejniece ir kritiķu īpaši nelutināta. Dzejniece galvenokārt raksta veltījuma tipa, dažādiem dzīves gadījumiem lietojamu dzeju. Viņas sarakstītās grāmatas ir vienas no pirktākajām latviešu autoru darbiem.
Pērnziem dzejnieci piemeklēja arī rūgti brīži – veselības problēmu dēļ viņa nokļuva slimnīcā un viņas dzīvoklis tajā laikā tika apzagts. Nelaime dzejniece uzbruka arī 2010. gada vasarā, kad pilnībā nodega viņas dzīvojamā māja „Mežrozes” Apes novadā, bet vēlāk tauta ziedoja, lai Apškrūma varētu atjaunot māju un iedzīvi.

Tomēr viņa turpina savu radošo darbību. Savā ziņā viņu var nosaukt arī par „jauno dzejnieci”, jo pirmās nopietnās viņas dzejas publikācijas parādījās tikai pirms 20 gadiem – 1997. gadā.

Valkas laikraksts „Ziemeļlatvija” raksta: „Novadi strīdas, kuras puses dzejniece viņa ir, Virešos ir viņas mājas, Alūksnes avīzē bijušas pirmās publikācijas, jaunības un skolas gadi pavadīti Smiltenē.

Kornēlijas grāmatas tapušas gan dvēseles, gan fiziskās sāpēs, arī slimnīcas gultā pēc operācijām guļot.

Dzejniece par savu mīļāko pilsētu nosauc Smilteni.  1997.gadā viņa ievēroja, ka Smiltenē veidojas jauna, neliela avīze “Smiltenīte” . Par Smilteni viņai bija daudz dzejas – radās iespēja tos parādīt visiem smilteniešiem. Tieši pirms 20 gadiem – 1997. gada 12. aprīlī „Smiltenītē” parādījās pirmais viņas atsūtītais  dzejolis – un, protams, par Smilteni:

Smiltene
dārgāko
atmiņu tilti
bezmiega stundās
kad zaudētais smeldz
pārsedz pagātnes
svētbrīdi siltu
kurā ik  mirklis
staro kā zelts.

Pēc tam sekoja citi dzejoļi,  līdz radās doma tos izdot atsevišķā grāmatiņā “Smiltenei”.  Tas arī bija sākums lielajai, radošajai sadarbībai ar “Smiltenītes” veidotāju. Smiltenē tehniski apstrādātas un atbilstoši noformēta pasaulē iznāca grāmatu sērija “Mīļumvārdi”. Drīz arī Latvijas lielākas izdevniecības ieinteresēja perspektīvais autors un sākās sava veida cīņa, kurš varētu kļūt par dzejnieces darbu galveno izdevēju.

"Patlaban – savā apaļās jubilejas pavasarī - mūsu Kornēlija apņēmusies būt kopā ar saviem lasītājiem, vairākos novados ir viņai veltīti sarīkojumi."

Ir pagājuši 20 gadi,  sarakstītas ap 50 grāmatas. Gan dvēseles, gan fiziskās sāpēs tapušas, arī slimnīcas gultā pēc operācijām guļot – it visur tika rakstīts, vai diena bija vai nakts.
Dzejnieci arī tagad plosa sāpes, daudz laika tiek pavadīts ārstniecības iestādēs. Taču patlaban – savā apaļās jubilejas pavasarī - mūsu Kornēlija apņēmusies būt kopā ar saviem lasītājiem, vairākos novados ir viņai veltīti sarīkojumi – Valkā, Apes novada Virešos, Smiltenē…”.

Kasjauns.lv sveic cienījamo dzejnieci nozīmīgajā jubilejā un novēl labu veselību!