Ko valsts liek pretī bērna dzīvībai?
Gustavs kopā ar saviem vecākiem
2009. gada 19. maijs, 17:04

Ko valsts liek pretī bērna dzīvībai?

Jauns.lv

Mēs skaitām dienas līdz 4. jūnijam, kad tiks darīts zināms Augstākās tiesas nolēmums, nepārsūdzams spriedums, kas noteikts, būs vai nebūs iespēja dzīvot piecus gadus vecam bērnam.

Mūs ne pārāk interesē likuma pantu formulējumi, jo daudz svarīgāka ir bērna dzīvība. Tāpēc žurnāls "Marta" turpina rakstīt par Gustavu, vienīgo ar Gošē slimību sirgstošo puisīti, kura zālēm valsts nevēlas un nevar atrast līdzekļus.

Kamēr nezinām, ko spriedīs tiesa, "Martas" žurnāliste Ieva Konstante nozīmīgākajām amatpersonām uzdeva vienu jautājumu: "Kādu risinājumu jūs piedāvājat?"

Saņemot atbildes, redakcijā bijām tik šokētas par vienaldzību un izvairīšanos no atbildības, ka šeit varat lasīt labāko atrunu topu.

Labāko atrunu tops

1. vieta – Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers: "Aicinu visus, kuriem nav vienaldzīgs bērna liktenis, apvienoties un izveidot Gustava Mūža Draugu klubu, uzņemoties ilglaicīgi sniegt finansiālu atbalstu medikamentu iegādei. /../ Esmu gatavs aktīvi līdzdarboties un kļūt par Gustava draugu. Aicinu žurnālu nākt klajā ar Draugu kluba izveidošanas iniciatīvu un aicinājumu cilvēkiem tajā iesaistīties."

Komentārs.

Kaut nu pēc 4. jūnija prezidenta kungam nav jāpilda savs solījums! Atgādinām, ka Gustavam vajadzīgās zāles maksā 80 000 latu gadā.

2. vieta - Rīgas domes Labklājības departamenta direktore Inese Švekle: "Gribam vērst uzmanību uz to, ka pēdējā laikā bieži notiek dažādas labdarības akcijas, kurās tiek vākti līdzekļi slimiem bērniem. Tāpēc iesakām arī Gustava vecākiem vērsties ar iesniegumu vai nu portālā ziedot.lv, vai arī kādā citā labdarības organizācijā, kas var īstenot labdarības projektu ziedojumu vākšanai Gustava ārstēšanai."

Komentārs.

Pateicamies, ka amatpersona dod tik oriģinālu ideju, viegli novirzot atbildību uz sabiedrības pleciem.

3. vieta - Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietniece budžeta jautājumos Baiba Bāne: "Kārtību, kādā tiek kompensēti ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu iegādes izdevumi, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 899. Vēlamies atzīmēt, ka Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra Ministru kabineta noteikumos Nr. 899 noteiktajos gadījumos zāļu iegādes izdevumus kompensē individuālajiem pacientiem ne vairāk kā 10 tūkstošu latu apmērā vienam pacientam 12 mēnešu periodā Veselības ministrijai zāļu iegādes izdevumu kompensācijai piešķirto līdzekļu ietvaros. Uzskatām, ka jautājums par finansējuma nodrošināšanu mazā Gustava dzīvībai nepieciešamo medikamentu iegādes izdevumu kompensācijai ir risināms Veselības ministrijai."

Komentārs.

Cik atvieglojoši, ka risinājuma vietā iespējams pacitēt Ministru kabineta noteikumu virknes un piemeklēt citu atbildīgo!

4. vieta - Veselības ministrijas pārstāve Egita Pole: "Presē plaši tiek aprakstīts tikai viens šis konkrētais gadījums, bet diemžēl šādu pacientu (arī bērnu), kuri slimo ar retām slimībām, mūsu valstī ir vairāk nekā desmit, un, ja tiek meklēti līdzekļi vienam bērnam, Veselības ministrijai ir jārod iespēja apmaksāt ārstēšanu arī pārējiem bērniem. /../ Veselības ministrs Ivars Eglītis pieņēmis lēmumu Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā atvērt jaunu programmu reto slimību medikamentu nodrošināšanai bērniem. Šī programma paredzēta bērniem, kuriem būs nepieciešami dārgi medikamenti retām slimībām. Līdzekļus šīs programmas realizēšanai paredzēts novirzīt, pārdalot tos no citām ārstēšanas programmām."

Komentārs.

Jauki, ka ir labas idejas un lēmumi, bet atbildē neieraugām, kādu risinājumu ministrija piedāvā Gustava vecākiem."

5. vietā - Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrs, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis: "Šajā jautājumā esmu rakstiski paudis savu viedokli veselības ministram Ivaram Eglītim, kā arī lūdzis viņu informēt mani par to, kas tiek darīts, lai risinātu šo problēmu, kas saistīta ar kompensējamo zāļu pieejamību dzīvības funkciju uzturēšanai bērniem ar retām slimībām."

Komentārs.

Kamēr premjers gaida ministra atbildi, no nodokļu naudas apmaksāti ministrijas speciālisti tiesā cīnījās pret mazu bērnu.